Tips og triks til hvordan du skjærer grønnsaker og frukt.
Tips og triks til hvordan du skjærer grønnsaker og frukt. Bilde: iStockphoto

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Mat

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks. 

Slik kutter du løk

Hemmeligheten bak å finkutte løk ligger i hvordan man holder kniven. La vær å skjære av roten av løken. Tar man vekk den, er det større sjanse for at man får tårer i øynene. 

Kutt løken i to fra topp til bunn. Hold på løken med tre fingre, en av fingrene skal plasseres foran og to bak på løken. Pek kniven i retning av løkens rot og skjær så nærme roten som mulig. Snu kniven og skjær to snitt halvveis inn i løken. 

Nå kan du kutte løken i små terninger. Sørg hele tiden for å skjære utenom roten. 

Avocado

Det første du gjør er å kutte av enden på avocadoen. Deretter legger du avocadoen i hånden og skjærer fra midten og hele veien rundt. Vri avocadoen slik at den åpner seg.

Kakk kniven i steinen og vri slik at den løsner. Del de to halvdelene i to. Nå har du to avocado-båter og du kan enkelt dra av skinnet. 

Sjampinjong

Fjern stilken ved å vri den forsiktig rundt, slik at den løsner. Du kan også skjære av stilken med en kniv. Deretter kan du velge om du vil skjære opp sjampinjongen i brede skiver eller dele dem i to eller fire. 

Vannmelon

Start med å dele melonen i to. Legg den halve melonen med bunnen ned. Skjær av skallet. Skjær deretter melonen i skiver. Snu skjærebrettet 90 grader og gjør nøyaktig det samme i den andre retningen.

Aubergine

Runde stykker er de enkleste å skjære. Skjær stykkene i dobbelt så store stykker som du ønsker dem. De krymper nemlig når de stekes. De er også perfekte å legge på grillen. 

Man kan også skjære auberginen i lange skiver og i forskjellige tykkelser - alt etter hva du ønsker. Noen auberginer er mer bitre enn andre. Det kan løses ved å drysse litt salt over dem. La de ligge i 30 minutter og tørk dem med kjøkkenpapir. 

Jordbær

Det kan være tidkrevende å tilberede jordbær, særlig om du vil gjøre det pent. Når det gjelder jordbær, så trenger man faktisk ikke kniv. 

Ta et sugerør og stikk det gjennom jordbæret fra topp til bunn, slik at den grønne stilken løsner. 

Deretter kan man bruke en eggedeler til å skjære jordbæret i skiver. 

Appelsin

Skjær bunnen og toppen av appelsinen, slik at den kan stå stødt på et skjærebrett. Hold fast appelsinen og skjær av skallet rundt hele appelsinen. Husk også å skjære av det hvite. 

Ta en mindre kniv og skjær inn i appelsinens oppdelinger, så får du enkelt og raskt perfekte appelsinbåter. Dette trikset kan også brukes på andre sitrusfrukter som for eksempel grapefrukt eller sitron.

Hvitløk

Skjær av toppen av hvitløken med en skarp kniv. Legg kniven sidelengs over hvitløken og press ned knivens flate side. Slå på kniven som ligger over hvitløken. Nå kan du enkelt skille hvitløksbåtene fra hverandre. Husk å pelle av skinnet. Skjær hvitløken i små biter og bruk det for eksempel i en god tomatsaus. 

4 mai 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.