Egg kan tilberedes på utallige måter
Egg kan tilberedes på utallige måter Bilde: iStockphoto

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Mat

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre. 

Enten egget skal være hardkokt, ha bløt plomme eller være passe stekt, så er det hjelp å få. Vi har sett nærmere på hva man gjør feil i forsøket på tilberedning av perfekte egg. 

Speilegg

Et perfekt speilegg er gyllent og sprøtt på den ene siden og har en fin stiv eggehvitte med en halvflytende eggeplomme på den andre siden. 

Som hovedregel skal pannen være ferdig varmet opp og stekefettet skal putre. Du skal altså vente med å slå i egget i pannen til fettet bobler. 

Husk også at eggehviten kun koagulerer ordentlig hvis du legger lokk på pannen men egget tilberedes. På denne måten oppnår du en perfekt stekt skorpe og bunn, samt en flott overflate.

Les også:

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.

Posjerte egg

Du tror kanskje at perfekte porsjerte egg kun til hører kokkeverdenen. Men du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å lage selv. 

Et posjert egg krever bare at det er nok vann i gryten, slik at egget kan flyte fritt. Er det for lite vann i gryten, risikerer du at egget synker til bunns og går i stykker. 

Hardkokt eller smilende egg

Spør du blant noen av dine venner, er det mange forskjellige måter å koke et hardkokt egg på. Felles for de fleste er nok at de har endt opp med en tørr, smuldrende plomme og hard eggehvitte. 

Felles for både hardkokte- og smilende egg, er at eggene skal legges i en gryte med vann. Vannet skal dekke bunnen, deretter skal vannet varmes gradvis opp. Så snart vannet begynner å koke skal gryten tas av varmen og det skal legges på lokk. 

Ønsker du smilende egg skal de ligge i gryten i ytterligere 10 minutter. For helt hardkokte egg, men perfekte egg, skal de ligge i 14 minutter. Tiden avhenger naturligvis av eggets størrelse og gjelder her for middels store egg. 

For å unngå at egget koker videre inni og blir overkokt, skal de legges i iskaldt vann. 

Les også:

Her vil katten din aller helst bli klødd

Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø...

Eggerøre

Eggerøre er en tradisjonell og kjærkommen gjest ved frokostbordet. Men hvilke feil kan man gjøre i jakten på den perfekte eggerøren? Viktigst av alt er at du rører godt under hele prosessen. Den konstante omrøringen gjør at eggerøren ikke samler seg i store klumper. Vi vil jo gjerne ha et kremet og lekkert resultat.

En annen viktig ting for å oppnå den perfekte eggerøren, er å ikke bruke for høy varme. Det oppnår et langt bedre resultat jo lenger tid den får stå. Derfor bør du bruke svak varme. 

TIPS: Du bør salte eggerøren så snart du er ferdig med tilberedningen. Salter du mens du lager eggerøren, risikerer du at saltet trekker ut all væsken, og du ender opp med en vannete og kjedelig masse. 

Les også:

Slik blir du kvitt vond lukt i huset

Kjenner du en vond lukt i huset som du ikke finner årsaken til? Her får du vite hvordan du snuser deg fram til kilden.

Kilde: thrillist.com

20 oktober 2016
Mer om Mat
Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Mat Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Mat Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Mat Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Slik lager du pisket krem uten visp

Mat Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Mat Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Mat Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Mat Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Mat Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Mat Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.