Egg kan tilberedes på utallige måter
Egg kan tilberedes på utallige måter Bilde: iStockphoto

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Mat

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre. 

Enten egget skal være hardkokt, ha bløt plomme eller være passe stekt, så er det hjelp å få. Vi har sett nærmere på hva man gjør feil i forsøket på tilberedning av perfekte egg. 

Speilegg

Et perfekt speilegg er gyllent og sprøtt på den ene siden og har en fin stiv eggehvitte med en halvflytende eggeplomme på den andre siden. 

Som hovedregel skal pannen være ferdig varmet opp og stekefettet skal putre. Du skal altså vente med å slå i egget i pannen til fettet bobler. 

Husk også at eggehviten kun koagulerer ordentlig hvis du legger lokk på pannen men egget tilberedes. På denne måten oppnår du en perfekt stekt skorpe og bunn, samt en flott overflate.

Posjerte egg

Du tror kanskje at perfekte porsjerte egg kun til hører kokkeverdenen. Men du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å lage selv. 

Et posjert egg krever bare at det er nok vann i gryten, slik at egget kan flyte fritt. Er det for lite vann i gryten, risikerer du at egget synker til bunns og går i stykker. 

Hardkokt eller smilende egg

Spør du blant noen av dine venner, er det mange forskjellige måter å koke et hardkokt egg på. Felles for de fleste er nok at de har endt opp med en tørr, smuldrende plomme og hard eggehvitte. 

Felles for både hardkokte- og smilende egg, er at eggene skal legges i en gryte med vann. Vannet skal dekke bunnen, deretter skal vannet varmes gradvis opp. Så snart vannet begynner å koke skal gryten tas av varmen og det skal legges på lokk. 

Ønsker du smilende egg skal de ligge i gryten i ytterligere 10 minutter. For helt hardkokte egg, men perfekte egg, skal de ligge i 14 minutter. Tiden avhenger naturligvis av eggets størrelse og gjelder her for middels store egg. 

For å unngå at egget koker videre inni og blir overkokt, skal de legges i iskaldt vann. 

Eggerøre

Eggerøre er en tradisjonell og kjærkommen gjest ved frokostbordet. Men hvilke feil kan man gjøre i jakten på den perfekte eggerøren? Viktigst av alt er at du rører godt under hele prosessen. Den konstante omrøringen gjør at eggerøren ikke samler seg i store klumper. Vi vil jo gjerne ha et kremet og lekkert resultat.

En annen viktig ting for å oppnå den perfekte eggerøren, er å ikke bruke for høy varme. Det oppnår et langt bedre resultat jo lenger tid den får stå. Derfor bør du bruke svak varme. 

TIPS: Du bør salte eggerøren så snart du er ferdig med tilberedningen. Salter du mens du lager eggerøren, risikerer du at saltet trekker ut all væsken, og du ender opp med en vannete og kjedelig masse. 

Kilde: thrillist.com

20 oktober 2016

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Hold deg frisk med grapefrukt, ingefær og sitron

Hold forkjølelsen og influensa borte med denne ingefærdrikken med sitron og grapefrukt.

Slik lager du pisket krem uten visp

Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

5 smarte ting du kan bruke en gryte til

Gryten din har flere bruksområder enn du tror. VI har funnet 5 smarte triks som vil hjelpe deg i hverdagen.

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.