Bilde: iStockphoto

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Mat

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk. 

Noen ganger er det fristende å bare tappe i varmtvann fra springen når man skal lage seg en kopp te eller koke opp vann til matlaging. Da blir jo vannet raskere varmt, men er det egentlig å anbefale?

Svaret er nei, i følge Jan Pravsgaard Christensen som er lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet. 

– Jeg er enig i at det går raskere å bruke varmt vann fra springen. Men jeg vil ikke anbefale det fordi det en sjanse for å bli syk av det. Sjansen er liten, men hvis alle gjorde det ville en del av oss bli veldig syke av det, sier Christensen til videnskab.dk.

Bakterier i varmtvannsbeholderen

Det kalde vannet kommer fra vannverket hvor det har blitt renset, og kan trygt drikkes eller brukes i matlaging rett fra kranen.

Varmtvannet fra springen kommer derimot fra varmtvannsberederen, og kan inneholde bakterier som kan gjøre oss alvorlig syke - eventuelt gjennom giftstoffene som de produserer.

Ifølge Christensen inaktiverer man ikke nødvendigvis giftstoffene når man koker vannet. 

Problemet kan for eksempel oppstå hvis varmtvannsberederen dårlig vedlikeholdt eller ikke holdes varm nok. Det kan ha kommet inn bakterier, og hvis ikke vannet er varmt nok, så dreper ikke det varme vannet bakteriene.

Forskeren understreker imidlertid at man ikke skal få panikk hvis man har drukket varmt vann fra springen eller brukt det i matlagingen. Vannet fra springen er sannsynligvis ufarlig. Men hvis det går galt, kan du altså bli veldig syk.

13 bakteriefeller i hjemmet

Kok opp vannet i en kjele

Hvis du faller for fristelsen å bruke varmt vann fra springen til matlaging, må du koke det i  en gammeldags kjele, og ikke en vannkoker. 

Grunnen er at vannkokeren så vidt når opp til kokepunktet før den slår seg av. Jo lenger tid vannet koker, jo bedre. En kort oppkoking ødelegger ikke giftstoffene som bakteriene skiller ut. 

Men alt i alt er det sikrere å bruke kaldt vann, mener Christensen. 

Rengjør med varmt vann

Ifølge forskeren er det selvfølgelig greit å bruke varmt vann fra springen til rengjøring av gulv eller lignende.

– Når du gjør rent, har du med også med såpe. Hvis du gir såpen tid til å virke når du vasker gulvet, så dreper du bakteriene. De færreste bakterier overlever varmt såpevann.

Dessuten er det veldig vanskelig å få et rent gulv ved å bruke kaldt vann - varmen hjelper nemlig til med å løsne skitten fra overflaten. 

Kilde: videnskab.dk

23 august 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.