Bilde: Getty Images

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Hvor lenge lå egentlig den kyllingbiten i piknik-kurven før du la den på grillen? Brukte du samme kniv på kjøtt og salat? Det går gjerne litt fort i svingene når man griller, men dette er absolutt noe du bør tenke over neste gang du skal grille. 

– Bakteriene florerer hvis man ikke passer på. Du er ikke på kjøkkenet hvor ting ligger på sin vante plass. Plassen du tilbereder maten på er også mye mindre. Mange tar da sjansen på å bruke samme kniv og skjærefjøl til forskjellige gjøremål, sier næringsmiddelteknolog Hanne Høgberg i Anticimex til Newswire.

For å unngå det ekspertene kaller kryssforurensing skal rått kjøtt, stekt kjøtt og salat håndteres adskilt når du griller eller jobber på kjøkkenet. Kniver som har kuttet rått kjøtt skal ikke brukes til å skjære kjøtt som allerede er tilberedt. Og slett ikke salat. Det samme gjelder forresten skjærefjøler. 

– Vi gjør gjerne ting litt annerledes utendørs enn på kjøkkenet, og matstellet skjer raskere. Men det er like viktig å holde seg med flere sett bestikk også når du lager maten på verandaen, i parken eller på stranda, sier Høgberg.

Advarer mot gjenbruk av marinade

Håndvask er like viktig ved all mulig type av tilberedning av mat. 

– Vask alltid hender før oppstart og mellom håndtering av forskjellige matvarer. På piknik kan det være en god ide å ta med våtservietter. Et annet tips er å lage ferdige grillspydd hjemme. Det gir bedre kontroll på hygienen, sier Høgberg.

Eksperten fra Anticimex oppfordrer grillglade nordmenn til å særlig følge med på hvordan de marinerer kjøtt. Det er fristende å gjenbruke marinade fra dagen før, men det bør du være forsiktig med.

– Marinaden har vært i kontakt med rå kylling én dag. Hvis den så for eksempel også brukes til biff neste dag, der steketiden ofte er kortere, er risikoen for kryssforurensing stor. Da er det bedre heller å ta ut den mengden du skal bruke til grilling første dagen, og heller la resten stå i kjøleskapet til neste dag, sier hun.

Kylling i det fri

Norsk kylling er så godt som fri for salmonella, men kyllingkjøtt kan inneholde andre sykdomsfremkallende bakterier, blant annet Campylobacter. Den kan gi tarminfeksjon og diaré hvis varmebehandlingen ikke er god nok. 

– Å grille kylling går helt fint, men krever litt mer av deg for å eliminere risikoen for dårlig mage. Utendørs er mulighetene færre til å rengjøre hendene etter å ha tatt i rå kylling, sier seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet til Newswire.

Derfor anbefaler hun å legge oppskjært kyllingkjøtt i en plastboks hvis du skal ut på piknik. Da slipper du å ta i kyllingen før den legges på grillen.

Grilling av kylling krever tolmodighet. Selv om kyllingen ser ferdig ut på utsiden, er det ikke sikkert den er nok stekt inni. Hvis det pipler ut rød kjøttsaft, er ikke kjøttet godt nok gjennomstekt.

Sett maten i kjøleskapet etter grilling

Har du mat til overs som du vil spare på, er anbefalingen å få kjølevarer inn på kjøkkenet og inn i kjøleskapet.

– Noe av det fine med utendørsmat i sommerkvelden er den naturlige overgangen til å bli sittende å prate og slappe av etter at maten er spist. Men kjøtt, pølser, potetsalat og andre kjølevarer bør ikke stå ute i mer enn en time i sola, gjerne mindre. Derfor er det viktig å rydde inn med en gang maten er spist. Og det er fort gjort dersom alle deltar, sier Hanne Høgberg i Anticimex.

Kilde: Newswire

Hold deg oppdatert på hus og hage - meld deg på nyhetsbrevet

3 juni 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.