Bilde: Getty Images

Hva blir man våtest av: å gå eller løpe i regnet?

Annet om boligen

Tror du at du vet svaret? Sjekk om du har riktig her! 

Hvis man er ute og det begynner å regne, hva bør man gjøre for å bli minst mulig våt? Løpe? Eller gå? Dette er en hverdagsnøtt mange har undret seg over.

For hvis man går, da er man lenger ute i regnet, men får mindre dråper på seg. Hvis man løper, blir man eksponert for regnet i kortere tid, men får desto mer dråper og plasking på seg.

Spørsmålet er absolutt vitenskapelig interessant, men det er ikke gjort noen formell forskning på saken. Likevel er flere vitenskapelige prinsipper og fagfolk enige om hva som gjelder.

Kom deg inn fortest mulig

– Hvis du skal bevege deg fra A til B uten å bli våt, så gjelder det å bevege seg så fort som mulig, sier Niels Hertel, fysiker på Aarhus Universitet til www.videnskap.dk.

Hertel understreker at det ikke er gjort vitenskapelige undersøkelser av saken, og at man i prinsippet vil bli mer våt av å løpe enn å gå hvis det er motvind (da vil flere dråper treffe kroppen), men at det er eneste som taler for å gå gjennom regnet.

Professor Vagn Lundgaard Hansen ved Danske Tekniske Universitet (DTU) stemmer i denne teorien. Vitenskapelige prinsipper mener altså at det lønner seg å løpe fremfor å gå i regnet, fordi man da blir utsatt for færre regndråper.

Video: Derfor skal du løpe, ikke gå, når det regner:

 

Ingen regel uten unntak

Men så var det kanskje ikke så enkelt likevel. For selv om det ikke finnes noe offisiell forskning på saken, så har det populære vitenskapsprogrammet Mythbusters gjort et forsøk på fenomenet.

De fikk satt opp et system med kunstig regn over en ca 50 meter lang bane, som de to programlederne Jamie Hyneman og Adam Savage henholdsvis løp og gikk gjennom en gang hver, ikledt like bomullsdrakter.

Etter eksperimentet ble alle fire draktene veid, altså to som var løpt i, og to som var gått i. Og jammen viste vekta at draktene som var løpt i veide hakket mer enn draktene som var gått i.

Altså var programlederne blitt våtere av å løpe enn av å gå.

Se Mythbusters eksperiment her: 

 

Så da er vi like langt? Eller stoler du mer på de vitenskapelige prinsippene enn på Mythbusters eksperiment?

Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under. Og husk paraply! :) 

4 august 2017

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Pass på! Skiboksen på bilen kan være trafikkfarlig

I en bråbrems kan ski og staver fyke ut fra boksen på taket og treffe andre trafikanter. I verre tilfeller er det selve skiboksen som sklir av.

11 problemer vi med samboer har

I hodet ser du for deg hvor fint og sosialt det vil bli. I realiteten er det ingen lek å bo med noen, enten det er venner, kjæreste eller vilt fremmede.

Start treningen hjemme i stuen

Unngå kaoset på treningssenteret ved å gjøre øvelser i fred og ro i din egen stue. Vi snakket med bloggeren Treningsfrue om når, hvor og hvordan.

Vond rygg? Slik måker du snø smartest!

Får du vond rygg av å måke? Her er naprapatens tips til hvordan du skyfler unna snøen på den minst slitsomme måten.

Mat på Instagram vs. mat i virkeligheten

Hvorfor er det alltid sånn at mat på sosiale medier alltid ser mye bedre ut enn maten man lager selv?

10 bygninger du må besøke før du dør

Rare konstruksjoner, fargerike vegger og historiske betydninger - disse bygningene bør du besøke før det er for sent.

12 søte (men ikke helt uskyldige) katter og hunder

Har du en hund eller katt? Da kjenner du deg sannsynligvis igjen i disse scenarioene: her er 12 hunder og katter som virkelig har rotet det til hjemme.....

Dette er de smarteste og beste triksene vi oppdaget i 2016

I hele 2016 har vi delt våre beste tips og triks som gjør hverdagen enklere for deg. Her er våre favoritter, samt noen helt nye.

Test: Hvilken bolig matcher deg?

Rekkehus, blokk eller villa? Finn ut hvor du passer til å bo!

Gode råd når du skal leie ut boligen via Airbnb

Se Airbnbs egne råd til hvordan du trygt leier ut boligen din og hvordan du finner drømmedestinasjonen som gjest.

Denne maskinen knuser ALT – kun ved hjelp av gummistrikker

Både store og små synes det kan være fantastisk å se at ting knuser. Vil du virkelig at splintene skal fyke, er dette oppfinnelsen for deg.