Norges vakreste villa!

Annet om boligen

Etter et grundig juryarbeide er Norges vakreste villa 2011 kåret.

Vinneren heter Bergljot Thorne Juel i Arendal. Da vi ringte for å overbringe nyheten om at Frednes var kåret til Norges vakreste villa 2011 ble Bergljot Thorne Juel både overrasket og glad: 

-Dette var moro, så hyggelig at andre også synes huset er vakkert. Frednes ble bygget på 1850 tallet som sommerhus i sveitserstil og ligger ved Longumvannet like utenfor bykjernen i Arendal. Det er idag et av de best bevarte sveitserhus på sørlandet,  forteller hun.

- Min manns oldefar Julius Smith var den opprinnelige byggherren og gav eiendommen til sin datter som bryllupspresang.
Etter bybrannen i Arendal i 1868, der familiens  byhus brant ned, flyttet de til Frednes og den ble deretter helårsbolig.
 
At det er et hus med sjel er lett å se av bildene. Husets stuer er nærmest uforandret. I spisestuen står et franskt spisestuebord og stoler med håndtrykt gyldenlær i seter og rygg. Opprinnelig var det 24, men noen er blitt borte i årenes løp. Her har familien i generasjoner feiret bryllup, dåp og konfirmasjoner. Lysekrona ble tent sist jul da hele familien var samlet på juleaften.

- Frednes var under krigen en slags kontrollpost siden den vestlandske hovedveien gikk gjennom gården, eneste vei fra øst til vest, forteller Bergljot.

- Frednes ble rekvirert av tyskerne, men heldigvis fikk min tante Alice som bodde der den gangen lov til å ta med seg en del ting. Den flotte lysekrona ble blant annet pakket ned og henger nå på sin gamle plass igjen. Dessverre var det masse malerier og møbler som manglet da familien fikk flytte tilbake etter krigen. Her har det også vært mye fint besøk, på Salen i annen etasje overnattet kong Oscar 2 i himmelsengen under sitt besøk i Arendal i 1891. I denne salen ble det danset da mine forfedre holdt ball.
 
Bergljot og hennes mann Johan Fredrik overtok eiendommen i 1960. Da det meste var nedslitt, har de sammen forsøkt å restaurere og tilbakeføre huset til sin opprinnelige tilstand. Samtidig har de tilføyd endel moderne elementer som gjør det til et svært så hyggelig hjem idag.
 
- Vi prøver å holde oss til stilen både utvendig og innvendig, spesielt med tanke på at Frednes er verneverdig. Det er svært kostnadskrevende og tidkrevende å vedlikeholde en slik eiendom med snekkergleder, hagemurer, hekker og blomsterbed, og vi prøver derfor å utføre de fleste små og store prosjekter selv. Her har jeg hatt god hjelp av barn og barnebarn. Vi har gjennom årene ervervet oss litt kunnskap om muring, maling, gulvlakking samt hagehold. For med hovedhuset, 2 mindre hus, lysthus, låve og badehus er det nok å henge fingrene i, forteller Bergljot.

- Vi har forresten mottatt en pris tidligere også” forteller den glade vinneren ”På 80-tallet fikk vi en utmerkelse som Aust-Agders mest originale hus, ikke originalt som i rart, men fordi vi hadde bevart alt det originale ved huset.

I dag bor Bergljot alene i hovedhuset sammen med katten Sølvfaks, men i huset ved siden av gårsplassen bor datteren Sissel med familie. En annen datter som bor i Oslo har et av de andre mindre husene som sommerhus

Vi gratulerer Bergljot med premien på møbler fra Hjellegjerde til en verdi av 40 000 kroner.

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

20 geniale iPhone-triks

Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

Hva blir man våtest av: å gå eller løpe i regnet?

Tror du at du vet svaret? Sjekk om du har riktig her!

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

Pass på! Skiboksen på bilen kan være trafikkfarlig

I en bråbrems kan ski og staver fyke ut fra boksen på taket og treffe andre trafikanter. I verre tilfeller er det selve skiboksen som sklir av.

11 problemer vi med samboer har

I hodet ser du for deg hvor fint og sosialt det vil bli. I realiteten er det ingen lek å bo med noen, enten det er venner, kjæreste eller vilt fremmede.

Start treningen hjemme i stuen

Unngå kaoset på treningssenteret ved å gjøre øvelser i fred og ro i din egen stue. Vi snakket med bloggeren Treningsfrue om når, hvor og hvordan.

Vond rygg? Slik måker du snø smartest!

Får du vond rygg av å måke? Her er naprapatens tips til hvordan du skyfler unna snøen på den minst slitsomme måten.

Mat på Instagram vs. mat i virkeligheten

Hvorfor er det alltid sånn at mat på sosiale medier alltid ser mye bedre ut enn maten man lager selv?

10 bygninger du må besøke før du dør

Rare konstruksjoner, fargerike vegger og historiske betydninger - disse bygningene bør du besøke før det er for sent.

12 søte (men ikke helt uskyldige) katter og hunder

Har du en hund eller katt? Da kjenner du deg sannsynligvis igjen i disse scenarioene: her er 12 hunder og katter som virkelig har rotet det til hjemme.....

12 takrenner som er seg selv nok

Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Dette er de smarteste og beste triksene vi oppdaget i 2016

I hele 2016 har vi delt våre beste tips og triks som gjør hverdagen enklere for deg. Her er våre favoritter, samt noen helt nye.

Test: Hvilken bolig matcher deg?

Rekkehus, blokk eller villa? Finn ut hvor du passer til å bo!

Gode råd når du skal leie ut boligen via Airbnb

Se Airbnbs egne råd til hvordan du trygt leier ut boligen din og hvordan du finner drømmedestinasjonen som gjest.