Egg kan tilberedes på utallige måter
Egg kan tilberedes på utallige måter Bilde: iStockphoto

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Mat

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre. 

Enten egget skal være hardkokt, ha bløt plomme eller være passe stekt, så er det hjelp å få. Vi har sett nærmere på hva man gjør feil i forsøket på tilberedning av perfekte egg. 

Speilegg

Et perfekt speilegg er gyllent og sprøtt på den ene siden og har en fin stiv eggehvitte med en halvflytende eggeplomme på den andre siden. 

Som hovedregel skal pannen være ferdig varmet opp og stekefettet skal putre. Du skal altså vente med å slå i egget i pannen til fettet bobler. 

Husk også at eggehviten kun koagulerer ordentlig hvis du legger lokk på pannen men egget tilberedes. På denne måten oppnår du en perfekt stekt skorpe og bunn, samt en flott overflate.

Les også:

Ekspertene har talt: Dette er årets julegave

Den beste julegaven for 2017 er kåret. Men får den plass under treet?

Posjerte egg

Du tror kanskje at perfekte porsjerte egg kun til hører kokkeverdenen. Men du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å lage selv. 

Et posjert egg krever bare at det er nok vann i gryten, slik at egget kan flyte fritt. Er det for lite vann i gryten, risikerer du at egget synker til bunns og går i stykker. 

Hardkokt eller smilende egg

Spør du blant noen av dine venner, er det mange forskjellige måter å koke et hardkokt egg på. Felles for de fleste er nok at de har endt opp med en tørr, smuldrende plomme og hard eggehvitte. 

Felles for både hardkokte- og smilende egg, er at eggene skal legges i en gryte med vann. Vannet skal dekke bunnen, deretter skal vannet varmes gradvis opp. Så snart vannet begynner å koke skal gryten tas av varmen og det skal legges på lokk. 

Ønsker du smilende egg skal de ligge i gryten i ytterligere 10 minutter. For helt hardkokte egg, men perfekte egg, skal de ligge i 14 minutter. Tiden avhenger naturligvis av eggets størrelse og gjelder her for middels store egg. 

For å unngå at egget koker videre inni og blir overkokt, skal de legges i iskaldt vann. 

Les også:

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Eggerøre

Eggerøre er en tradisjonell og kjærkommen gjest ved frokostbordet. Men hvilke feil kan man gjøre i jakten på den perfekte eggerøren? Viktigst av alt er at du rører godt under hele prosessen. Den konstante omrøringen gjør at eggerøren ikke samler seg i store klumper. Vi vil jo gjerne ha et kremet og lekkert resultat.

En annen viktig ting for å oppnå den perfekte eggerøren, er å ikke bruke for høy varme. Det oppnår et langt bedre resultat jo lenger tid den får stå. Derfor bør du bruke svak varme. 

TIPS: Du bør salte eggerøren så snart du er ferdig med tilberedningen. Salter du mens du lager eggerøren, risikerer du at saltet trekker ut all væsken, og du ender opp med en vannete og kjedelig masse. 

Les også:

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Kilde: thrillist.com

20. oktober 2016
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.