Bzzzzz… nå kommer blomstermyggen

Våren er tiden for å bytte jord på potteplantene. Dermed kommer hærmyggen inn i stua.

<!– –>

 


Hærmyggen er blant de minste insektene vi har i Norge, bare 1-7 millimeter lang. Illustrasjon: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet

– Hærmyggens larver gnager på plantenes røtter og kan lage hull som gir sopp og råte lettere tilgang, forteller Peter Hjuler i Bayer Garden.
Hærmyggen trives godt i blomsterjord og er blant de minste insektene vi har i Norge, bare 1 til 7 millimeter lange. Nyinnkjøpte blomster kan ha hærmyggen i blomsterjorden.

Formerer seg raskt
– Det største problemet med hærmyggen er at den formerer seg raskt på fuktige steder med torvjord og soppsmitte, forteller Anette Sundbye i Bioforsk.
En hærmygg kan produsere mellom 70 og 14 egg i løpet av sitt fem til ti dager lange liv.
Hærmyggens larver har små, svarte hoder og hvit eller glassklar kropp. De lever i tette klynger blant planterøttene. Larvetogene kan bli to til ti meter lange, derav navnet hærmygg.

Kan bekjempes
Peter Hjuler anbefaler insektmiddelet Calypso for å bekjempe hærmyggen. Middelet virker også mot andre insekter som bladlus, ullus og biller.
– Insektsmiddelet tas opp gjennom bladene og røttene og fordeles utover i planten. Alle insekter som kommer i kontakt med middelet, dør, forteller Hjuler.
Det er viktig å ikke gi plantene for mye vann, da myggen trives godt i fuktig jord. Pakk ikke jorda for tett ned i pottene når du skifter jord i blomsterpottene. Luftig og porøs plantejord holder lettere hærmyggen unna.
– Du bør passe på å ha helt fersk plantejord. I posene fra i fjor kan det leve larver og andre kryp som ikke er særlig heldig for plantene dine, sier Sidsel Bøckman i Norsk Gartnerforbund.
Hærmyggen tar seg gjerne flyveturer rundt i huset, til stuen og kjøkkenbenken. Det kan være irriterende, men myggen kan ikke stikke mennesker.