Slik velger du riktig olje til steking

Mat

Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

Solsikkeolje, vindruekjerneolje eller olivenolje: Hvilken er den beste oljen å steke i?
Solsikkeolje, vindruekjerneolje eller olivenolje: Hvilken er den beste oljen å steke i? Bilde: iStockphoto

Det første man bør ta stilling til når man skal velge en god olje til steking er smaken, og her spiller en enkelt ting inn: Om oljen er kaldpresset eller varmebehandlet. Kaldpressede oljer får nemlig ofte en harsk smak når de varmes opp.

Til danske Søndagsavisen forteller gastronom og lærer Erik Schwærter at han alltid fraråder sine elever å steke i kaldpressede oljer - og alle typer olivenoljer generelt. Grunnen er at de smaker for mye.

Til gjengjeld anbefaler han å steke i oljer med nøytral smak som rapsolje eller vindruekjerneolje - eller i solsikkeolje eller kokosolje, hvis man at olje setter smak på maten.

Du finner mange forskjellige matoljer i butikkene, men alle er ikke like sunne. Det kommer an på: Hvilke fettsyrer oljen inneholder og hvordan oljen brukes.

Les også:

Så lett bygger du en lekekiosk av paller

Pernilla lagde en lekekiosk til femåringen av et par paller, noen gamle materialer og litt maling. Se hvordan hun gjorde det!

Det er tre typer fettsyrer i matoljer. De finnes alle i matoljer, men i forskjellig konsentrasjon.

De tre typene er:

  • Flerutmettede fettsyrer: Denne typen er hovedbestanddelen i fettsyrene i fisk, nøtter og visse former for frø
  • Umettede fettsyrer: Stor konsentrasjon i blant annet avocado, oliven, raps og mandler
  • Mettede fettsyrer: Den dominerende typen fettsyrer i animalsk fett som for eksempel smør og kokosolje

Professor samlet inn fett

Ved Leicester School of Pharmacy ved Monfort University i Leicester utførte et team forskere, ledet av professor Martin Grootvedl, nylig et snedig forsøk.

De fikk et antall innbyggere i Leicester til å levere inn oljerestene fra steking til forskningsteamet.

Forskerne undersøkte deretter oljerestene for å finne ut hvilke typer olje som etter steking inneholdt den største forekomsten av oksiderte fettstoffer.

Teamet så spesielt etter mengden av aldehyder i oljerestene. Aldehyder i selv små mengder knyttes sammen med økt risiko for hjertesykdommer og kreft.

Les også:

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Smør besto testen

Den største konsentrasjonen av aldehyder i stekerestene fant Martin Grootveld i maisolje og solsikkeolje. Det fikk Martin Grootveld til å konkludere med følgende:

– Solsikkeolje og maisolje er fint, så lenge de ikke utsettes for sterk varme - som under steking.

Olivenolje og rapsolje besto testen bedre. Disse formene for matolje etterlot langt færre aldehyder. Det overraskende var at det samme gjaldt smør og gåsefett.

Professor Martin Grootveld foretrekker selv, på bakgrunn av sine forskningsresultater, å steke i smør fremfor mais- eller solsikkeolje, selv om smøret inneholder mange mettede fettsyrer.

5 råd til sikker steking

Martin Grotvald og hans team har på bakgrunn av forskningen kommet fram til 5 råd for bruk av matoljer og fettstoffer til matlaging:

#1 Forsøk å steke mindre - særlig på høyere temperaturer

Les også:

Slik modner du advokado på 10 minutter

Er du også lei av harde og smakløse avokadoer? Da må du se dette trikset, og lære hvordan du modner dem lynraskt.

#2 Skru ned forbruket av olje

#3 Fjern overskuddsolje fra overflaten av det du steker - for eksempel med litt kjøkkenpapir

#4 Velg mettede eller umettede fettstoffer til steking. Ikke fordi de de er sunnere, men fordi de etterlater færre skadelige stoffer.

#5 Den beste stekeoljen er ifølge Martin Grotveld olivenolje, fordi den innholder den ideelle kombinasjonen av mettede og utmattede fettsyrer, og små doser av flerumettet fett (10 prosent)

  • Polyunsaturated = flerumettet
  • Monounsaturated = umettet
  • Saturated = mettet

Kilde: BBC

19. februar 2018

Mer om Mat

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din. 

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Hvilken side av aluminumsfolien skal opp?

Mat Den blanke og matte siden på aluminiumsfolie har ulike egenskaper. Her får du vite hvilken side som skal inn mot maten.