Veggedyr oppbeholder se sjelden på badet. Derfor er det lurt å plassere kofferten i badekaret eller dusjkabinettet.
Veggedyr oppbeholder se sjelden på badet. Derfor er det lurt å plassere kofferten i badekaret eller dusjkabinettet.

Plasser kofferten i badekaret for å unngå veggedyr

Skadedyr på kjøkkenet

Skal du feriere på hoteller i overnattingssteder i sommer bør du plassere kofferten i badekaret. Det minsker sjansen for å få med seg det blodsugende skadedyret veggedyr hjem. 

Antallet registrerte bekjempelser av veggedyr har økt med over 400 prosent de siste årene, ifølge Folkehelseinstituttet. Grunnen er økende reisevirksomhet. 

– Økende reisevirksomhet er en viktig grunn til at veggedyrene sprer seg. Du får dem med hjem i bagasjen etter å ha bodd på hotell, motell eller campinghytter. Derfor bør du gjøre en innsats for at de ikke blir med på lasset, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex til Newswire.

Veggedyr liker seg ikke på badet

Hvis du skal reise utenlands i sommer og bo på hotell bør du ta dine forholdsregler. Hoteller, herberger, moteller og campinghytter i utlandet er nemlig de vanligste måtene å få med seg de ekle blodsugerne hjem. 

Galby anbefaler derfor å plassere kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet. 

– Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av. Du er maten, sier han.

IKKE legg kofferten på senga

Veggedyr lever av blod fra mennesker og andre varmblodige dyr. Voksne veggedyr suger blod av deg i 5 til 10 minutter, og resultatet er plagsomme, røde bitt i huden. 

Slik ser bittene fra veggedyr ut - de minner litt om store myggstikk. Foto: iStockphoto

Det beste er å ha en koffert av metall eller plast fordi disse har færre sømmer og en glattere overflate enn tøykofferter. 

Hvis du ikke kan ha kofferten på badet bør du sette den på en stol eller i koffertstativet. 

– Det dummeste du gjør er å ha kofferten liggende åpen på senga, sier skadedyreksperten i Anticimex.

Gjemmer seg i nærheten av senga

Sengen er nemlig ofte veggedyrets tilholdssted. På dagtid gjemmer det seg ofte i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid. Som oftest i nærheten av der du sover. Om natta kommer veggedyrene fram for å suge blod av deg.

Veggedyr. Foto: Wikipedia 

Veggedyrene er rødbrune, flate og bare fem-seks millimeter lange. I og med at det gjemmer seg på dagtid, er det avføringen som avslører dem.

– Se etter de karakteristiske, mørkebrune, nesten svarte, avføringsflekkene som er omtrent av samme størrelse som valmuefrø, sier Galby.

Hvis et overnattingssted har veggedyr, finner du spor under madrassen eller i sengebunnen. 

Selv sjekker skadedyreksperten alltid sengene før han tar inn på hotell. Sjekken tar fem minutter med en medbrakt lommelykt. Vanligst er veggedyrene å treffe i treverket under madrassen i hodeenden av senga. Men du bør også sjekke fotenden. 

Oppdager du veggedyr på overnattingsstedet bør du be om et nytt rom. 

Vanskelige å bli kvitt

Hvis du får med veggedyr på lasset hjem fra ferie bør du oppsøke profesjonell hjelp. 

Å bli kvitt veggedyr, er ofte et dyrt og omfattende prosjekt som innebærer sjokkfrysing og varmebehandling av gjenstander og rom. 

Kilde: Newswire 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

24 juni 2016

Unngå skadedyrfella ved boligkjøp

Å oppdage ubudne gjester i form av skadedyr er en uheldig overraskelse ved kjøp av ny bolig. Dette bør du tenke på for å unngå at maur, veps eller...

Plasserer du musefellen riktig?

Har du fått mus i hus som du gjerne vil bli kvitt? Da er musefellen effektiv, men du må plassere den riktig.

Er du redd for disse småkrypene?

Kravler det kryp rundt på gulvet som du ikke vet hva er? Det trenger nødvendigvis ikke være skadedyr. Her er krypene du ikke trenger hjelp til å bli...

Små maur skaper store problemer

Maur i hus og hytter skaper problemer både salgstvister og rettstvister. Hvert år må rettsapparatet behandle saker der boligkjøpere oppdager små, kravle...

Bzzzzz... nå kommer blomstermyggen

Våren er tiden for å bytte jord på potteplantene. Dermed kommer hærmyggen inn i stua.

Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene befinn...

Nå vil denne skapningen inn i stuer og soverom

Mange kjenner til sølvkre som piler over baderomsgulvet, men nå er slekningen skjeggkre oppdaget i Norge. I motsetning til sin slektning trives de godt...

Nå våkner mauren til live

Vårsolen vekker mauren fra vinterdvale. Mauren er sulten og trekker innendørs for å finne mat.

Blomsterfluer – hvordan bli kvitt dem?

Er du plaget med blomsterfluer kan du prøve dette

Veggedyr inntar norske hjem

Blodsugende veggedyr blir et stadig større problem i norske hjem. Ifølge forsikringsselskapene er årsaken at vi reiser mer og mer, og dessuten til mer...

Ny og tryggere musegift

Et nytt og mer effektivt musemiddel gjør det tryggere å bruke gift for å bli kvitt mus.

Start kampen mot maur nå

Økt bruk av isopor i kombinasjon med gulvvarme fører til flere og større kolonier av maur inne. – Maur som nå våkner etter vinterdvalen går på matjakt...

Slik unngår du at fluer kommer inn i huset

Irriterer du deg over at fluer som surrer rundt på kjøkkenet eller i andre rom? Svenske Sten Linqvist tipser om en enkel og smart løsning!

Veggedyr vil bli med deg hjem fra ferie

Stadig flere nordmenn har med seg veggedyr hjem fra ferie i utlandet. De haiker med bagasjen din og suger blod mens du sover.

Bli kvitt veggedyr med et varmetelt

Veggedyr er et økende problem i Norge, og metodene for å utrydde dem blir flere og mer oppfinnsomme.