Veggedyr inntar norske hjem

Blodsugende veggedyr blir et stadig større problem i norske hjem. Ifølge forsikringsselskapene er årsaken at vi reiser mer og mer, og dessuten til mer eksotiske strøk.


Veggedyr er et blodsugende insekt, som nå øker i antall over hele verden.

– Trenden er at veggedyrene blir med hjem i kofferten fra utlandet, og dette har vi eksempler på at skaper store problemer i norske hus, sier produktsjef Rune Smådal i If Skadeforsikring.

Midlertidige overnattingssteder, som for eksempel hoteller, turisthytter, campinghytter, rorbuer og herberger, er særlig utsatt for å få veggedyr fordi dyrene gjerne blir med i gjesters bagasje fra sted til sted.

Veggedyr er ingen ny gjest i nordiske hjem, den har forekommet her siden det ble vanlig med oppvarmede boliger på 1600-tallet. 

Gjemmer seg under sengen

Ifølge Smådal oppholder veggedyrene seg gjerne under sengen frem til de kjenner kroppsvarme i madrassene. Veggedyrene kan imidlertid også ha tilholdssted ganske langt fra senger, divaner og sofaer.

Slike typiske gjemmesteder er baksiden av skap og bilder, i sprekker i panel og bak lister ved gulv, tak, dører og vinduer (spesielt i hjørner av rommet), bak løsnet tapet, i stikkontakter og ved ledninger og rør.

På tilholdsstedene kan man finne tomme huder, eggskall og ekskrementer i tillegg til veggedyrene selv. De små insektene, som holder seg skjult om dagen, suger blod fra mennesker om natten.

Blodsugere som skifter farge

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Som voksen er det 4–5 mm langt og 3 mm bredt. Når veggedyret suger blod, svulmer det kraftig opp og får en mørkere farge.

De fleste teger, inkludert veggedyr, utskiller en sterk karakteristisk lukt. Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger blod på steder som er udekket av klær. Et voksent veggedyr suger blod i 3–12 minutter for å bli mett.

– Når veggedyrene begynner å suge blod fra mennesker, kan resultatet bli rødlige prikker, og sterk kløe. Som nyutklekkede er veggedyrene nesten gjennomsiktig, men de får mer rødlig farge etter å ha fått i seg blod, forteller biolog Stein Norstein i Anticimex.

Dyr og omfattende sanering

Veggedyrbitt kan behandles med kløestillende midler på kroppen, men det sterke virkemidler i bruk for å bli kvitt veggedyrene i huset, ifølge If og Anticimex.

– Ofte holder det ikke å sprøyte, vi må også sjokkfryse innboet i rommene i flere døgn med frysecontainere. Det sprøytes kulde langs listverk og vegger, og så må møbler og senger fryses ned i containere. Dette må ofte gjentas, og kan fort koste 30–50 000 kroner, sier Rune Smådal.

Og veggedyrproblemet bare øker i norske hjem. Ifølge Anticimex, som utfører skadesaneringene for If sine kunder, har denne type saneringssaker økt kraftig de siste årene, og økningen bare i 2012 var på mer enn 10 %.

Dobbeltsjekk med forsikringsselskapet

Smådal har også noen tips i forhold til hvordan man unngår å få med seg ubudne gjester hjem:

– Veggedyrene kommer ofte via hoteller eller overnattingssteder. Kofferter og bagasje bør derfor ikke rett ved eller på sengene. Unngå å legge kofferten på sengen når du pakker tingene dine for hjemreisen, sier Smådal.

Han påpeker også at det er ingen selvfølge at forsikringsselskapene dekker et angrep av veggedyr.

– Da skadedyr vanligvis ikke er omfattet av boligforsikringene, er det derfor viktig å sjekke om ditt forsikringsselskap har denne dekningen inkludert, sier Rune Smådal i If.

Blir man bitt av et veggedyr ser stikkene ut som dette, og minner litt om store myggstikk. Foto: iStockphoto