Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann.
Tin maten på kjøkkenbenken eller i vann. Bilde: iStockphoto

Derfor bør du tine kjøtt og fisk på kjøkkenbenken

Mat

Langvarig tining i kjøleskapet, kan ødelegge maten din. Tin heller kjøtt og fisk på kjøkkenbenken eller i vannbad.

Har du blitt fortalt at du bør tine den frosne lørdagsbiffen i kjøleskapet, og IKKE på kjøkkenbenken eller i en bolle vann?

Ifølge forskning.no kan du med god samvittighet tine kjøtt, fisk og annen frossen mat på kjøkkenbenken eller i en bolle vann.

– Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no.

Kjøttet blir saftigere og smaker bedre om du tiner det raskt. Det samme forøvrig gjelder frosne grønnsaker. 

Tin raskt

Ved forskningsinstituttet SP Food and Bioscience i Gøteborg har de forsket på nedfrysing og opptining av mat. 

Konklusjonen er at den beste måten å tine frosset kjøtt eller fisk, er å legge maten i kaldt vann. Matvarene må selvfølgelig være godt innpakket, slik at vannet ikke trenger inn. 

Forklaringen er at vann leder varme bedre enn luft. Og jo raskere mat tines, jo bedre blir den. 

Frosne grønnsaker kan gjerne tines ekstra raskt ved å legge dem i direkte i kokende vann eller på en grønnsaksrist i en kjele.

Frosne grønnsaker bør tines så raskt som mulig. Foto: iStockphoto.

Professor ved NMBU i Ås, Bjørg Egelandsdal, har kjøtt som spesialfelt. 

Hun sier til forskning.no at det ikke finnes noen god vitenskaplig dokumentasjon bak rådet om at mat bør tines i kjøleskapet. 

– Bak rådet ligger det kanskje en tanke om at kjøleskapstining er mest hygienisk. Det er selvfølgelig riktig at kjøtt og en del andre matvarer helst bør oppbevares i kjøleskapet om de er opptint, sier Egelandsdal til forskning.no

– Men tin heller maten raskt i vann, dersom du skal bruke den med en gang, oppfordrer Egelandsdal.

Ødelegges av iskrystaller

Ved tining gjelder det å komme så raskt som mulig forbi frysepunktet, altså gradene rett under nullpunktet. I denne temperaturen dannes de store iskrystallene som gjør mest skade på cellene i maten. 

Ødelegges cellene i for eksempel kjøtt, mister matvaren evnen til å holde på væske etter at den er tint. Resultatet blir tørt kjøtt og slappe grønnsaker. 

Ifølge Egelandsdal er store kjøttstykker en utfordring fordi det tar lang tid før tiningen har nådd helt inn til midten av kjøttet. Dermed risikerer man at mye kjøttet i de ytre delene befinner seg ekstra lenge i temperaturer hvor det blir ødelagt. 

Tin maten og legg den i kjøleskapet

Hvis du tilbereder maten rett etter at den er tint, trenger du ikke bekymre deg for bakterier. 

Dersom ikke skal tilberede maten med en gang, må du sette den i kjøleskapet så fort den er tint. Opptint kjøtt og annen bedervelig mat bør ikke bli liggende lenge på kjøkkenbenken. 

Kilde: Forskning.no

28 juli 2017

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

5 smarte ting du kan bruke en gryte til

Gryten din har flere bruksområder enn du tror. VI har funnet 5 smarte triks som vil hjelpe deg i hverdagen.