Lag brente mandler til jul!
Lag brente mandler til jul! Bilde: iStock

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat

Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Brente mandler kvalifiserer kanskje ikke til noen av de syv slagene, men det er likevel tradisjonell og god julesnacks.

Det er også enkelt å lage, holdbart og ikke så verst sunt. Så det er en rekke grunner til å fyre opp ovnen og lage et par krukker før julestria overmanner deg. 

Her får du to enkle oppskrifter, en for salte mandler og en for søte, eller karamelliserte som det også heter. Lag de du liker best, eller begge to, så er kan gjestene velge sin favoritt. 

Brente salte mandler

Brente, salte mandler er sunt og godt. (Foto: iStock)  

Salte mandler er enkle å lage, du trenger bare tre ingredienser:

Les også:

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

  • 200 gram mandler
  • 3 spiseskjeer salt
  • 2 dl kokende vann

Fremgangsmåte

  • Kok opp vannet og hell det i en skål
  • Ha saltet i vannet, rør om til det løser seg opp
  • Legg mandlene i bløt i saltvannet i 20 minutter
  • Legg mandlene på et brett med (svanemerket) bakepapir
  • Sett mandlene inn i en forvarmet ovn på 175 grader
  • Stek i ca. 20 minutter

Kokkens hemmelighet: salte mandler med smør

Du kan også ta litt smør på mandlene. Det er ikke strengt nødvendig, mandlene er rike på naturlig olje i seg selv. Men smaken blir ekstra rund og god med smør.

  • Smelt ca to spiseskjeer med meierismør
  • Pensle mandlene med et tynt lag smør før du setter dem i ovnen
  • Stek i ovn som beskrevet ove

 

Brente mandler med sukker

Brente (karameliserede) mandler med sukker. (Foto: iStock) 

Les også:

Slik lager du pisket krem uten visp

Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Her får du oppskrift på brente mandler med sukker, laget i stekepanne. 

Du trenger bare vann, sukker og mandler, så kan du omslutte mandlene i et lekkert, karamellisert sukkerlag. Men du bør følge med på temperaturen.

Ingredienser:

  • 200 gram mandler
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vann

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene i stekepanna samtidig
  • Skru stekepanna på ganske høy varme
  • Vend mandlene jevnlig i sukkerlaken. Følg med på at det ikke koker over eller svir seg
  • Etterhvert vil vannet kokes ned, og sukkerlaken bli til karamellisert sukker. Nå er det på tide å skru ned varmen
  • Rør mandlene jevnt inn i sukkermassen
  • Når mandler og karamell er jevnt fordelt, fordeler du mandlene utover et stykke bakepapir
  • Legg mandlene med litt mellomrom, hvis ikke vil du få klaser i stedet for sukkermandler
  • La mandlene avkjøle seg

Og til slutt er det bare å nyte ferske, brente mandler, eller pakke de inn til jul. 

Lykke til!  

Vil du ha flere tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

Les også:

Hekkplanting hører høsten til

Hekkplanting hører høsten til. Og nå kan du gjøre gode kjøp.

7. november 2017
Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.