Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann.
Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann. Bilde: iStockphoto

Derfor bør du tine kjøtt og fisk på kjøkkenbenken

Mat

Langvarig tining i kjøleskapet, kan ødelegge maten din. Tin heller kjøtt og fisk på kjøkkenbenken eller i vannbad.

Har du blitt fortalt at du bør tine den frosne lørdagsbiffen i kjøleskapet, og IKKE på kjøkkenbenken eller i en bolle vann?

Ifølge forskning.no kan du med god samvittighet tine kjøtt, fisk og annen frossen mat på kjøkkenbenken eller i en bolle vann.

– Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no.

Kjøttet blir saftigere og smaker bedre om du tiner det raskt. Det samme forøvrig gjelder frosne grønnsaker. 

Tin raskt

Ved forskningsinstituttet SP Food and Bioscience i Gøteborg har de forsket på nedfrysing og opptining av mat. 

Konklusjonen er at den beste måten å tine frosset kjøtt eller fisk, er å legge maten i kaldt vann. Matvarene må selvfølgelig være godt innpakket, slik at vannet ikke trenger inn. 

Les også:

Trapper i fritt svev

Trapper som nærmest svever i luften appellerer til stadig flere.

Forklaringen er at vann leder varme bedre enn luft. Og jo raskere mat tines, jo bedre blir den. 

Frosne grønnsaker kan gjerne tines ekstra raskt ved å legge dem i direkte i kokende vann eller på en grønnsaksrist i en kjele.

Frosne grønnsaker bør tines så raskt som mulig. Foto: iStockphoto.

Professor ved NMBU i Ås, Bjørg Egelandsdal, har kjøtt som spesialfelt. 

Hun sier til forskning.no at det ikke finnes noen god vitenskaplig dokumentasjon bak rådet om at mat bør tines i kjøleskapet. 

Les også:

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

– Bak rådet ligger det kanskje en tanke om at kjøleskapstining er mest hygienisk. Det er selvfølgelig riktig at kjøtt og en del andre matvarer helst bør oppbevares i kjøleskapet om de er opptint, sier Egelandsdal til forskning.no

– Men tin heller maten raskt i vann, dersom du skal bruke den med en gang, oppfordrer Egelandsdal.

Ødelegges av iskrystaller

Ved tining gjelder det å komme så raskt som mulig forbi frysepunktet, altså gradene rett under nullpunktet. I denne temperaturen dannes de store iskrystallene som gjør mest skade på cellene i maten. 

Ødelegges cellene i for eksempel kjøtt, mister matvaren evnen til å holde på væske etter at den er tint. Resultatet blir tørt kjøtt og slappe grønnsaker. 

Ifølge Egelandsdal er store kjøttstykker en utfordring fordi det tar lang tid før tiningen har nådd helt inn til midten av kjøttet. Dermed risikerer man at mye kjøttet i de ytre delene befinner seg ekstra lenge i temperaturer hvor det blir ødelagt. 

Les også:

14 triks som holder grønnsakene friske lenger

Lei av at de friske, deilige matvarene fra naturens spiskammer blir dårlige før du rekker å spise dem? Vi har 14 geniale triks som forlenger holdbarhe...

Tin maten og legg den i kjøleskapet

Hvis du tilbereder maten rett etter at den er tint, trenger du ikke bekymre deg for bakterier. 

Dersom ikke skal tilberede maten med en gang, må du sette den i kjøleskapet så fort den er tint. Opptint kjøtt og annen bedervelig mat bør ikke bli liggende lenge på kjøkkenbenken. 

Kilde: Forskning.no

28. juli 2017
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken. 

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Slik modner du advokadoen på 10 minutter

Mat Er du også lei av at avokadoene dine aldri er modne når du skal bruke dem? Dette trikset viser hvordan du modner dem lynraskt.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.