Bilde: iStock

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Mat

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses ned.

Oppbevaring av matvarer i fryseren er på mange måter en god ting, men det er dessverre også vanskelig å glemme hvor lenge de forskjellige tingene har ligget i fryseren.

Mange tror feilaktig at matvarene har uendelig holdbarhet når de er nedfrosset. Vi har derfor satt opp en veiledende oversikt over matvarenes holdbarhet i fryseren.

Det er ikke farlig å spise matvarer som har ligget for lenge i fryseren, men du vil oppleve en forringet kvalitet, smak og konsistens. Som utgangspunkt bør ingen matvarer ligge i fryseren i over et år.

Hva er riktig temperatur i fryseren?

Det er viktig at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperaturen i fryseren er minus 18 grader, siden bakteriene da ikke klarer å formere seg.

Det er likevel viktig å avkjøle matvarer før frysing, slik at matvarene ikke er varme når de legges i fryseren.

Kjøtt:

  • Svinekjøtt, magert: 6 måneder
  • Svinekjøtt, fett: 3 måneder
  • Hakket kjøtt: 3 til 4 måneder
  • Oksekjøtt: 10 måneder
  • Farse: 2 måneder
  • Kalvekjøtt: 6 til 8 måneder
  • Lammekjøtt: 10 måneder
  • Røkt kjøtt: 4 til 6 måneder
  • Vilt: 6 til 18 måneder
  • Gryteretter: 3 måneder

Fjærkre:

  • Fjærkre, magert: 8 til 10 måneder
  • Fjærkre, fett: 5 måneder
  • Kokt og stekt fjærkre: 1 til 2 måneder

Fisk:

  • Gravet: 3 til 4 uker
  • Fisk, mager: 3 til 6 måneder
  • Fisk, fet: 2 måneder
  • Røkt frisk: 3 til 4 uker
  • Fiskefarse: 1 til 2 måneder
  • Skalldyr, uåpnet: 2 til 3 måneder

Grønt:

  • Frukt: 10 til 12 måneder
  • Frønnsaker: 6 til 12 måneder
  • Sopp som er stekt i fett: 4 til 5 måneder

Bakverk:

  • Lyst brød: 6 måneder
  • Rugbrød: 6 måneder
  • Rundstykker: 6 måneder
  • Bakverk, magert: 4 til 5 måneder
  • Bakverk, fett: 2 til 3 måneder

Melkeprodukter

  • Melk: 4 måneder
  • Fløte: 4 måneder
  • Fløteis: 2 måneder
  • Yoghurt: Uegnet
  • Ost, fet (45+): 3 til 4 måneder
  • Ost, mager: Uegnet
  • Ost, revet: 3 til 4 måneder
  • Smør: 3 måneder
  • Eggehviter: 8 måneder
  • Eggeplommer: 6 måneder

Diverse

  • Babymos: 1 til 2 måneder
  • Fromage/mousse: 3 måneder

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

2 november 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.