Du kan redde en telefon som har falt i do. Men du må gjøre ting riktig og raskt
Du kan redde en telefon som har falt i do. Men du må gjøre ting riktig og raskt

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Annet om boligen

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Å miste telefonen i do er ikke gøy … OK, det er kanskje litt gøy for alle andre, men ikke for den som eier telefonen. For en tur i vannet kan fort bli telefonens siste reis.

Men det finnes tips som kan gjenopplive en halvdruknet telefonen. Merk at vi bruker ordet ”kan”. For vann og fukt er som oftest veldig ødeleggende for innmaten og teknologien i en telefon. Men ikke avskriv telefonen som død med en gang, selv om uhellet har vært ute

Prøv heller noen av disse tipsene, og se om du klarer å holde liv i stakkaren.

 

1. Ta telefonen fort opp av vannet!

Dette sier seg selv. Jo lenger telefonen er under vann, jo større er sjansene for at vannet trenger inn og skaper en kortslutning. Derfor bør du skynde deg å få telefonen opp av vannet så raskt som mulig.

Og det er selvfølgelig bedre om telefonen detter i en ren do enn en – ehem – do som akkurat er brukt. Ikke bare av hygieniske årsåker, men også fordi urin inneholder salter. Salt leder strømledende, så telefonen vil i prinsippet kortslutte fortere i urin enn vann. 

Les også:

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Les også: 20 geniale iPhone-tips! 

 

2. Hold telefonen avskrudd

Er telefonen skrudd på når du fisker den opp  er det viktig at du skrur den av med en gang. Var den skrudd av da du mistet den, bør du la være å skru den av på. 

Grunnen til dette er at vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon. En avslått telefon er derfor mindre utsatt for kortslutning. Så vent med å skru på telefonen til den er tørr igjen.

 

Les også:

Ser kjelleren din slik ut?

Da er det på tide å ta grep! Ta bildetesten og se hvordan du løser problemet uten å grave opp hagen.

3. Tørk telefonen, overalt

Tørk telefonen godt utvendig, og i kriker og kroker. Ta av deksel og plugg ut eventuelle ledninger. Du bør ikke snu eller riste på telefonen for å få ut vannet. Dette kan ha motsatt effekt, og snarere gjøre at vannet trenger lenger inn i apparatet.

Hvis telefonen enkelt kan demonteres eller skrus fra hverandre, bør du gjøre dette og så tørke de enkelte delene. La deretter alt tørke grundig, før du setter telefonen sammen igjen.

 

4. Tørk telefonen på svak varme eller i en pose med ris

For å fremskynde tørkeprosessen kan du legge telefonen - hel eller i deler - på en (varme)ovn med svak varme i ca et døgn tid. Men ikke prøv å tørke telefonen på høy varme, i en stekeovn, en mikrobølgeovn eller med en hårtørker. Høy temperatur kan ødelegge komponenter inni telefonen, så vel som skjermen og dekselet.

Du kan også prøve å legge telefonen i en pose med tørr, ukokt ris i et døgns tid. Ris har en fabelaktig evne til å ta til seg fukt, og dermed absorbere fukten som ellers vil kunne skade telefonen din.

Les også:

Dette bør du gjøre med bilen før vinteren

Bilekspertenes beste tips for å klargjøre bilen til vinteren.

Denne teknikken er dog noe omstridt, da noen mener riskornene kan komme inn i telefonen og ødelegge den. Men med litt skjønn og forsiktighet, kan dette bidra til å redde telefonen din.

Hell i så fall ris i en pose og legg så telefonen oppå risen. Du trenger ikke begrave telefonen i ris for at oppsugingstrikset skal virke. La telefonen ligge en god stund, gjerne et par døgn. Jo lenger den ligger, jo mer fuktighet vil risen suge opp.

 

5. Skru på telefonen 

Hvis du har fulgt rådene over og telefonen virker tørr, kan du prøve å skru den på igjen.

(*Krysser fingrene :)

Hvis telefonen virkelig er tørr og ikke kortsluttet da den møtte vannet, kan det være du har flaks og får liv i den igjen.

At den starter er dog ingen garanti for at den ikke er skadet, og plutselig dør igjen. Så hvis du får kontakt med telefonen, anbefaler vi å ta backup av alt du vil ta vare på så raskt som mulig. Legg over bilder, musikk, dokumenter og hva det skulle være på en datamaskin eller annen lagringsenhet.

Hvis telefonen fortsatt ikke virker, kan du prøve å la den tørke enda lenger. Det kan ta helt opptil en måned før den er helt tørr. Alternativt kan du ta den med til en telefonreparatør, og høre om de kan redde den.

Men hvis heller ikke det hjelper, er nok telefonen din avgått med døden. Og da er det bare å ringe forsikringsselskapet, skaffe seg en ny telefon og være litt mindre slepphendt neste gang du er på do.

 

Lykke til!

Les også: Tar du vare på på mobilbildene dine? 

Vil du ha flere nyttige tips og triks? Abonner på vårt nyhetsbrev 

13 september 2017
Mer om Annet om boligen

Meld deg på Norges råeste julekalender

Annet om boligen Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!

Slik slipper du flatt bilbatteri i vinter

Annet om boligen Bli flinkere til å vedlikeholde bilbatteriet og unngå å ikke få startet bilen i kulda.

Husk å stille klokka på søndag

Annet om boligen Vintertid is coming. Husk å stille klokka én time tilbake på søndag.

20 geniale iPhone-triks

Annet om boligen Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene. 

Hva blir man våtest av: å gå eller løpe i regnet?

Annet om boligen Tror du at du vet svaret? Sjekk om du har riktig her!

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Annet om boligen Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

Pass på! Skiboksen på bilen kan være trafikkfarlig

Annet om boligen I en bråbrems kan ski og staver fyke ut fra boksen på taket og treffe andre trafikanter. I verre tilfeller er det selve skiboksen som sklir av.

11 problemer vi med samboer har

Annet om boligen I hodet ser du for deg hvor fint og sosialt det vil bli. I realiteten er det ingen lek å bo med noen, enten det er venner, kjæreste eller vilt fremmede.

Start treningen hjemme i stuen

Annet om boligen Unngå kaoset på treningssenteret ved å gjøre øvelser i fred og ro i din egen stue. Vi snakket med bloggeren Treningsfrue om når, hvor og hvordan.

Mat på Instagram vs. mat i virkeligheten

Annet om boligen Hvorfor er det alltid sånn at mat på sosiale medier alltid ser mye bedre ut enn maten man lager selv?

10 bygninger du må besøke før du dør

Annet om boligen Rare konstruksjoner, fargerike vegger og historiske betydninger - disse bygningene bør du besøke før det er for sent.

12 søte (men ikke helt uskyldige) katter og hunder

Annet om boligen Har du en hund eller katt? Da kjenner du deg sannsynligvis igjen i disse scenarioene: her er 12 hunder og katter som virkelig har rotet det til hjemme...

12 takrenner som er seg selv nok

Annet om boligen Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Dette er de smarteste og beste triksene vi oppdaget i 2016

Annet om boligen I hele 2016 har vi delt våre beste tips og triks som gjør hverdagen enklere for deg. Her er våre favoritter, samt noen helt nye.