Bilde: Getty Images

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Mat

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.

Vårt trave, moderne liv har gjort at mange gamle og gode husråd har blitt glemt, spesielt rådene om oppbevaring av mat.

Samtidig blir det brukt flere konserveringsmidler i mat, slik at de holder seg lenger. Men dette gjør ofte at vi gjerne slumser litt med oppbevaringen.

Slumser med oppbevaringen

I gamledager ble brød typisk bakt dag for dag og oppbevart i brødbokser. Man kjøpte ikke og bakte ikke mer brød enn det det var bruk for umiddelbart, og den tørre, rene brødboksen fungerte perfekt.

Selvfølgelig ble det noen tørre brødrester igjen, men de ble gjerne brukt i andre matretter, som i brødpudding.

I dag er vi i villrede for hvordan man unngår at brødet blir tørt og mugner for fort. Dessuten er vi nærmest blitt litt bortskjemte og vil ikke spise tørt brød.

Slik unngår du at brødet blir tørt

1. En viktig regel er å aldri kjøpe mer brød enn man spiser innenfor et par dager i husstanden. Og kjøper du større mengder brød, burde det fryses ned.

Vi har en tendens til å kjøpe inn for mye brød. Prøv heller å tell opp hva familien faktisk spiser på en typisk uke, og legg alltid resten i fryseren rett etter innkjøpet.

2. Brød egner seg ikke til å ligge i kjøleskapet, spesielt ikke hvetebrød, som krystalliserer og blir tørt. Stuetemperaturen er alltid bedre, men mindre den er mye over 20 grader.

3. Ikke ta på brødet mer enn du må. Du bør kun ta på den delen som skal spises der og da, og holde rundt resten av brødet med eksempelvis et rent kjøkkenhåndkle.

4. Å bruke for tettsittende plastikkposer er ingen god idé, det gir nemlig risiko for at det danner seg mugg mye raskere.

Lag et par huller i posen for å ventilere og oppbevar brødet et rent sted ved 20 grader varme.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

28. april 2016
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.