Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne!
Slik ser de friske urtene ut når de kommer fra butikken. Kunsten er å holde dem like spretne! Bilde: iStock

Slik får du krydderurtene til å vare

Mat

Dør korianderen din alltid på kjøkkenbenken? Det finnes en strategi for å holde liv i friske urter. Først må du finne ut om du har med en myk eller hard krydderurt å gjøre, så følge denne planen! 

To typer krydderurter

Det er skjer irriterende ofte: Krydderurtene svikter når man trenger dem mest. Akkurat når du skal til å dandere friske, grønne urter over maten som prikken over i'en, viser de seg å være kollapset og slappe i potten sin.

Men du kan minimere risikoen for at dette skjer ved å oppbevare dem ordentlig!

Første steget mot suksess er å finne ut hvilken kategori av krydderurter planten tilhører. Hard eller myk?

  1. Myke krydderurter omfatter blant annet persille, koriander og estragon. Dette er kjøkkenurter med myke, skjøre stilker og vannholdige blader.
  2. Harde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har tre- eller busklignende stilker og bladene virker tørrere.

Slik oppbevarer du myke krydderurter

Myke krydderurter som koriander skal behandles som en bukett blomster: Stilkene skal skjæres av med et skråsnitt og plasseres i et glass med lunkent vann fra springen. 

Les også:

Derfor bør du vaske dongeribuksa så sjelden som mulig

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Akkurat som med blomster, skal vannet skiftes jevnlig, helst en gang om dagen eller i hvert fall annenhver dag. Vannet skal ikke bli grumsete! Unngå også helst å vaske krydderurtene inntil umiddelbart før bruk. 

De forskjellige myke krydderurtene skal oppbevares ved litt forskjellige temperaturer:

  • Koriander skal oppbevares kjølig. Gjerne i kjøleskapet. Dekk den med en løs plastikkpose.
  • Persille kan både oppbevares i kjøleskap og ved romtemperatur. 
  • Basilikum skal bare oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.

Følger du denne fremgangsmåten, kan myke krydderurter holde i opptil 2-3 uker. 

Les også:

7 rolige hunderaser som ikke bjeffer så mye

Har du lyst på hund, men er bekymret for at det skal bli for mye bjeffing hjemme? Fortvil ikke, det finnes nemlig flere rolige hunderaser som bjeffer...

Slik oppbevarer du harde krydderurter

Strategien for hvordan du oppbevarer de busklignende krydderurtene er markant annerledes:

  1. Rull de avklippede urtestilkene inn i et fuktig stykke tørkerull eller håndkle av bomull.
  2. Rull plastfolie rundt de innpakkede krydderurtene eller legg dem i en plastpose som kan forsegles. 
  3. Oppbevar krydderurtene i kjøleskapet.

2-3 ukers oppbevaringstid kan også oppnås for noen av de harde krydderurtene med denne metoden. 

Få flere gode tips og triks, meld deg på vårt nyhetsbrev!

4. januar 2017
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.