Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne!
Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne! Bilde: iStock

Slik får du krydderurtene til å vare

Mat

Dør korianderen din alltid på kjøkkenbenken? Det finnes en strategi for å holde liv i friske urter. Først må du finne ut om du har med en myk eller hard krydderurt å gjøre, så følge denne planen! 

To typer krydderurter

Det er skjer irriterende ofte: Krydderurtene svikter når man trenger dem mest. Akkurat når du skal til å dandere friske, grønne urter over maten som prikken over i'en, viser de seg å være kollapset og slappe i potten sin.

Men du kan minimere risikoen for at dette skjer ved å oppbevare dem ordentlig!

Første steget mot suksess er å finne ut hvilken kategori av krydderurter planten tilhører. Hard eller myk?

  1. Myke krydderurter omfatter blant annet persille, koriander og estragon. Dette er kjøkkenurter med myke, skjøre stilker og vannholdige blader.
  2. Harde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har tre- eller busklignende stilker og bladene virker tørrere.

Slik oppbevarer du myke krydderurter

Myke krydderurter som koriander skal behandles som en bukett blomster: Stilkene skal skjæres av med et skråsnitt og plasseres i et glass med lunkent vann fra springen. 

Les også:

Slik beskjærer du syriner

Hvis du er så heldig å ha syriner i hagen, så er du sikker klar over at det lønner seg å beskjære dem en gang i blant. På denne måten får du det...

Akkurat som med blomster, skal vannet skiftes jevnlig, helst en gang om dagen eller i hvert fall annenhver dag. Vannet skal ikke bli grumsete! Unngå også helst å vaske krydderurtene inntil umiddelbart før bruk. 

De forskjellige myke krydderurtene skal oppbevares ved litt forskjellige temperaturer:

  • Koriander skal oppbevares kjølig. Gjerne i kjøleskapet. Dekk den med en løs plastikkpose.
  • Persille kan både oppbevares i kjøleskap og ved romtemperatur. 
  • Basilikum skal bare oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.

Følger du denne fremgangsmåten, kan myke krydderurter holde i opptil 2-3 uker. 

Les også:

14 triks som holder grønnsakene friske lenger

Lei av at de friske, deilige matvarene fra naturens spiskammer blir dårlige før du rekker å spise dem? Vi har 14 geniale triks som forlenger holdbarhe...

Slik oppbevarer du harde krydderurter

Strategien for hvordan du oppbevarer de busklignende krydderurtene er markant annerledes:

  1. Rull de avklippede urtestilkene inn i et fuktig stykke tørkerull eller håndkle av bomull.
  2. Rull plastfolie rundt de innpakkede krydderurtene eller legg dem i en plastpose som kan forsegles. 
  3. Oppbevar krydderurtene i kjøleskapet.

2-3 ukers oppbevaringstid kan også oppnås for noen av de harde krydderurtene med denne metoden. 

Få flere gode tips og triks, meld deg på vårt nyhetsbrev!

04 januar 2017
Mer om Mat
Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Mat Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Mat Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Mat Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Mat Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Mat Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp. 

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Mat Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Mat Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Mat Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Mat Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Mat Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!