Bilde: Getty Images

Slik varer grønnsakene lenger

Mat

Ved å oppbevare grønnsakene riktig bidrar du til mindre matsvinn - og du sparer penger. Vi viser deg hvordan du best oppbevarer 8 forskjellige grønnsaker. 

1. Gulerøtter

Nøkkelen til å holde gulerøtter friske, er å sørge for at gulerøttene holder seg tørre. Ta dem ut av posen og rull dem inn i kjøkkenrull. Deretter kan du godt legge dem inn i posen igjen. 

Bytt ut papiret når det begynner å bli fuktig. På den måten holder du gulerøttene friske i alt fra et par uker til noen måneder.

2. Selleri

Selleri tåler, i motsetning til gulerøtter, fuktighet. Pakk sellerien inn i plast i og legg den grønnsakskuffen. Selv etter at stilken er kuttet av, kan sellerien holde seg frisk i flere uker. Vel og merke hvis den er godt pakket inn. 

3. Løk

Gjør du det riktig, så kan faktisk løk holde seg i opp til ett år. Løken klarer seg best hvis den ligger kjølig og tørt, i en temperatur mellom 0 og 10 grader. Hvis du ikke har mulighet til det, så er et mørkt skap et godt alternativ. La dem ligge i nettet de kommer i og unngå fuktighet. 

4. Kål

Kål er godt, og kan holde seg i flere måneder lengere enn for eksempel isbergsalat. Pakk kålen inn i plast. Kålen smaker best når den er frisk, men den kan holde seg godt i flere måneder hvis den oppbevares kjølig. 

5. Gresskar

Gresskar kan holde seg friskt i flere måneder og noen ganger opp til et halvt år. Det beste er å oppbevare dem i et mørkt skap. Unngå å stable dem, slik at luften kan sirkulere rundt gresskarene. 

6. Poteter

Den beste oppbevaringstemperaturen for poteter er ved 5 grader. Kjøleskapet kan være et bra sted å oppbevare dem, men husk at poteter trives best når de står mørkt. En mørk og fuktig kjeller eller matbod er beste oppbevaringssted.

Husk også å ikke oppbevare potetene sammen med epler og løk. Gasser fra disse vil fremskynde potetenes modningsprosess.

7. Hvitløk

Den beste oppbevaringstemperaturen for hvitløk er 15 til 18 grader. Hvitløken trives også best i mørke. Et mørkt skap er perfekt til hvitløk.

Hel hvitløk med stilk kan også oppbevares i kjøleskapet og holde seg frisk der. Vær oppmerksom på at hvitløken raskt vil spire når den kommer ut i romtemperatur igjen.

Avskårne hvitløk egner seg ikke til oppbevaring i kjøleskap, da den lett setter smak på andre matvarer.

8. Rødbeter

Rødbeter kan holde seg frisk i 2 til 4 måneder i kjøleskapet. Rødbeter bør oppbevares i en plastpose med luftehull. Stilken bør kuttes av. 

Kilde: rodalesorganiclife

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

2. mars 2016
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken. 

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Slik modner du advokadoen på 10 minutter

Mat Er du også lei av at avokadoene dine aldri er modne når du skal bruke dem? Dette trikset viser hvordan du modner dem lynraskt.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.