Bilde: Getty Images

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mat

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som ikke trenger å skylles.

De fleste grønnsaker har godt av å skylles. Eller rettere sagt: Vi har godt av at de skylles for å unngå bakterier som salmonella.

Alle vet at mat som salat, bær og epler skal skylles i vann. Her spiser man jo også skallet. Men også grønnsaker og frukt hvor skallet kastes har godt av å skylles.

Skyll alltid disse matvarene

Alle frukter og grønnsaker med uspiselig skall

Meloner har jo et tykt og solid skall, så hvordan skulle bakterier og annet kunne slippe inn til fruktkjøttet?

Det kan skje ved oppskjæring og når det flyttes på melonstykker. Utenpå melonen kan det være både salmonella og norovirus.

Les også:

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

Skyll og skrubb melonen med en børste før du deler den opp. Meloner ligger på bakken og modnes, og derfra kan det overføres bakterier som kan gjøre deg syk. 

Det samme hensyn gjelder andre grønnsaker og frukter med skall. Du bør for eksempel alltid vaske: Avocado, papaya, kiwi og bananer (hvis de skal deles og spises i biter.

Alle grønnsaker og frukter uten skall

Gulerøtter

Gulerøtter må vaskes og skrubbes, uansett om du spiser dem med eller uten skall. 

Krydder

Friske krydderurter fra urtehagen er alltid et pent syn på middagsbordet. Krydderurter skal alltid ha et rensende bad, innen de brukes i maten. Klipp av stilken og rens bladene grundig. Tørk krydderurtene i et tørkehåndkle eller bruk en salatslynge.

Les også:

Derfor hjelper sjokolade mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gjelder også frosne bær. På veien til din fryser kan bærene ha blitt håndtert av mange personer, og der med inneholde bakterier.

Spirer

Skyll alltid spirer. Gjør det i et dørslag under kaldt, rennende vann. Ikke la spirene ligge for lenge, spis dem kort tid etter innkjøp. 

Matvarer som ikke trenger å skylles

Egg

Alle har jo hørt om forbindelsen mellom egg og salmonella, men det er ikke nødvendig å skylle eggene. 

Egget er utstyrt med en beskyttende hinne inne i egget som blir dannet før hønen legger egget. Hinnen forhindrer inntrengende luft og bakterier. Hinnen kan ødelegges om egget vaskes og på den måten bli mer sårbart for bakterier. 

Les også:

Slik får du rustfritt stål til å skinne

Er kjøleskapet ditt dekket med stygge flekker og fettede fingermerker? Vi viser deg hvordan du får rustfritt stål skinnende blankt igjen.

Egg som er kjøpt i butikken er allerede vasket, så her er hinnen borte. Derfor skal eggene raskt inn i kjøleskapet. 

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kylling skal alltid stekes eller tilberedes på høy varme. Det tar livet av bakterier i kjøttet. Hvis du skyller skyller kyllingkjøttet, kan man risikere at bakteriene havner på andre tilhørende matvarer eller på skjærebrettet. 

Fisk

Som med kylling er det ikke nødvendig å vaske fiske før tilberedning. Varmen på pannen eller ovoen tar effektivt livet av uønskede bakterier. 

Kilde: Idenyt.dk

26 mai 2016
Mer om Mat
Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Bak glutenfrie Chocolate chip cookies

Mat Prøv Hjemmefikserne Carro og Karins oppskrift på nydelige glutenfrie Chocolate chip cookies. Lær også å lage glutenfritt mel!

Slik lager du mat i oppvaskmaskinen

Mat Ja, du kan tilberede de lekreste retter i oppvaskmaskinen.

10 ting du kan bruke sukker til

Mat Sukker er godt, men ikke så bra for helsen. Heldigvis kan man bruke det til andre nyttige ting i hjemmet. 

Slik modner du advokadoen på 10 minutter

Mat Er du også lei av at avokadoene dine aldri er modne når du skal bruke dem? Dette trikset viser hvordan du modner dem lynraskt.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.