Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat

Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

Å koke et bløtkokt er ikke så vanskelig, men det er greit å kjenne til de små triks.
Å koke et bløtkokt er ikke så vanskelig, men det er greit å kjenne til de små triks. Bilde: Flickr

Hva er sannheten om det bløtkokte egg?

Vi har vel alle sittet rundt kjøkkenbordet og diskutert egg…
Skal et bløtkokt egg være svømmende, helt fast i hviten og en anelse fast i plommen, eller skal man kunne skrelle egget?

Vi har sett på saken kommet fram til de beste tipsene. Men du skal vite at det er gradsforskjeller på bløtkokte egg. Noen mener at et såkalt “smilende egg”, er det samme som et bløtkokt egg. Det er ikke helt sant. Den smilende versjonen har fått noen flere minutter i kjelen.

Slik koker du det ultimate bløtkokte egg

Her er de viktigste tingene du må tenke på hvis det bløtkokte egget ditt skal bli helt perfekt:

Les også:

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Bruk friske egg

Jo friskere egg du bruker, jo bedre vil smaken bli. Aller best er helt nylagte gårdsegg.

Bruk ned til en halv desiliter vann

Kunsten er å kun bruke et par centiliter vann i kjelen. En halv desiliter vann er faktisk nok til å koke opp til 6 egg.

Kok egg i kokende vann

Kok egg i allerede kokende vann
Legg eggene ned i vannet i kjelen med en skje i allerede kokende vann. Da minsker du sjansen for at eggeskallet sprekker, og at plomme og hvite flyter ut i vannet.

Les også:

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Eggets størrelse og temperatur

Jo større egget er, jo lenger koketid må du beregne. Hvis egget kommer fra et kaldt kjøleskap og legges i kokende vann, skal også koketiden være lenger, enn hvis egget for eksempel kommer rett fra hønsehuset.

Koketid til bløtkokte egg

Når vannet koker, legger du forsiktig egget ned i vannet og lar egget koke under lokk ved svak varme. Er det et lite egg er 4,5 til 5 minutter nok. Er det et ekstra stort egg kan det ta 6 til 6,5 minutter å koke et bløtkokt egg.

Skyll egget i kaldt vann

Når egguret ringer skal egget skylles under kaldt rennende vann i 30 sekunder. Ta deretter egget eller eggene opp.

Les også:

Nå skal du droppe flisene på baderomsveggen

Si farvel til gammeldagse fliser og oppdatér badet med malte, slette vegger i vinter.

Smilende egg og hardkokte egg

Definisjonen på et smilende egg er et egg med fast hvite og en fast ytre hinne på plommen. Plommen i et smilende egg skal være bløt. Koketiden på et smilende egg er 6-7 minutter.

Hardkokt egg

Et hardkokt egg krever mellom 8 og 10 minutters koketid, avhengig av eggets størrelse og temperatur når det legges i kokende vann.

Andre tips til eggkoking

Salt til egget

Et egg trenger litt salt for å oppnå den helt perfekte smak. Det skal dog være etter at egget er skrelt. Det har ingen effekt å koke et egg med en knivspiss salt i vannet. Saltet har allikevel ingen sjanse til å trenge inn i egget.

Unngå at eggeskallet sprekker

Vil du unngå at eggeskallet sprekker, kan du bruke en eggeprikker. Lag et lite hull i bunnen av egget med eggeprikkeren eller annen spiss gjenstand.

Så er egget ferdig. I videoen under kan du se hvordan man skjærer av toppen uten at skallet på hele egget sprekker.

26. februar 2018

Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.