Attagenus smirnovi, bedre kjent som brun pelsbillde, best kjent som majorstubillen. Bilde: Miroslav Deml / Anticimex

Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Skadedyr på kjøkkenet

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene befinner rett under parketten.

Det har lenge vært kjent at majorstubillen spiser ull- og hårrester som samler seg i sprekker i lister og tregulv.

Skadedyrsfirmaet Anticimex har nå funnet at billene også finner store matlagre under parketten.

 – Vi har lurt på hvorfor vi ofte finner majorstubiller under gulv. Nå er vi ganske sikre på at årsaken er ullpappen som svært mange har under parketten eller laminatgulvet, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Ullpapp er en tynn matte som brukes under parkett og laminatgulv for å hindre gnisninger mot undergulvet og for å dempe lyden av fottrinn. Ullpapp er ikke nødvendigvis laget av ull, men oppgis ofte å inneholde cellulosefibre og diverse gjenbruksmaterialer.

– Det finnes ullpapp som er helt syntetisk, men vi har laboratorietestet ullpapp laget av resirkulerte tekstilfibre. Prøven viser at materialet også inneholder en andel ull. Et firma som bruker ullpapp av gjenbruksmateriale har små forutsetninger for å vite dette, sier Norstein.

Les også:

Dette bør du vite om båndtvang

Alle hunder må gå i bånd eller være forsvarlig inngjerdet mellom 1. april og 20. august. Her får du vite det du trenger om båndtvang.

Billeboom

Veggedyr og brun pelsbille er de to skadedyrene som øker mest her i landet. Brun pelsbille, eller majorstubillen som den også kalles, er ganske ny i Norge, men øker i antall.

Ifølge Folkehelseinstituttet var det drøyt 2000 bekjempelser av brun pelsbille i Norge i fjor. Det er en dobling på to år.

Den første pelsbillen i Norge ble funnet på Majorstua i Oslo i 1983, derav kallenavnet. Billene kan komme flygende inn gjennom vinduet en varm sommerdag, og slik sprer de seg raskt fra leilighet til leilighet. På slutten av 1990-tallet fantes de over hele Oslo. Siden er de oppdaget blant annet i Bergen, Trondheim, Gjøvik og Notodden.

– Billene kommer opprinnelig fra ørkenen i Nord-Afrika og tåler tørke ekstremt godt. Norske boliger er tette og tørre nok innendørs til at de finner gode leveforhold. De fleste kryp i norsk natur dør når de kommer i hus fordi det er for tørt der, mens majorstubillen klarer seg.

De tre-fire millimeter store billene formerer seg raskt. En hun legger over 30 egg, som under optimale forhold klekker etter ti dager.

Les også:

Bzzzzz... nå kommer blomstermyggen

Våren er tiden for å bytte jord på potteplantene. Dermed kommer hærmyggen inn i stua.

Gamle tepper

Selv om ullholdig ullpapp i liten grad brukes i nye gulv, finnes det trolig større mengder i eldre gulv. 

– I en del eldre hus er det heller ikke uvanlig å treffe på gamle gulvtepper under parketten. Der har majorstuebillene enorme mengder mat å ta av, sier Stein Norstein i Anticimex.

Det er bare larvene som spiser.

– Vi må finne ut hvor larvene lever, noe som ofte er vanskelig. Det har hittil ikke vært vanlig å bryte opp gulv i bekjempelse av brun pelsbille, men det blir trolig vanligere fremover, sier han.

I tillegg til ull, spiser majorstebillen skinn, pels, hår, silke, tørket kjøtt og døde insekter.

Les også:

Derfor får du sølvkre i boligen

Sølvkre som piler over gulvet kan være et tegn på at du har et fuktproblem.

