Bilde: Getty Images

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mat

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som ikke trenger å skylles.

De fleste grønnsaker har godt av å skylles. Eller rettere sagt: Vi har godt av at de skylles for å unngå bakterier som salmonella.

Alle vet at mat som salat, bær og epler skal skylles i vann. Her spiser man jo også skallet. Men også grønnsaker og frukt hvor skallet kastes har godt av å skylles.

Skyll alltid disse matvarene

Alle frukter og grønnsaker med uspiselig skall

Meloner har jo et tykt og solid skall, så hvordan skulle bakterier og annet kunne slippe inn til fruktkjøttet?

Det kan skje ved oppskjæring og når det flyttes på melonstykker. Utenpå melonen kan det være både salmonella og norovirus.

Skyll og skrubb melonen med en børste før du deler den opp. Meloner ligger på bakken og modnes, og derfra kan det overføres bakterier som kan gjøre deg syk. 

Det samme hensyn gjelder andre grønnsaker og frukter med skall. Du bør for eksempel alltid vaske: Avocado, papaya, kiwi og bananer (hvis de skal deles og spises i biter.

Alle grønnsaker og frukter uten skall

Gulerøtter

Gulerøtter må vaskes og skrubbes, uansett om du spiser dem med eller uten skall. 

Krydder

Friske krydderurter fra urtehagen er alltid et pent syn på middagsbordet. Krydderurter skal alltid ha et rensende bad, innen de brukes i maten. Klipp av stilken og rens bladene grundig. Tørk krydderurtene i et tørkehåndkle eller bruk en salatslynge.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gjelder også frosne bær. På veien til din fryser kan bærene ha blitt håndtert av mange personer, og der med inneholde bakterier.

Spirer

Skyll alltid spirer. Gjør det i et dørslag under kaldt, rennende vann. Ikke la spirene ligge for lenge, spis dem kort tid etter innkjøp. 

Matvarer som ikke trenger å skylles

Egg

Alle har jo hørt om forbindelsen mellom egg og salmonella, men det er ikke nødvendig å skylle eggene. 

Egget er utstyrt med en beskyttende hinne inne i egget som blir dannet før hønen legger egget. Hinnen forhindrer inntrengende luft og bakterier. Hinnen kan ødelegges om egget vaskes og på den måten bli mer sårbart for bakterier. 

Egg som er kjøpt i butikken er allerede vasket, så her er hinnen borte. Derfor skal eggene raskt inn i kjøleskapet. 

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kylling skal alltid stekes eller tilberedes på høy varme. Det tar livet av bakterier i kjøttet. Hvis du skyller skyller kyllingkjøttet, kan man risikere at bakteriene havner på andre tilhørende matvarer eller på skjærebrettet. 

Fisk

Som med kylling er det ikke nødvendig å vaske fiske før tilberedning. Varmen på pannen eller ovoen tar effektivt livet av uønskede bakterier. 

Kilde: Idenyt.dk

26 mai 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.