Tips og triks til hvordan du skjærer grønnsaker og frukt.
Tips og triks til hvordan du skjærer grønnsaker og frukt. Bilde: iStockphoto

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Mat

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks. 

Slik kutter du løk

Hemmeligheten bak å finkutte løk ligger i hvordan man holder kniven. La vær å skjære av roten av løken. Tar man vekk den, er det større sjanse for at man får tårer i øynene. 

Kutt løken i to fra topp til bunn. Hold på løken med tre fingre, en av fingrene skal plasseres foran og to bak på løken. Pek kniven i retning av løkens rot og skjær så nærme roten som mulig. Snu kniven og skjær to snitt halvveis inn i løken. 

Nå kan du kutte løken i små terninger. Sørg hele tiden for å skjære utenom roten. 

Avocado

Det første du gjør er å kutte av enden på avocadoen. Deretter legger du avocadoen i hånden og skjærer fra midten og hele veien rundt. Vri avocadoen slik at den åpner seg.

Kakk kniven i steinen og vri slik at den løsner. Del de to halvdelene i to. Nå har du to avocado-båter og du kan enkelt dra av skinnet. 

Les også:

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Sjampinjong

Fjern stilken ved å vri den forsiktig rundt, slik at den løsner. Du kan også skjære av stilken med en kniv. Deretter kan du velge om du vil skjære opp sjampinjongen i brede skiver eller dele dem i to eller fire. 

Vannmelon

Start med å dele melonen i to. Legg den halve melonen med bunnen ned. Skjær av skallet. Skjær deretter melonen i skiver. Snu skjærebrettet 90 grader og gjør nøyaktig det samme i den andre retningen.

Aubergine

Runde stykker er de enkleste å skjære. Skjær stykkene i dobbelt så store stykker som du ønsker dem. De krymper nemlig når de stekes. De er også perfekte å legge på grillen. 

Man kan også skjære auberginen i lange skiver og i forskjellige tykkelser - alt etter hva du ønsker. Noen auberginer er mer bitre enn andre. Det kan løses ved å drysse litt salt over dem. La de ligge i 30 minutter og tørk dem med kjøkkenpapir. 

Les også:

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Jordbær

Det kan være tidkrevende å tilberede jordbær, særlig om du vil gjøre det pent. Når det gjelder jordbær, så trenger man faktisk ikke kniv. 

Ta et sugerør og stikk det gjennom jordbæret fra topp til bunn, slik at den grønne stilken løsner. 

Deretter kan man bruke en eggedeler til å skjære jordbæret i skiver. 

Appelsin

Skjær bunnen og toppen av appelsinen, slik at den kan stå stødt på et skjærebrett. Hold fast appelsinen og skjær av skallet rundt hele appelsinen. Husk også å skjære av det hvite. 

Ta en mindre kniv og skjær inn i appelsinens oppdelinger, så får du enkelt og raskt perfekte appelsinbåter. Dette trikset kan også brukes på andre sitrusfrukter som for eksempel grapefrukt eller sitron.

Les også:

«Vi visste med en gang at dette huset skulle vi ha»

Etter å ha impulskjøpt tomt på to dager, må familien Talmoen skynde seg å finne hus. Det byr på utfordringer.

Hvitløk

Skjær av toppen av hvitløken med en skarp kniv. Legg kniven sidelengs over hvitløken og press ned knivens flate side. Slå på kniven som ligger over hvitløken. Nå kan du enkelt skille hvitløksbåtene fra hverandre. Husk å pelle av skinnet. Skjær hvitløken i små biter og bruk det for eksempel i en god tomatsaus. 

04 mai 2016
Mer om Mat
Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Mat Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Mat Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Mat Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Mat Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Mat Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp. 

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Mat Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Mat Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Mat Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Mat Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.