Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Brente mandler kvalifiserer kanskje ikke til noen av de syv slagene, men det er likevel tradisjonell og god julesnacks.

Det er også enkelt å lage, holdbart og ikke så verst sunt. Så det er en rekke grunner til å fyre opp ovnen og lage et par krukker før julestria overmanner deg. 

Her får du to enkle oppskrifter, en for salte mandler og en for søte, eller karamelliserte som det også heter. Lag de du liker best, eller begge to, så kan gjestene velge sin favoritt. 

Brente salte mandler

Brente, salte mandler er sunt og godt. (Foto: iStock)  

Salte mandler er enkle å lage, du trenger bare tre ingredienser:

  • 200 gram mandler
  • 3 spiseskjeer salt
  • 2 dl kokende vann

Fremgangsmåte

  • Kok opp vannet og hell det i en skål
  • Ha saltet i vannet, rør om til det løser seg opp
  • Legg mandlene i bløt i saltvannet i 20 minutter
  • Legg mandlene på et brett med (svanemerket) bakepapir
  • Sett mandlene inn i en forvarmet ovn på 175 grader
  • Stek i ca. 20 minutter

Kokkens hemmelighet: salte mandler med smør

Du kan også ta litt smør på mandlene. Det er ikke strengt nødvendig, mandlene er rike på naturlig olje i seg selv. Men smaken blir ekstra rund og god med smør.

  • Smelt ca to spiseskjeer med meierismør
  • Pensle mandlene med et tynt lag smør før du setter dem i ovnen
  • Stek i ovn som beskrevet ove

Brente mandler med sukker

Brente (karameliserede) mandler med sukker. (Foto: iStock) 

Her får du oppskrift på brente mandler med sukker, laget i stekepanne. 

Du trenger bare vann, sukker og mandler, så kan du omslutte mandlene i et lekkert, karamellisert sukkerlag. Men du bør følge med på temperaturen.

Ingredienser:

  • 200 gram mandler
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vann

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene i stekepanna samtidig
  • Skru stekepanna på ganske høy varme
  • Vend mandlene jevnlig i sukkerlaken. Følg med på at det ikke koker over eller svir seg
  • Etterhvert vil vannet kokes ned, og sukkerlaken bli til karamellisert sukker. Nå er det på tide å skru ned varmen
  • Rør mandlene jevnt inn i sukkermassen
  • Når mandler og karamell er jevnt fordelt, fordeler du mandlene utover et stykke bakepapir
  • Legg mandlene med litt mellomrom, hvis ikke vil du få klaser i stedet for sukkermandler
  • La mandlene avkjøle seg

Og til slutt er det bare å nyte ferske, brente mandler, eller pakke de inn til jul. 

Lykke til!  

Vil du ha flere tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!