Bilde: Getty Images

Slik varer grønnsakene lenger

Mat

Ved å oppbevare grønnsakene riktig bidrar du til mindre matsvinn - og du sparer penger. Vi viser deg hvordan du best oppbevarer 8 forskjellige grønnsaker. 

1. Gulerøtter

Nøkkelen til å holde gulerøtter friske, er å sørge for at gulerøttene holder seg tørre. Ta dem ut av posen og rull dem inn i kjøkkenrull. Deretter kan du godt legge dem inn i posen igjen. 

Bytt ut papiret når det begynner å bli fuktig. På den måten holder du gulerøttene friske i alt fra et par uker til noen måneder.

2. Selleri

Selleri tåler, i motsetning til gulerøtter, fuktighet. Pakk sellerien inn i plast i og legg den grønnsakskuffen. Selv etter at stilken er kuttet av, kan sellerien holde seg frisk i flere uker. Vel og merke hvis den er godt pakket inn. 

3. Løk

Gjør du det riktig, så kan faktisk løk holde seg i opp til ett år. Løken klarer seg best hvis den ligger kjølig og tørt, i en temperatur mellom 0 og 10 grader. Hvis du ikke har mulighet til det, så er et mørkt skap et godt alternativ. La dem ligge i nettet de kommer i og unngå fuktighet. 

4. Kål

Kål er godt, og kan holde seg i flere måneder lengere enn for eksempel isbergsalat. Pakk kålen inn i plast. Kålen smaker best når den er frisk, men den kan holde seg godt i flere måneder hvis den oppbevares kjølig. 

5. Gresskar

Gresskar kan holde seg friskt i flere måneder og noen ganger opp til et halvt år. Det beste er å oppbevare dem i et mørkt skap. Unngå å stable dem, slik at luften kan sirkulere rundt gresskarene. 

6. Poteter

Den beste oppbevaringstemperaturen for poteter er ved 5 grader. Kjøleskapet kan være et bra sted å oppbevare dem, men husk at poteter trives best når de står mørkt. En mørk og fuktig kjeller eller matbod er beste oppbevaringssted.

Husk også å ikke oppbevare potetene sammen med epler og løk. Gasser fra disse vil fremskynde potetenes modningsprosess.

7. Hvitløk

Den beste oppbevaringstemperaturen for hvitløk er 15 til 18 grader. Hvitløken trives også best i mørke. Et mørkt skap er perfekt til hvitløk.

Hel hvitløk med stilk kan også oppbevares i kjøleskapet og holde seg frisk der. Vær oppmerksom på at hvitløken raskt vil spire når den kommer ut i romtemperatur igjen.

Avskårne hvitløk egner seg ikke til oppbevaring i kjøleskap, da den lett setter smak på andre matvarer.

8. Rødbeter

Rødbeter kan holde seg frisk i 2 til 4 måneder i kjøleskapet. Rødbeter bør oppbevares i en plastpose med luftehull. Stilken bør kuttes av. 

Kilde: rodalesorganiclife

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

2. mars 2016

Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.