Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen. 

Ris er en kilde til grunnstoffet arsen. Heldigvis ikke i den samme formen som arsenikk, som jo er skummelt giftig. Men like fullt verdt å være på vakt for.

Arsen finnes i organisk form i blant annet sjømat, noe vi nordmenn spiser mye av. I sin uorganiske form, som settes i sammenheng med større potensiell helserisiko, finner vi arsen i ris.

Anbefaler ikke riskaker til barn

– Uorganisk arsen ønsker vi at vi folk skal få i seg mindre av. Det er et potensielt kreftfremkallende stoff, sier Anders Tharaldsen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Han forteller at ris er en av matvarene med høyest nivå av arsen i Norge, og at man derfor ikke bør spise for mye av det. Noe som ikke angår så mange personer her til lands, men nok til at Mattilsynet likevel anbefaler å begrense inntaket. I 2016 gikk de ut med en advarsel mot å gi risdrikk og riskaker til barn under seks år, på bakgrunn av en vurdering fra den norske vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

– Riskaker har vist seg å inneholde mer arsen enn vanlig ris, så dette er ikke egnet snacks for barn, sier Tharaldsen.

Også voksne bør være litt på vakt. Som alltid er et variert kosthold det beste rådet for å sikre seg mot potensielt farlige mengder av uheldige stoffer. EU har dessuten innført en maksimumsgrenser for innhold av uorganisk arsen i ris og risprodukter, et regelverk som også er implementert i Norge.

Slik koker du sunn, god ris

Det er også tiltak du kan gjøre for å minske innholdet av arsen i risen din. Å skylle risen før du koker, har ingen annen effekt enn å rense den for annet rusk.

Det har vist seg at det mest effektive for å kvitte seg med arsen, er å koke risen med mye vann, på samme måte som du koker spagetti, og så skylle av overskuddsvann, forklarer Tharaldsen.
– Da vil mye av arsenet følge med ut.

Denne måten å koke ris på krever at du setter på en klokke og følger med på tiden. Fordelen er at du slipper at risen svir seg i kjelen.

Én del ris til fem deler vann var forholdet som ble testet i BBC-programmet «Trust me, I’m a doctor». Da ble arsennivået i risen ble nesten halvert med denne metoden. Aller best resultat fikk de ved å bløtlegge risen over natta, for så å skylle den godt før koking neste da. Da ble arseninnholdet redusert med 80 prosent.