Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat

De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Bilde: Getty Images

Det er fort gjort å lage mer ris eller pasta enn man klarer å spise opp. Og derfra er veien kort til at restene blir stående på benken, og at man senere forsyner seg av den romtempererte maten, enten kald eller varmet opp. 

Men gjør du dette, bør du vite at ris og pasta som er lagret i romtemperatur i lengre tid kan være direkte dødelig. Det kommer frem i denne artikkelen fra forskning.no.

Giftstoff som tåler "alt" 

Forklaringen er at ris og pasta inneholder bakteriesporer som overlever koking. Når maten er avkjølt kan disse sporene spire og gro, og dermed danne nye giftstoffer (toksiner).

Det spesielle med disse giftstoffene er at de er veldig motstandskraftige. De kan tåle temperaturer på opp til 121 grader og pH-verdier fra 2-12. Dermed står toksinet i mot både koketemperatur og magesyre, og brytes verken ned av oppvarming eller i fordøyelsessystemet.

Toksinet er heller ikke immunogent, så vi mennesker blir ikke immune mot stoffet selv om vi har blitt syke av det tidligere.

Les også: Slik koker du ris så den blir mindre skadelig

Les også:

Bygg terrassen selv

Med sommeren kommer behovet for et trivelig uterom der varme dager kan nytes. Terrassen blir det naturlige valget for mange og den kan du enkelt...

Den siste spaghetti  

Ifølge artikkelen har gammel pasta med dette giftstoffet tatt livet av flere europeere de siste 20 årene. Dødelighetsraten er riktignok ikke veldig høy, og det er ikke angitt nøyaktig hvilke temperaturer eller lagringstid som har utløst dødsfallene. Men at giftstoffer i gammel pasta har vært årsaken i alle tilfellene virker sikkert. 

Spørsmålet som presser seg på blir da "hvor lenge er det trygt å lagre slike typer matvarer ved romtemperatur?"

Som en hovedregel bør varmebehandlede matrester raskt inn i kjøleskap etter det er avkjølt. Toksinet vil ikke spire i temperaturer under 6 grader. 

Videre tyder alt på at det går fint å la maten stå fremme i romtemperatur i minst 4-6 timer. I tilfellene med rapporterte dødsfall har maten vært lagret ved over 12-14 °C i mer enn to døgn.

I tillegg bør det nevnes at utbrudd også kan forårsakes av melkeprodukter, pizza og gryteretter.

Les også:

Oppfyll drømmen om hagestue

Vil du komme nærmere hagen hele året? Ekspert Michael Bergenstjerna deler her sine beste tips med deg som er klar for å sette i gang med hagestue!

Pass på pastaen 

Avslutningsvis kan det sies at det sannsynligvis er mange som har spist matrester lagret lenge i romtemperatur, uten å bli syke.

Det betyr at dette problemet heldigvis ikke er veldig utbredt, eller at toksinet ikke produseres særlig raskt i matrester. Men vi anbefaler likevel å være obs hvis du vurderer å spise mat som er lagret lenge i romtemperatur.

Kilde: Forskning.no

8. januar 2018
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.