Slik sjekker du om plastboksen er egnet for mat

Når du legger middagsrestene i plastboksen, bør du sjekke at den er egnet for oppbevaring av mat. 


Når det gjelder oppbevaring av mat i plastbokser eller bruk av tørkerull på matvarer, så finnes det faktisk et eget symbol: Glass- og gaffelsymbolet. Symbolet er der for å vise om materialer og gjenstander ment for kontakt med matvarer.

Det kan alternativt merkes med ordene «for næringsmidler» eller en varebetegnelse som karakteriserer bruksområdet, for eksempel brødpose. 

Tørkerull av resirkulert papir

Du må gjerne tørke av kjøkkenbenken eller hendene med tørkerull av resirkulert papir, men du bør holde det unna matvarene. Grunnen er at slikt tørkepapir kan inneholde tungmetaller og og trykkfargerester. 

– Tørkeruller som benyttes til å tørke av maten bør være produsert for den aktuelle bruken. Det vil si at papiret bør være merket med glass- og gaffelsymbolet eller med en tekst som sier at det er egnet for direkte kontakt med kjøtt, fisk eller andre næringsmidler, skriver matportalen.no. 

Plastbokser

Det kan være fristende å oppbevare eller fryse ned matrester i isbokser eller bærkurver, men her er det viktig å merke seg at slik embalasje i utgangspunktet er laget for engangsbruk. Denne typen embalasje bør derfor ikke gjenbrukes til oppbevaring eller nedfrysing av matvarer.

Du bør heller bruke oppbevaringsbokser i plast eller glass som du får kjøpt i dagligvaren, da disse er ment for oppbevaring av mat. 

Aluminiumsfolie og plastfolie

Aluminiumsfolie (sølvpapir) og plastfolie finnes i de fleste kjøkkenskuffer, men du bør være nøye med å sjekke bruksanvisningen. De kan nemlig inneholde viktige bruksbegrensninger. 

Aluminiumsfolie tåler ikke sure og salte matvarer. Foto: iStockphoto

– Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler. Sure matvarer som for eksempel syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium. Plastfolier kan ha begrensninger for kontakt med fete næringsmidler eller være uegnet til oppvarming i mikrobølgeovn, skriver matportalen.no.

Glass er trygt

Glass regnes som trygt en trygg måte å oppbevare mat på. Du bør allikevel være klar over at glass kan sprekke ved høy varme. 

Kilder: matportalen.no og Forbrukerrådet.