Bilde: Getty Images

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mat

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som ikke trenger å skylles.

De fleste grønnsaker har godt av å skylles. Eller rettere sagt: Vi har godt av at de skylles for å unngå bakterier som salmonella.

Alle vet at mat som salat, bær og epler skal skylles i vann. Her spiser man jo også skallet. Men også grønnsaker og frukt hvor skallet kastes har godt av å skylles.

Skyll alltid disse matvarene

Alle frukter og grønnsaker med uspiselig skall

Meloner har jo et tykt og solid skall, så hvordan skulle bakterier og annet kunne slippe inn til fruktkjøttet?

Det kan skje ved oppskjæring og når det flyttes på melonstykker. Utenpå melonen kan det være både salmonella og norovirus.

Les også:

Slik lager du en lyslykt til jul

Har du noen enkle glassvaser stående i skapet? Vi viser deg hvordan du kan bruke dem til å skape julens vakreste lyslykter.

Skyll og skrubb melonen med en børste før du deler den opp. Meloner ligger på bakken og modnes, og derfra kan det overføres bakterier som kan gjøre deg syk. 

Det samme hensyn gjelder andre grønnsaker og frukter med skall. Du bør for eksempel alltid vaske: Avocado, papaya, kiwi og bananer (hvis de skal deles og spises i biter.

Alle grønnsaker og frukter uten skall

Gulerøtter

Gulerøtter må vaskes og skrubbes, uansett om du spiser dem med eller uten skall. 

Krydder

Friske krydderurter fra urtehagen er alltid et pent syn på middagsbordet. Krydderurter skal alltid ha et rensende bad, innen de brukes i maten. Klipp av stilken og rens bladene grundig. Tørk krydderurtene i et tørkehåndkle eller bruk en salatslynge.

Les også:

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gjelder også frosne bær. På veien til din fryser kan bærene ha blitt håndtert av mange personer, og der med inneholde bakterier.

Spirer

Skyll alltid spirer. Gjør det i et dørslag under kaldt, rennende vann. Ikke la spirene ligge for lenge, spis dem kort tid etter innkjøp. 

Matvarer som ikke trenger å skylles

Egg

Alle har jo hørt om forbindelsen mellom egg og salmonella, men det er ikke nødvendig å skylle eggene. 

Egget er utstyrt med en beskyttende hinne inne i egget som blir dannet før hønen legger egget. Hinnen forhindrer inntrengende luft og bakterier. Hinnen kan ødelegges om egget vaskes og på den måten bli mer sårbart for bakterier. 

Les også:

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Egg som er kjøpt i butikken er allerede vasket, så her er hinnen borte. Derfor skal eggene raskt inn i kjøleskapet. 

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kylling skal alltid stekes eller tilberedes på høy varme. Det tar livet av bakterier i kjøttet. Hvis du skyller skyller kyllingkjøttet, kan man risikere at bakteriene havner på andre tilhørende matvarer eller på skjærebrettet. 

Fisk

Som med kylling er det ikke nødvendig å vaske fiske før tilberedning. Varmen på pannen eller ovoen tar effektivt livet av uønskede bakterier. 

Kilde: Idenyt.dk

26. mai 2016
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.