Forbygging og bekjempelse av majorstubillen

  • Majorstubillen kan være vanskelig å forbygge, men godt renhold er viktig for å forhindre at de blir tallrike.
  • Støvsug og eller fei på vanskelig tilgjengelige steder - under komfyr og kjøleskap, i bunn av klesskap og skuffer, langsmed lister, under senger, bokhyller, gulvtepper, bak skap og skuffer med mer.
  • Støvsuging er bedre enn vask. Vasking vil gi larvene tiltrengt vann. Husk at støvsugerposen i seg selv kan bli et godt tilholdssted - den må derfor tømmes eller fryses ned. 
  • Unngå matspising på soverom kombinert med dårlig renhold. Det øker risikoen.
  • Tett brede gulvsprekker med fugemasse.
  • Vask ulltøy før oppbevaring over lang tid.  
  • Verdifulle stoffer og risikoutsatte pelsklær bør pakkes inn i oppbevaringsposer av plast. Infiserte skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. 
  • Vær forsiktig med bruk av insektmidler i bolig. 

Kilde: Folkehelseinstituttet

25. september 2014

Norges Vakreste Hage - stem på din favoritt!
Merethehageglad
Janne_paalandet
Husmannsplassen
Vestlandhage
Created with PollMaker
Mer om Skadedyr på kjøkkenet

Slik blir du kvitt insekter og skadedyr i huset

Skadedyr på kjøkkenet Insekter og kryp i hjemmet er ekkelt og frustrerende. Men med disse grundige tipsene kan du forebygge og bekjempe bananfluer, veps, møll og maur. 

Dette er de vanligste plassene for mauren å bygge reir inne

Skadedyr på kjøkkenet Noen får nærmest panikk når de oppdager maur som kryper rundt på gulv og vegger. Det er det ingen grunn til, mener ekspert.

Slik lager du en enkel bananfluefelle

Skadedyr på kjøkkenet Med denne enkle fellen blir du kvitt plagsomme bananfluer.

Plasser kofferten i badekaret for å unngå veggedyr

Skadedyr på kjøkkenet Skal du feriere på hoteller i overnattingssteder i sommer bør du plassere kofferten i badekaret. Det minsker sjansen for å få med seg det blodsugende skadedyret veggedyr hjem. 

Nå våkner mauren til live

Skadedyr på kjøkkenet Vårsolen vekker mauren fra vinterdvale. Mauren er sulten og trekker innendørs for å finne mat.

Plasserer du musefellen riktig?

Skadedyr på kjøkkenet Har du fått mus i hus som du gjerne vil bli kvitt? Da er musefellen effektiv, men du må plassere den riktig.

Ny og tryggere musegift

Skadedyr på kjøkkenet Et nytt og mer effektivt musemiddel gjør det tryggere å bruke gift for å bli kvitt mus.

Veggedyr vil bli med deg hjem fra ferie

Skadedyr på kjøkkenet Stadig flere nordmenn har med seg veggedyr hjem fra ferie i utlandet. De haiker med bagasjen din og suger blod mens du sover.

Små maur skaper store problemer

Skadedyr på kjøkkenet Maur i hus og hytter skaper problemer både salgstvister og rettstvister. Hvert år må rettsapparatet behandle saker der boligkjøpere oppdager små, kravle...

Nå vil denne skapningen inn i stuer og soverom

Skadedyr på kjøkkenet Mange kjenner til sølvkre som piler over baderomsgulvet, men nå er slekningen skjeggkre oppdaget i Norge. I motsetning til sin slektning trives de godt i både stuer og soverom. 

Er du redd for disse småkrypene?

Skadedyr på kjøkkenet Kravler det kryp rundt på gulvet som du ikke vet hva er? Det trenger nødvendigvis ikke være skadedyr. Her er krypene du ikke trenger hjelp til å bli...

Veggedyr inntar norske hjem

Skadedyr på kjøkkenet Blodsugende veggedyr blir et stadig større problem i norske hjem. Ifølge forsikringsselskapene er årsaken at vi reiser mer og mer, og dessuten til mer...

Skadedyr er symptomer

Skadedyr på kjøkkenet Har du skadedyr i boligen? De er ofte et symptom på at du har andre problemer i boligen.

Mus i hus

Skadedyr på kjøkkenet Hva gjør du om du får mus i hus?

Bzzzzz... nå kommer blomstermyggen

Skadedyr på kjøkkenet Våren er tiden for å bytte jord på potteplantene. Dermed kommer hærmyggen inn i stua.