Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat

Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.

Bilde: iStockphoto

De aller fleste av oss bruker aluminiumsfolie undermatlaging. Og da dukker ofte spørsmålet om den blanke eller matte siden skal inn mot maten.

Og det er ikke helt uten betydning hvilken side du bruker når du for eksempel skal varme opp matrester i stekeovnen.

Forskjellen er ikke stor

Den matte siden er nemlig litt bedre til å ta i mot varmestråling enn den blanke, som reflekterer litt mer av strålingen.

J. Hanlon som har skrevet boken Handbook of Package Engineering, har også mål alufoliens varmledende egenskaper. Han kom frem til at den blanke siden av alufolie reflekterer 88 prosent av varmestrålingen, mens den matte 

Og selv om maten din nok blir varm uansett, så blir den altså litt fortere varm med den blanke siden innover.

En annen fordel med legge maten på den blanke siden av alufolien, er at dette i større grad forhindrer maten å sette seg fast i folien. 

Les også:

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute...

Du bør legge maten på den blanke siden av sølvpapiret, med den matte siden utover. Foto: iStockphoto

Derfor har aluminiumsfolien en blank og matt side

Grunnen til at aluminiumsfolie har en blank og en matt side skyldes måten den blir produsert på.

Alufolien er nemlig kun 0,1 mm tykk, og det er for tynt til at den kan kjøres gjennom valsene på fabrikken.

Derfor legges folien dobbelt, og den siden som vender mot valsen blir blank, mens siden som vender utover blir matt.

Kilde: Samvirke.dk

Les også:

Dette badet ble nytt for under 10.000 kroner

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

 

18. januar 2018
Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken. 

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.