Bilde: Colourbox

Bzzzzz... nå kommer blomstermyggen

Skadedyr på kjøkkenet

Våren er tiden for å bytte jord på potteplantene. Dermed kommer hærmyggen inn i stua.
Hærmyggen er blant de minste insektene vi har i Norge, bare 1-7 millimeter lang. Illustrasjon: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet
- Hærmyggens larver gnager på plantenes røtter og kan lage hull som gir sopp og råte lettere tilgang, forteller Peter Hjuler i Bayer Garden.
Hærmyggen trives godt i blomsterjord og er blant de minste insektene vi har i Norge, bare 1 til 7 millimeter lange. Nyinnkjøpte blomster kan ha hærmyggen i blomsterjorden.

Formerer seg raskt
- Det største problemet med hærmyggen er at den formerer seg raskt på fuktige steder med torvjord og soppsmitte, forteller Anette Sundbye i Bioforsk.
En hærmygg kan produsere mellom 70 og 14 egg i løpet av sitt fem til ti dager lange liv.
Hærmyggens larver har små, svarte hoder og hvit eller glassklar kropp. De lever i tette klynger blant planterøttene. Larvetogene kan bli to til ti meter lange, derav navnet hærmygg.

Kan bekjempes
Peter Hjuler anbefaler insektmiddelet Calypso for å bekjempe hærmyggen. Middelet virker også mot andre insekter som bladlus, ullus og biller.
– Insektsmiddelet tas opp gjennom bladene og røttene og fordeles utover i planten. Alle insekter som kommer i kontakt med middelet, dør, forteller Hjuler.
Det er viktig å ikke gi plantene for mye vann, da myggen trives godt i fuktig jord. Pakk ikke jorda for tett ned i pottene når du skifter jord i blomsterpottene. Luftig og porøs plantejord holder lettere hærmyggen unna.
– Du bør passe på å ha helt fersk plantejord. I posene fra i fjor kan det leve larver og andre kryp som ikke er særlig heldig for plantene dine, sier Sidsel Bøckman i Norsk Gartnerforbund.
Hærmyggen tar seg gjerne flyveturer rundt i huset, til stuen og kjøkkenbenken. Det kan være irriterende, men myggen kan ikke stikke mennesker.
23 oktober 2008

Slik lager du en enkel bananfluefelle

Med denne enkle fellen blir du kvitt plagsomme bananfluer.

Dette er de vanligste plassene for mauren å bygge reir inne

Noen får nærmest panikk når de oppdager en masse maur som kryper rundt på gulv og vegger. Det er ingen grunn til panikk, mener ekspert.

Slik blir du kvitt insekter og skadedyr i huset

Insekter og kryp i hjemmet er ekkelt og frustrerende. Men med disse grundige tipsene kan du forebygge og bekjempe bananfluer, veps, møll og maur.

Unngå skadedyrfella ved boligkjøp

Å oppdage ubudne gjester i form av skadedyr er en uheldig overraskelse ved kjøp av ny bolig. Dette bør du tenke på for å unngå at maur, veps eller...

Plasserer du musefellen riktig?

Har du fått mus i hus som du gjerne vil bli kvitt? Da er musefellen effektiv, men du må plassere den riktig.

Er du redd for disse småkrypene?

Kravler det kryp rundt på gulvet som du ikke vet hva er? Det trenger nødvendigvis ikke være skadedyr. Her er krypene du ikke trenger hjelp til å bli...

Små maur skaper store problemer

Maur i hus og hytter skaper problemer både salgstvister og rettstvister. Hvert år må rettsapparatet behandle saker der boligkjøpere oppdager små, kravle...

Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene befinn...

Nå vil denne skapningen inn i stuer og soverom

Mange kjenner til sølvkre som piler over baderomsgulvet, men nå er slekningen skjeggkre oppdaget i Norge. I motsetning til sin slektning trives de godt...

Nå våkner mauren til live

Vårsolen vekker mauren fra vinterdvale. Mauren er sulten og trekker innendørs for å finne mat.

Blomsterfluer – hvordan bli kvitt dem?

Er du plaget med blomsterfluer kan du prøve dette

Veggedyr inntar norske hjem

Blodsugende veggedyr blir et stadig større problem i norske hjem. Ifølge forsikringsselskapene er årsaken at vi reiser mer og mer, og dessuten til mer...

Ny og tryggere musegift

Et nytt og mer effektivt musemiddel gjør det tryggere å bruke gift for å bli kvitt mus.

Start kampen mot maur nå

Økt bruk av isopor i kombinasjon med gulvvarme fører til flere og større kolonier av maur inne. – Maur som nå våkner etter vinterdvalen går på matjakt...

Slik unngår du at fluer kommer inn i huset

Irriterer du deg over at fluer som surrer rundt på kjøkkenet eller i andre rom? Svenske Sten Linqvist tipser om en enkel og smart løsning!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no