Attagenus smirnovi, bedre kjent som brun pelsbillde, best kjent som majorstubillen. Bilde: Miroslav Deml / Anticimex

Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Skadedyr på kjøkkenet

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene befinner rett under parketten.

Det har lenge vært kjent at majorstubillen spiser ull- og hårrester som samler seg i sprekker i lister og tregulv.

Skadedyrsfirmaet Anticimex har nå funnet at billene også finner store matlagre under parketten.

 – Vi har lurt på hvorfor vi ofte finner majorstubiller under gulv. Nå er vi ganske sikre på at årsaken er ullpappen som svært mange har under parketten eller laminatgulvet, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Ullpapp er en tynn matte som brukes under parkett og laminatgulv for å hindre gnisninger mot undergulvet og for å dempe lyden av fottrinn. Ullpapp er ikke nødvendigvis laget av ull, men oppgis ofte å inneholde cellulosefibre og diverse gjenbruksmaterialer.

– Det finnes ullpapp som er helt syntetisk, men vi har laboratorietestet ullpapp laget av resirkulerte tekstilfibre. Prøven viser at materialet også inneholder en andel ull. Et firma som bruker ullpapp av gjenbruksmateriale har små forutsetninger for å vite dette, sier Norstein.

Les også:

Derfor bør du tisse i hagen

Gullvann er noe av det beste du kan gi hagen din. Og ja, det er akkurat det du tror.

Billeboom

Veggedyr og brun pelsbille er de to skadedyrene som øker mest her i landet. Brun pelsbille, eller majorstubillen som den også kalles, er ganske ny i Norge, men øker i antall.

Ifølge Folkehelseinstituttet var det drøyt 2000 bekjempelser av brun pelsbille i Norge i fjor. Det er en dobling på to år.

Den første pelsbillen i Norge ble funnet på Majorstua i Oslo i 1983, derav kallenavnet. Billene kan komme flygende inn gjennom vinduet en varm sommerdag, og slik sprer de seg raskt fra leilighet til leilighet. På slutten av 1990-tallet fantes de over hele Oslo. Siden er de oppdaget blant annet i Bergen, Trondheim, Gjøvik og Notodden.

– Billene kommer opprinnelig fra ørkenen i Nord-Afrika og tåler tørke ekstremt godt. Norske boliger er tette og tørre nok innendørs til at de finner gode leveforhold. De fleste kryp i norsk natur dør når de kommer i hus fordi det er for tørt der, mens majorstubillen klarer seg.

De tre-fire millimeter store billene formerer seg raskt. En hun legger over 30 egg, som under optimale forhold klekker etter ti dager.

Les også:

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

Gamle tepper

Selv om ullholdig ullpapp i liten grad brukes i nye gulv, finnes det trolig større mengder i eldre gulv. 

– I en del eldre hus er det heller ikke uvanlig å treffe på gamle gulvtepper under parketten. Der har majorstuebillene enorme mengder mat å ta av, sier Stein Norstein i Anticimex.

Det er bare larvene som spiser.

– Vi må finne ut hvor larvene lever, noe som ofte er vanskelig. Det har hittil ikke vært vanlig å bryte opp gulv i bekjempelse av brun pelsbille, men det blir trolig vanligere fremover, sier han.

I tillegg til ull, spiser majorstebillen skinn, pels, hår, silke, tørket kjøtt og døde insekter.

Les også:

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

Forbygging og bekjempelse av majorstubillen

  • Majorstubillen kan være vanskelig å forbygge, men godt renhold er viktig for å forhindre at de blir tallrike.
  • Støvsug og eller fei på vanskelig tilgjengelige steder - under komfyr og kjøleskap, i bunn av klesskap og skuffer, langsmed lister, under senger, bokhyller, gulvtepper, bak skap og skuffer med mer.
  • Støvsuging er bedre enn vask. Vasking vil gi larvene tiltrengt vann. Husk at støvsugerposen i seg selv kan bli et godt tilholdssted - den må derfor tømmes eller fryses ned. 
  • Unngå matspising på soverom kombinert med dårlig renhold. Det øker risikoen.
  • Tett brede gulvsprekker med fugemasse.
  • Vask ulltøy før oppbevaring over lang tid.  
  • Verdifulle stoffer og risikoutsatte pelsklær bør pakkes inn i oppbevaringsposer av plast. Infiserte skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. 
  • Vær forsiktig med bruk av insektmidler i bolig. 

Kilde: Folkehelseinstituttet

25. september 2014
Mer om Skadedyr på kjøkkenet

Slik blir du kvitt insekter og skadedyr i huset

Skadedyr på kjøkkenet Insekter og kryp i hjemmet er ekkelt og frustrerende. Men med disse grundige tipsene kan du forebygge og bekjempe bananfluer, veps, møll og maur. 

Slik lager du en enkel bananfluefelle

Skadedyr på kjøkkenet Med denne enkle fellen blir du kvitt plagsomme bananfluer.

Dette er de vanligste plassene for mauren å bygge reir inne

Skadedyr på kjøkkenet Noen får nærmest panikk når de oppdager en masse maur som kryper rundt på gulv og vegger. Det er ingen grunn til panikk, mener ekspert.

Bli kvitt veggedyr med et varmetelt

Skadedyr på kjøkkenet Veggedyr er et økende problem i Norge, og metodene for å utrydde dem blir flere og mer oppfinnsomme.

Plasser kofferten i badekaret for å unngå veggedyr

Skadedyr på kjøkkenet Skal du feriere på hoteller i overnattingssteder i sommer bør du plassere kofferten i badekaret. Det minsker sjansen for å få med seg det blodsugende...

Nå våkner mauren til live

Skadedyr på kjøkkenet Vårsolen vekker mauren fra vinterdvale. Mauren er sulten og trekker innendørs for å finne mat.

Plasserer du musefellen riktig?

Skadedyr på kjøkkenet Har du fått mus i hus som du gjerne vil bli kvitt? Da er musefellen effektiv, men du må plassere den riktig. 

Ny og tryggere musegift

Skadedyr på kjøkkenet Et nytt og mer effektivt musemiddel gjør det tryggere å bruke gift for å bli kvitt mus.

Unngå skadedyrfella ved boligkjøp

Skadedyr på kjøkkenet Å oppdage ubudne gjester i form av skadedyr er en uheldig overraskelse ved kjøp av ny bolig. Dette bør du tenke på for å unngå at maur, veps eller...

Veggedyr inntar norske hjem

Skadedyr på kjøkkenet Blodsugende veggedyr blir et stadig større problem i norske hjem. Ifølge forsikringsselskapene er årsaken at vi reiser mer og mer, og dessuten til mer eksotiske strøk.

Start kampen mot maur nå

Skadedyr på kjøkkenet Økt bruk av isopor i kombinasjon med gulvvarme fører til flere og større kolonier av maur inne. – Maur som nå våkner etter vinterdvalen går på matjakt...

Blomsterfluer – hvordan bli kvitt dem?

Skadedyr på kjøkkenet Er du plaget med blomsterfluer kan du prøve dette

Maur i huset

Skadedyr på kjøkkenet Slik blir du kvitt maur i huset.

Skadedyr er symptomer

Skadedyr på kjøkkenet Har du skadedyr i boligen? De er ofte et symptom på at du har andre problemer i boligen.

Mus i hus

Skadedyr på kjøkkenet Hva gjør du om du får mus i hus?