Bilde: iStockphoto

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Mat

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk. 

Noen ganger er det fristende å bare tappe i varmtvann fra springen når man skal lage seg en kopp te eller koke opp vann til matlaging. Da blir jo vannet raskere varmt, men er det egentlig å anbefale?

Svaret er nei, i følge Jan Pravsgaard Christensen som er lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet. 

– Jeg er enig i at det går raskere å bruke varmt vann fra springen. Men jeg vil ikke anbefale det, fordi det en sjanse for å bli syk av det. Sjansen er liten, men hvis alle gjorde det ville en del av oss bli veldig syke av det, sier Christensen til videnskab.dk.

Bakterier i varmtvannsbeholderen

Det kalde vannet kommer fra vannverket hvor det har blitt renset, og kan trygt drikkes eller brukes i matlaging rett fra kranen.

Les også:

Hold deg frisk med grapefrukt, ingefær og sitron

Hold forkjølelsen og influensa borte med denne ingefærdrikken med sitron og grapefrukt.

Varmtvannet fra springen kommer derimot fra varmtvannsberederen, og kan inneholde bakterier som kan gjøre oss alvorlig syke - eventuelt gjennom giftstoffene som de produserer.

Ifølge Christensen inaktiverer man ikke nødvendigvis giftstoffene når man koker vannet. 

Problemet kan for eksempel oppstå hvis varmtvannsberederen dårlig vedlikeholdt eller ikke holdes varm nok. Det kan ha kommet inn bakterier, og hvis ikke vannet er varmt nok, så dreper ikke det varme vannet bakteriene.

Forskeren understreker imidlertid at man ikke skal få panikk hvis man har drukket varmt vann fra springen eller brukt det i matlagingen. Vannet fra springen er sannsynligvis ufarlig. Men hvis det går galt, kan du altså bli veldig syk.

Kok opp vannet i en kjele

Hvis du faller for fristelsen å bruke varmt vann fra springen til matlaging, må du koke det i  en gammeldags kjele, og ikke en vannkoker. 

Grunnen er at vannkokeren så vidt når opp til kokepunktet før den slår seg av. Jo lenger tid vannet koker, jo bedre. En kort oppkoking ødelegger ikke giftstoffene som bakteriene skiller ut. 

Les også:

Støvsuger-trikset som får det til å lukte fantastisk i hele huset

Dropp dyre luftfriskere. Med vaniljesukker kan du få det til å dufte deilig i hele huset.

Men alt i alt er det sikrere å bruke kaldt vann, mener Christensen. 

Rengjør med varmt vann

Ifølge forskeren er det selvfølgelig greit å bruke varmt vann fra springen til rengjøring av gulv eller lignende.

– Når du gjør rent, har du med også med såpe. Hvis du gir såpen tid til å virke når du vasker gulvet, så dreper du bakteriene. De færreste bakterier overlever varmt såpevann.

Dessuten er det veldig vanskelig å få et rent gulv ved å bruke kaldt vann - varmen hjelper nemlig til med å løsne skitten fra overflaten. 

Kilde: videnskab.dk

Les også:

Teglstein eller betong - Hva skal jeg velge?

Takstein i tegl eller betong er de naturlige og opprinnelige takmaterialene, og noe av det sterkeste og mest varige du kan velge til taket ditt....

6. juli 2017

Mer om Mat

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna.

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene. 

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.