Norges vakreste villa!

Annet om boligen

Etter et grundig juryarbeide er Norges vakreste villa 2011 kåret.

Vinneren heter Bergljot Thorne Juel i Arendal. Da vi ringte for å overbringe nyheten om at Frednes var kåret til Norges vakreste villa 2011 ble Bergljot Thorne Juel både overrasket og glad: 

-Dette var moro, så hyggelig at andre også synes huset er vakkert. Frednes ble bygget på 1850 tallet som sommerhus i sveitserstil og ligger ved Longumvannet like utenfor bykjernen i Arendal. Det er idag et av de best bevarte sveitserhus på sørlandet,  forteller hun.

- Min manns oldefar Julius Smith var den opprinnelige byggherren og gav eiendommen til sin datter som bryllupspresang.
Etter bybrannen i Arendal i 1868, der familiens  byhus brant ned, flyttet de til Frednes og den ble deretter helårsbolig.
 
At det er et hus med sjel er lett å se av bildene. Husets stuer er nærmest uforandret. I spisestuen står et franskt spisestuebord og stoler med håndtrykt gyldenlær i seter og rygg. Opprinnelig var det 24, men noen er blitt borte i årenes løp. Her har familien i generasjoner feiret bryllup, dåp og konfirmasjoner. Lysekrona ble tent sist jul da hele familien var samlet på juleaften.

- Frednes var under krigen en slags kontrollpost siden den vestlandske hovedveien gikk gjennom gården, eneste vei fra øst til vest, forteller Bergljot.

- Frednes ble rekvirert av tyskerne, men heldigvis fikk min tante Alice som bodde der den gangen lov til å ta med seg en del ting. Den flotte lysekrona ble blant annet pakket ned og henger nå på sin gamle plass igjen. Dessverre var det masse malerier og møbler som manglet da familien fikk flytte tilbake etter krigen. Her har det også vært mye fint besøk, på Salen i annen etasje overnattet kong Oscar 2 i himmelsengen under sitt besøk i Arendal i 1891. I denne salen ble det danset da mine forfedre holdt ball.
 
Bergljot og hennes mann Johan Fredrik overtok eiendommen i 1960. Da det meste var nedslitt, har de sammen forsøkt å restaurere og tilbakeføre huset til sin opprinnelige tilstand. Samtidig har de tilføyd endel moderne elementer som gjør det til et svært så hyggelig hjem idag.
 
- Vi prøver å holde oss til stilen både utvendig og innvendig, spesielt med tanke på at Frednes er verneverdig. Det er svært kostnadskrevende og tidkrevende å vedlikeholde en slik eiendom med snekkergleder, hagemurer, hekker og blomsterbed, og vi prøver derfor å utføre de fleste små og store prosjekter selv. Her har jeg hatt god hjelp av barn og barnebarn. Vi har gjennom årene ervervet oss litt kunnskap om muring, maling, gulvlakking samt hagehold. For med hovedhuset, 2 mindre hus, lysthus, låve og badehus er det nok å henge fingrene i, forteller Bergljot.

- Vi har forresten mottatt en pris tidligere også” forteller den glade vinneren ”På 80-tallet fikk vi en utmerkelse som Aust-Agders mest originale hus, ikke originalt som i rart, men fordi vi hadde bevart alt det originale ved huset.

I dag bor Bergljot alene i hovedhuset sammen med katten Sølvfaks, men i huset ved siden av gårsplassen bor datteren Sissel med familie. En annen datter som bor i Oslo har et av de andre mindre husene som sommerhus

Vi gratulerer Bergljot med premien på møbler fra Hjellegjerde til en verdi av 40 000 kroner.

6 september 2011

Dette bør du gjøre med bilen før vinteren

Her er bilekspertenes beste tips for å klaregjøre bilen til vinteren.

Slik går det når naturen overtar huset ditt

Har du lurt på hva som skjer med forlatte hus som stående år etter år? Ta en titt på disse 11 eksemplene og la deg imponere av hvor mektig naturen er.

Denne maskinen knuser ALT – kun ved hjelp av gummistrikker

Både store og små synes det kan være fantastisk å se at ting knuser. Vil du virkelig at splintene skal fyke, er dette oppfinnelsen for deg.

10 ting du har gjort feil hele livet

Ender hamburgeren ofte i fanget eller setter du isboksen rett i fryseren igjen? Her er ti tips på ting du bør gjøre annerledes.

10 smarte ting du ikke visste du kunne bruke gummistrikk til

Vil du gjerne være helten som åpner det harde lokket på syltetøyglasset lekende lett? Da er det bare å finne frem gummistrikken.

Dette er de smarteste og beste triksene vi oppdaget i 2016

I hele 2016 har vi delt våre beste tips og triks som gjør hverdagen enklere for deg. Her er våre favoritter, samt noen helt nye.

Slik får du loppene i tipp topp stand

Har du vært på loppemarked og gjort tidenes funn? Her er hvordan du får loppen så god som ny!

12 smarte bruksområder for plastdingsen fra brødposen

Den går vanligvis rett i søpla, men kan faktisk redde situasjonen i mange sammenhenger. Derfor bør du spare på brødklipsen!

Mat på Instagram vs. mat i virkeligheten

Hvorfor er det alltid sånn at mat på sosiale medier alltid ser mye bedre ut enn maten man lager selv?

Disse hjemmene har geniale, hemmelige rom

Her er de som har oppfyllt barndomsdrømmen om innviklede låser, skjulte innganger og hemmelige rom.

Gjør sykkelen din om til en el-sykkel

El-sykler er lette opp de bratte bakkene, men tunge for lommeboka. Derfor kan du nå gjøre din vanlige sykkel om til en el-sykkel.

Tidenes beste aprilsnarrer

Har du gått fem på? Trøst deg med at tusenvis har blitt lurt før deg!

Annonsørinnhold

Derfor er Moto Z smartere enn andre smarttelefoner

Smarttelefonen er det viktigste hverdags-verktøyet vi har, og det skulle bare mangle at den kan tilpasses unikt etter dine behov. Det får du med Moto Z.

Test: Hvilken bolig matcher deg?

Rekkehus, blokk eller villa? Finn ut hvor du passer til å bo!

10 bygninger du må besøke før du dør

Rare konstruksjoner, fargerike vegger og historiske betydninger - disse bygningene bør du besøke før det er for sent.