Bilde: iStockphoto

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Mat

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk. 

Noen ganger er det fristende å bare tappe i varmtvann fra springen når man skal lage seg en kopp te eller koke opp vann til matlaging. Da blir jo vannet raskere varmt, men er det egentlig å anbefale?

Svaret er nei, i følge Jan Pravsgaard Christensen som er lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet. 

– Jeg er enig i at det går raskere å bruke varmt vann fra springen. Men jeg vil ikke anbefale det, fordi det en sjanse for å bli syk av det. Sjansen er liten, men hvis alle gjorde det ville en del av oss bli veldig syke av det, sier Christensen til videnskab.dk.

Bakterier i varmtvannsbeholderen

Det kalde vannet kommer fra vannverket hvor det har blitt renset, og kan trygt drikkes eller brukes i matlaging rett fra kranen.

Les også:

Slik får du hunden til å slutte å bjeffe

Bjeffende og ulende hunder er en tålmodighetsprøve både for ører og naboer rundt. Her får du 6 ulike metoder for å få styr på hundens bjeffing.

Varmtvannet fra springen kommer derimot fra varmtvannsberederen, og kan inneholde bakterier som kan gjøre oss alvorlig syke - eventuelt gjennom giftstoffene som de produserer.

Ifølge Christensen inaktiverer man ikke nødvendigvis giftstoffene når man koker vannet. 

Problemet kan for eksempel oppstå hvis varmtvannsberederen dårlig vedlikeholdt eller ikke holdes varm nok. Det kan ha kommet inn bakterier, og hvis ikke vannet er varmt nok, så dreper ikke det varme vannet bakteriene.

Forskeren understreker imidlertid at man ikke skal få panikk hvis man har drukket varmt vann fra springen eller brukt det i matlagingen. Vannet fra springen er sannsynligvis ufarlig. Men hvis det går galt, kan du altså bli veldig syk.

Kok opp vannet i en kjele

Hvis du faller for fristelsen å bruke varmt vann fra springen til matlaging, må du koke det i  en gammeldags kjele, og ikke en vannkoker. 

Grunnen er at vannkokeren så vidt når opp til kokepunktet før den slår seg av. Jo lenger tid vannet koker, jo bedre. En kort oppkoking ødelegger ikke giftstoffene som bakteriene skiller ut. 

Les også:

Slik velger du kjøkkeninnredning

Mange ting spiller inn når kjøkkeninnredningen skal velges. Her er de viktigste.

Men alt i alt er det sikrere å bruke kaldt vann, mener Christensen. 

Rengjør med varmt vann

Ifølge forskeren er det selvfølgelig greit å bruke varmt vann fra springen til rengjøring av gulv eller lignende.

– Når du gjør rent, har du med også med såpe. Hvis du gir såpen tid til å virke når du vasker gulvet, så dreper du bakteriene. De færreste bakterier overlever varmt såpevann.

Dessuten er det veldig vanskelig å få et rent gulv ved å bruke kaldt vann - varmen hjelper nemlig til med å løsne skitten fra overflaten. 

Kilde: videnskab.dk

Les også:

Har du brukt skuffen under stekeovnen feil?

Mange bruker den til å oppbevare plater, rister og bakepapir, men visste du at skuffen under komfyren egentlig har et helt annet formål?

06 juli 2017
Mer om Mat
Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Mat Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Mat Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Mat Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Mat Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Mat Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp. 

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Mat Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Mat Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Mat Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Mat Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Mat Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!