Bilde: Getty Images

Hva blir man våtest av: å gå eller løpe i regnet?

Annet om boligen

Tror du at du vet svaret? Sjekk om du har riktig her! 

Hvis man er ute og det begynner å regne, hva bør man gjøre for å bli minst mulig våt? Løpe? Eller gå? Dette er en hverdagsnøtt mange har undret seg over.

For hvis man går, da er man lenger ute i regnet, men får mindre dråper på seg. Hvis man løper, blir man eksponert for regnet i kortere tid, men får desto mer dråper og plasking på seg.

Spørsmålet er absolutt vitenskapelig interessant, men det er ikke gjort noen formell forskning på saken. Likevel er flere vitenskapelige prinsipper og fagfolk enige om hva som gjelder.

Kom deg inn fortest mulig

– Hvis du skal bevege deg fra A til B uten å bli våt, så gjelder det å bevege seg så fort som mulig, sier Niels Hertel, fysiker på Aarhus Universitet til www.videnskap.dk.

Hertel understreker at det ikke er gjort vitenskapelige undersøkelser av saken, og at man i prinsippet vil bli mer våt av å løpe enn å gå hvis det er motvind (da vil flere dråper treffe kroppen), men at det er eneste som taler for å gå gjennom regnet.

Les også:

Slik får du malingen til å holde seg

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Professor Vagn Lundgaard Hansen ved Danske Tekniske Universitet (DTU) stemmer i denne teorien. Vitenskapelige prinsipper mener altså at det lønner seg å løpe fremfor å gå i regnet, fordi man da blir utsatt for færre regndråper.

Video: Derfor skal du løpe, ikke gå, når det regner:

 

Ingen regel uten unntak

Men så var det kanskje ikke så enkelt likevel. For selv om det ikke finnes noe offisiell forskning på saken, så har det populære vitenskapsprogrammet Mythbusters gjort et forsøk på fenomenet.

De fikk satt opp et system med kunstig regn over en ca 50 meter lang bane, som de to programlederne Jamie Hyneman og Adam Savage henholdsvis løp og gikk gjennom en gang hver, ikledt like bomullsdrakter.

Etter eksperimentet ble alle fire draktene veid, altså to som var løpt i, og to som var gått i. Og jammen viste vekta at draktene som var løpt i veide hakket mer enn draktene som var gått i.

Altså var programlederne blitt våtere av å løpe enn av å gå.

Les også:

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Se Mythbusters eksperiment her: 

 

Så da er vi like langt? Eller stoler du mer på de vitenskapelige prinsippene enn på Mythbusters eksperiment?

Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under. Og husk paraply! :) 

Les også:

Ikke la snøen ta knekken på ryggen

Snømåking er tungt arbeid, og gir mange trøbbel med korsryggen. Her er naprapat Haakon Rønning Kvams beste tips for å unngå ryggvondt – pluss noen...

4. august 2017
Mer om Annet om boligen

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Annet om boligen Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet. 

Slik slipper du flatt bilbatteri i vinter

Annet om boligen Bli flinkere til å vedlikeholde bilbatteriet og unngå å ikke få startet bilen i kulda.

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Annet om boligen Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

Husk å stille klokka på søndag

Annet om boligen Vintertid is coming. Husk å stille klokka én time tilbake på søndag. 

Vinn store premier hver dag i vår julekalender

Annet om boligen Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!

20 geniale iPhone-triks

Annet om boligen Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

12 takrenner som er seg selv nok

Annet om boligen Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden. 

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Annet om boligen Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Start treningen hjemme i stuen

Annet om boligen Unngå kaoset på treningssenteret ved å gjøre øvelser i fred og ro i din egen stue. Vi snakket med bloggeren Treningsfrue om når, hvor og hvordan.

Gode råd når du skal leie ut boligen via Airbnb

Annet om boligen Se Airbnbs egne råd til hvordan du trygt leier ut boligen din og hvordan du finner drømmedestinasjonen som gjest.

12 problemer katteeiere kjenner seg igjen i

Annet om boligen Har du pus i hus? Da har du garantert stått overfor en eller flere av disse situasjonene, noen mer frustrerende enn andre.

Årets mest populære artikler på Viivilla.no

Annet om boligen Topp 10 mest leste - og likte - artikler fra året som har gått.

Apps til hus og hjem

Annet om boligen Hvor mange ganger har du lurt på hvilke dimensjoner vinduet ditt har, eller stått på IKEA og lurt på om den kommoden får plass på soverommet? Her er appene som hjelper deg.

Aktuelle produkter

Annet om boligen Aktuelle produkter fra Vi i Villa 2-2011.

Jeg og mitt hus: Otto Robsahm

Annet om boligen Otto Robsahm – aktuell med Sinnasnekker’n på TVNorge.