Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Mat

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen. 

Ris er en av matvarene med høyest nivå av arsen her i Norge.
Ris er en av matvarene med høyest nivå av arsen her i Norge. Bilde: Getty Images

Ris er en kilde til grunnstoffet arsen. Heldigvis ikke i den samme formen som arsenikk, som jo er skummelt giftig. Men like fullt verdt å være på vakt for.

Arsen finnes i organisk form i blant annet sjømat, noe vi nordmenn spiser mye av. I sin uorganiske form, som settes i sammenheng med større potensiell helserisiko, finner vi arsen i ris.

Anbefaler ikke riskaker til barn

– Uorganisk arsen ønsker vi at vi folk skal få i seg mindre av. Det er et potensielt kreftfremkallende stoff, sier Anders Tharaldsen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Han forteller at ris er en av matvarene med høyest nivå av arsen i Norge, og at man derfor ikke bør spise for mye av det. Noe som ikke angår så mange personer her til lands, men nok til at Mattilsynet likevel anbefaler å begrense inntaket. I 2016 gikk de ut med en advarsel mot å gi risdrikk og riskaker til barn under seks år, på bakgrunn av en vurdering fra den norske vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

– Riskaker har vist seg å inneholde mer arsen enn vanlig ris, så dette er ikke egnet snacks for barn, sier Tharaldsen.

Også voksne bør være litt på vakt. Som alltid er et variert kosthold det beste rådet for å sikre seg mot potensielt farlige mengder av uheldige stoffer. EU har dessuten innført en maksimumsgrenser for innhold av uorganisk arsen i ris og risprodukter, et regelverk som også er implementert i Norge.

Les også:

Velg riktig farge til huset

Det er ikke lett å velge farge til huset når man har hele regnbuen å velge fra, men her er noen tips og råd om fargevalg fra vår ekspert Heidi Sørense...

Slik koker du sunn, god ris

Det er også tiltak du kan gjøre for å minske innholdet av arsen i risen din. Å skylle risen før du koker, har ingen annen effekt enn å rense den for annet rusk.

Det har vist seg at det mest effektive for å kvitte seg med arsen, er å koke risen med mye vann, på samme måte som du koker spagetti, og så skylle av overskuddsvann, forklarer Tharaldsen.
– Da vil mye av arsenet følge med ut.

Denne måten å koke ris på krever at du setter på en klokke og følger med på tiden. Fordelen er at du slipper at risen svir seg i kjelen.

Én del ris til fem deler vann var forholdet som ble testet i BBC-programmet «Trust me, I’m a doctor». Da ble arsennivået i risen ble nesten halvert med denne metoden. Aller best resultat fikk de ved å bløtlegge risen over natta, for så å skylle den godt før koking neste da. Da ble arseninnholdet redusert med 80 prosent.

30. mars 2017
Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.