Boligen din krymper i høst

Annet om boligen

Nå krymper alle landets hus og leiligheter. Årsaken er nye arealregler, som skal gjøre det lettere å forstå hvor stor boligen faktisk er.


Nye arealregler vil gjøre det lettere for forbrukere å sammenligne boligers areal. Foto: Colourbox
– Endringene er nært forestående. Vi har allerede planlagt hvordan kundene skal informeres gjennom annonser og prospekter, sier administrerende direktør Christian Dreyer i eie eiendomsmegling til Newswire.

Hittil har eiendomsbransjen operert med mange forskjellige arealbetegnelser. Faren for sammenblanding har vært stor, og noen av begrepene har vært uklart definert.

– I fremtiden kommer forbrukerne til å møte to uttrykk, nettoareal av boligens primærrom, og bruksareal. Det blir lettere å forstå, og gjør det enklere å sammenligne boliger, sier Christian Dreyer.

Primærrom er rom til boligformål. Det vil si at boder, loft og kjeller ikke skal telle med. Det snart pensjonerte boligarealet kunne ta utgangspunkt i flere rom enn primærrommene vil gjøre. Boligen vil som en konsekvens krympe.

Bruksareal er innvendige mål for hele boligen, med unntak av piper og kanaler større enn en halv kvadratmeter.

Like høy verdi
– En effekt av at betegnelser som bruttoareal og boligareal ikke benyttes, blir jo at boligen formelt sett blir mindre, men det er ingen grunn til å sørge av den grunn. Dette blir jo likt for absolutt alle, og boligverdien reduseres ikke for noen, sier Christian Dreyer.
Norges Takseringsforbund (NTF) er særlig fornøyd med at begrepet boligareal forsvinner.

– Dette er et litt flytende begrep som har vært ugreit å forholde seg til. Definisjonene har vært til dels glidende, sier president Ole Øyvind Moen i NTF.

Forbundet er i full gang med å lage en veiledning for takstmenn, slik at det ikke skal bli tvil og feiltolkning rundt de nye reglene.

Statistisk kluss
– Det eneste praktiske problemet vi i dag ser med disse endringene, er vel at det i begynnelsen kan skape litt kluss i den offentlige boligstatistikken, sier Christian Dreyer i eie eiendomsmegling.

Denne statistikken er i stor grad basert på begrepet boligareal.
De nye reglene ble foreslått av et offentlig utvalg. Norges Eiendomsmeglerforbund og Forbrukerombudet har stilt seg bak dem. En nylig avsluttet høringsrunde viste at endringene har bred tilslutning.
Siktemålet har vært at de nye reglene skulle begynne å gjelde fra 1. september.

– Den endelige datoen må bransjen bli enig om, slik at forbrukerinformasjonen etter de nye reglene blir lik og sammenlignbar fra første dag, sier Christian Dreyer.
23 oktober 2008

Dette bør du gjøre med bilen før vinteren

Her er bilekspertenes beste tips for å klaregjøre bilen til vinteren.

Slik går det når naturen overtar huset ditt

Har du lurt på hva som skjer med forlatte hus som stående år etter år? Ta en titt på disse 11 eksemplene og la deg imponere av hvor mektig naturen er.

Denne maskinen knuser ALT – kun ved hjelp av gummistrikker

Både store og små synes det kan være fantastisk å se at ting knuser. Vil du virkelig at splintene skal fyke, er dette oppfinnelsen for deg.

10 ting du har gjort feil hele livet

Ender hamburgeren ofte i fanget eller setter du isboksen rett i fryseren igjen? Her er ti tips på ting du bør gjøre annerledes.

10 smarte ting du ikke visste du kunne bruke gummistrikk til

Vil du gjerne være helten som åpner det harde lokket på syltetøyglasset lekende lett? Da er det bare å finne frem gummistrikken.

Dette er de smarteste og beste triksene vi oppdaget i 2016

I hele 2016 har vi delt våre beste tips og triks som gjør hverdagen enklere for deg. Her er våre favoritter, samt noen helt nye.

Slik får du loppene i tipp topp stand

Har du vært på loppemarked og gjort tidenes funn? Her er hvordan du får loppen så god som ny!

12 smarte bruksområder for plastdingsen fra brødposen

Den går vanligvis rett i søpla, men kan faktisk redde situasjonen i mange sammenhenger. Derfor bør du spare på brødklipsen!

Mat på Instagram vs. mat i virkeligheten

Hvorfor er det alltid sånn at mat på sosiale medier alltid ser mye bedre ut enn maten man lager selv?

Disse hjemmene har geniale, hemmelige rom

Her er de som har oppfyllt barndomsdrømmen om innviklede låser, skjulte innganger og hemmelige rom.

Gjør sykkelen din om til en el-sykkel

El-sykler er lette opp de bratte bakkene, men tunge for lommeboka. Derfor kan du nå gjøre din vanlige sykkel om til en el-sykkel.

Tidenes beste aprilsnarrer

Har du gått fem på? Trøst deg med at tusenvis har blitt lurt før deg!

Annonsørinnhold

Derfor er Moto Z smartere enn andre smarttelefoner

Smarttelefonen er det viktigste hverdags-verktøyet vi har, og det skulle bare mangle at den kan tilpasses unikt etter dine behov. Det får du med Moto Z.

Test: Hvilken bolig matcher deg?

Rekkehus, blokk eller villa? Finn ut hvor du passer til å bo!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no