Hva blir man våtest av: å gå eller løpe i regnet?

Tror du at du vet svaret? Sjekk om du har riktig her! 

Hvis man er ute og det begynner å regne, hva bør man gjøre for å bli minst mulig våt? Løpe? Eller gå? Dette er en hverdagsnøtt mange har undret seg over.

For hvis man går, da er man lenger ute i regnet, men får mindre dråper på seg. Hvis man løper, blir man eksponert for regnet i kortere tid, men får desto mer dråper og plasking på seg.

Spørsmålet er absolutt vitenskapelig interessant, men det er ikke gjort noen formell forskning på saken. Likevel er flere vitenskapelige prinsipper og fagfolk enige om hva som gjelder.

Kom deg inn fortest mulig

– Hvis du skal bevege deg fra A til B uten å bli våt, så gjelder det å bevege seg så fort som mulig, sier Niels Hertel, fysiker på Aarhus Universitet til www.videnskap.dk.

Hertel understreker at det ikke er gjort vitenskapelige undersøkelser av saken, og at man i prinsippet vil bli mer våt av å løpe enn å gå hvis det er motvind (da vil flere dråper treffe kroppen), men at det er eneste som taler for å gå gjennom regnet.

Professor Vagn Lundgaard Hansen ved Danske Tekniske Universitet (DTU) stemmer i denne teorien. Vitenskapelige prinsipper mener altså at det lønner seg å løpe fremfor å gå i regnet, fordi man da blir utsatt for færre regndråper.

Video: Derfor skal du løpe, ikke gå, når det regner:

 

Ingen regel uten unntak

Men så var det kanskje ikke så enkelt likevel. For selv om det ikke finnes noe offisiell forskning på saken, så har det populære vitenskapsprogrammet Mythbusters gjort et forsøk på fenomenet.

De fikk satt opp et system med kunstig regn over en ca 50 meter lang bane, som de to programlederne Jamie Hyneman og Adam Savage henholdsvis løp og gikk gjennom en gang hver, ikledt like bomullsdrakter.

Etter eksperimentet ble alle fire draktene veid, altså to som var løpt i, og to som var gått i. Og jammen viste vekta at draktene som var løpt i veide hakket mer enn draktene som var gått i.

Altså var programlederne blitt våtere av å løpe enn av å gå.

Se Mythbusters eksperiment her: 

Så da er vi like langt? Eller stoler du mer på de vitenskapelige prinsippene enn på Mythbusters eksperiment?

Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under. Og husk paraply! 🙂