To typer krydderurter
Det er skjer irriterende ofte: Krydderurter svikter når man trenger dem mest. Akkurat når du skal til å dandere friske, grønne urter over maten som prikken over i’en, viser de seg å være kollapset og slappe i potten sin.
Men du kan minimere risikoen for at dette skjer ved å oppbevare dem ordentlig!
Første steget mot suksess er å finne ut hvilken kategori av krydderurter planten tilhører. Hard eller myk?
- Myke krydderurter omfatter blant annet persille, koriander og estragon. Dette er kjøkkenurter med myke, skjøre stilker og vannholdige blader.
- Harde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har tre- eller busklignende stilker og bladene virker tørrere.
Slik oppbevarer du myke krydderurter
Myke krydderurter som koriander skal behandles som en bukett blomster: Stilkene skal skjæres av med et skråsnitt og plasseres i et glass med lunkent vann fra springen.
Akkurat som med blomster, skal vannet skiftes jevnlig, helst en gang om dagen eller i hvert fall annenhver dag. Vannet skal ikke bli grumsete! Unngå også helst å vaske krydderurtene inntil umiddelbart før bruk.
De forskjellige myke krydderurtene skal oppbevares ved litt forskjellige temperaturer:
- Koriander skal oppbevares kjølig. Gjerne i kjøleskapet. Dekk den med en løs plastikkpose.
- Persille kan både oppbevares i kjøleskap og ved romtemperatur.
- Basilikum skal bare oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.
Følger du denne fremgangsmåten, kan myke krydderurter holde i opptil 2-3 uker.
Slik oppbevarer du harde krydderurter
Strategien for hvordan du oppbevarer de busklignende krydderurtene er markant annerledes:
- Rull de avklippede urtestilkene inn i et fuktig stykke tørkerull eller håndkle av bomull.
- Rull plastfolie rundt de innpakkede krydderurtene eller legg dem i en plastpose som kan forsegles.
- Oppbevar krydderurtene i kjøleskapet.
2-3 ukers oppbevaringstid kan også oppnås for noen av de harde krydderurtene med denne metoden.
Få flere gode tips og triks, meld deg på vårt nyhetsbrev!