Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne!
Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne! Bilde: iStock

Slik får du krydderurtene til å vare

Mat

Dør korianderen din alltid på kjøkkenbenken? Det finnes en strategi for å holde liv i friske urter. Først må du finne ut om du har med en myk eller hard krydderurt å gjøre, så følge denne planen! 

To typer krydderurter

Det er skjer irriterende ofte: Krydderurtene svikter når man trenger dem mest. Akkurat når du skal til å dandere friske, grønne urter over maten som prikken over i'en, viser de seg å være kollapset og slappe i potten sin.

Men du kan minimere risikoen for at dette skjer ved å oppbevare dem ordentlig!

Første steget mot suksess er å finne ut hvilken kategori av krydderurter planten tilhører. Hard eller myk?

  1. Myke krydderurter omfatter blant annet persille, koriander og estragon. Dette er kjøkkenurter med myke, skjøre stilker og vannholdige blader.
  2. Harde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har tre- eller busklignende stilker og bladene virker tørrere.

Slik oppbevarer du myke krydderurter

Myke krydderurter som koriander skal behandles som en bukett blomster: Stilkene skal skjæres av med et skråsnitt og plasseres i et glass med lunkent vann fra springen. 

Les også:

Er massasjebad strømsluk og bakteriebombe?

Myter og fakta om massasjebad. Dette visste du garantert ikke!

Akkurat som med blomster, skal vannet skiftes jevnlig, helst en gang om dagen eller i hvert fall annenhver dag. Vannet skal ikke bli grumsete! Unngå også helst å vaske krydderurtene inntil umiddelbart før bruk. 

De forskjellige myke krydderurtene skal oppbevares ved litt forskjellige temperaturer:

  • Koriander skal oppbevares kjølig. Gjerne i kjøleskapet. Dekk den med en løs plastikkpose.
  • Persille kan både oppbevares i kjøleskap og ved romtemperatur. 
  • Basilikum skal bare oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.

Følger du denne fremgangsmåten, kan myke krydderurter holde i opptil 2-3 uker. 

Les også:

Slik fjerner du mose på taket

Mange opplever at det gror godt med mose på taket. Fjern mosen effektivt og på mest mulig skånsom måte.

Slik oppbevarer du harde krydderurter

Strategien for hvordan du oppbevarer de busklignende krydderurtene er markant annerledes:

  1. Rull de avklippede urtestilkene inn i et fuktig stykke tørkerull eller håndkle av bomull.
  2. Rull plastfolie rundt de innpakkede krydderurtene eller legg dem i en plastpose som kan forsegles. 
  3. Oppbevar krydderurtene i kjøleskapet.

2-3 ukers oppbevaringstid kan også oppnås for noen av de harde krydderurtene med denne metoden. 

Få flere gode tips og triks, meld deg på vårt nyhetsbrev!

4. januar 2017

Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.