Bilde: Getty Images

Slik varer grønnsakene lenger

Mat

Ved å oppbevare grønnsakene riktig bidrar du til mindre matsvinn - og du sparer penger. Vi viser deg hvordan du best oppbevarer 8 forskjellige grønnsaker. 

1. Gulerøtter

Nøkkelen til å holde gulerøtter friske, er å sørge for at gulerøttene holder seg tørre. Ta dem ut av posen og rull dem inn i kjøkkenrull. Deretter kan du godt legge dem inn i posen igjen. 

Bytt ut papiret når det begynner å bli fuktig. På den måten holder du gulerøttene friske i alt fra et par uker til noen måneder.

2. Selleri

Selleri tåler, i motsetning til gulerøtter, fuktighet. Pakk sellerien inn i plast i og legg den grønnsakskuffen. Selv etter at stilken er kuttet av, kan sellerien holde seg frisk i flere uker. Vel og merke hvis den er godt pakket inn. 

3. Løk

Gjør du det riktig, så kan faktisk løk holde seg i opp til ett år. Løken klarer seg best hvis den ligger kjølig og tørt, i en temperatur mellom 0 og 10 grader. Hvis du ikke har mulighet til det, så er et mørkt skap et godt alternativ. La dem ligge i nettet de kommer i og unngå fuktighet. 

4. Kål

Kål er godt, og kan holde seg i flere måneder lengere enn for eksempel isbergsalat. Pakk kålen inn i plast. Kålen smaker best når den er frisk, men den kan holde seg godt i flere måneder hvis den oppbevares kjølig. 

5. Gresskar

Gresskar kan holde seg friskt i flere måneder og noen ganger opp til et halvt år. Det beste er å oppbevare dem i et mørkt skap. Unngå å stable dem, slik at luften kan sirkulere rundt gresskarene. 

6. Poteter

Den beste oppbevaringstemperaturen for poteter er ved 5 grader. Kjøleskapet kan være et bra sted å oppbevare dem, men husk at poteter trives best når de står mørkt. En mørk og fuktig kjeller eller matbod er beste oppbevaringssted.

Husk også å ikke oppbevare potetene sammen med epler og løk. Gasser fra disse vil fremskynde potetenes modningsprosess.

7. Hvitløk

Den beste oppbevaringstemperaturen for hvitløk er 15 til 18 grader. Hvitløken trives også best i mørke. Et mørkt skap er perfekt til hvitløk.

Hel hvitløk med stilk kan også oppbevares i kjøleskapet og holde seg frisk der. Vær oppmerksom på at hvitløken raskt vil spire når den kommer ut i romtemperatur igjen.

Avskårne hvitløk egner seg ikke til oppbevaring i kjøleskap, da den lett setter smak på andre matvarer.

8. Rødbeter

Rødbeter kan holde seg frisk i 2 til 4 måneder i kjøleskapet. Rødbeter bør oppbevares i en plastpose med luftehull. Stilken bør kuttes av. 

Kilde: rodalesorganiclife

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

2 mars 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.