Sjekk om plasboksene dine er merket med glass- og gaffelsymbolet.
Sjekk om plasboksene dine er merket med glass- og gaffelsymbolet. Bilde: iStockphoto

Slik sjekker du om plastboksen er egnet for mat

Mat

Når du legger middagsrestene i plastboksen, bør du sjekke at den er egnet for oppbevaring av mat. 

Når det gjelder oppbevaring av mat i plastbokser eller bruk av tørkerull på matvarer, så finnes det faktisk et eget symbol: Glass- og gaffelsymbolet. Symbolet er der for å vise om materialer og gjenstander ment for kontakt med matvarer.

Det kan alternativt merkes med ordene «for næringsmidler» eller en varebetegnelse som karakteriserer bruksområdet, for eksempel brødpose. 

Tørkerull av resirkulert papir

Du må gjerne tørke av kjøkkenbenken eller hendene med tørkerull av resirkulert papir, men du bør holde det unna matvarene. Grunnen er at slikt tørkepapir kan inneholde tungmetaller og og trykkfargerester. 

– Tørkeruller som benyttes til å tørke av maten bør være produsert for den aktuelle bruken. Det vil si at papiret bør være merket med glass- og gaffelsymbolet eller med en tekst som sier at det er egnet for direkte kontakt med kjøtt, fisk eller andre næringsmidler, skriver matportalen.no. 

Les også:

Oppfyll drømmen om hagestue

Vil du komme nærmere hagen hele året? Ekspert Michael Bergenstjerna deler her sine beste tips med deg som er klar for å sette i gang med hagestue!

Plastbokser

Det kan være fristende å oppbevare eller fryse ned matrester i isbokser eller bærkurver, men her er det viktig å merke seg at slik embalasje i utgangspunktet er laget for engangsbruk. Denne typen embalasje bør derfor ikke gjenbrukes til oppbevaring eller nedfrysing av matvarer.

Du bør heller bruke oppbevaringsbokser i plast eller glass som du får kjøpt i dagligvaren, da disse er ment for oppbevaring av mat. 

Aluminiumsfolie og plastfolie

Aluminiumsfolie (sølvpapir) og plastfolie finnes i de fleste kjøkkenskuffer, men du bør være nøye med å sjekke bruksanvisningen. De kan nemlig inneholde viktige bruksbegrensninger. 

Aluminiumsfolie tåler ikke sure og salte matvarer. Foto: iStockphoto

– Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler. Sure matvarer som for eksempel syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium. Plastfolier kan ha begrensninger for kontakt med fete næringsmidler eller være uegnet til oppvarming i mikrobølgeovn, skriver matportalen.no.

Les også:

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Glass er trygt

Glass regnes som trygt en trygg måte å oppbevare mat på. Du bør allikevel være klar over at glass kan sprekke ved høy varme. 

Kilder: matportalen.no og Forbrukerrådet.

21. oktober 2016

Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.