Bilde: Getty Images

Slik unngår du krangler under oppussingen

Annet om boligen

Oppussing av boligen kan være en stor belastning for et forhold. Vi gir deg de beste rådene for å unngå større krangler og problemer med partneren din.

For noen kan oppussing være et ypperlig samarbeidsprosjekt som styrker forholdet, mens andre kan møte på flere utfordringer som kan sette parforholdet på prøve.

Og skal vi tro en spørreundersøkelse gjort av nettstedet Houzz er oppussing tungt og belastende på parforholdet.

Etter å ha spurt over 5800 personer fra 10 forskjellige land om hvordan de takler stress og vanskelige avgjørelser under oppussingsprosjekter, kom det frem at oppussingen var krevende for forholdet med lange dager i tillegg til de andre hverdagspliktene.

Dette forunder ikke parterapeut ved God Samtale, Ingebor Reber.

– Omtrent 60 til 70 prosent av parene som kommer i terapi hos meg er i en oppussingsfase, så dette er åpenbart en stor belastning, sier Reber. 

LES OGSÅ: Rotete hjemme? Da risikerer du å miste drømmepartneren din

Er tiden rett?

Ifølge undersøkelsen gikk særlig problemer som uenighet om interiør, stil og materiale igjen hos flere par. 

Par- og familierådgiver ved Samtalen AS, Kari Erøy, anbefaler derfor at par som har underliggende problemer fra før, lar være å starte på et oppussingsprosjekt.

– Oppussingsprosjekter kan sette lys på underliggende konflikter, som ikke har noe med oppussingen å gjøre i det hele tatt. Det kan være lurt å finne ut av dette før man setter i gang med å pusse opp sammen, sier Erøy. 

Hun mener det er viktig å sette premissene før man går i gang med oppussingsprosjektet.

– Snakk med hverandre om hvilke forventninger man har, hva slags resultater dere ønsker, hvor lang tid dere ser for dere å bruke og hvor mye penger dere ønsker å bruke, råder Erøy.

Om det blir uenighet underveis, er den beste løsningen å komme fram til et kompromiss, ifølge undersøkelsen.

Man må nok regne med noen diskusjoner og småkrangler under et oppussingsprosjekt. Foto: Getty Images

Fordel ansvaret

Om kommunikasjonen ikke er god nok kan det være fort gjort å føle at man plutselig sitter igjen med et større ansvar under oppussingen. 

Derfor kan det være lurt at én av partene tar den endelig avgjørelsen over ting.

Å dele avgjørelsene 51– 49 kan være lurt, slik at man må høre på hverandres meninger og vurdere frem og tilbake, for så at man til slutt kan ta en endelig avgjørelse uten større konfliker. 

Det er også viktig å kommuniserer godt og forstå hverandre, slik at man ikke oppfatter den andre partens mindre deltagelse som likegydlighet.

– Selv om mannen din lar valg av gardiner eller fargen på veggen være opptil deg, betyr ikke det at han er likegyldig. Tolk det heller som hans måte å anerkjenne dine evner på, sier Erøy. 

Begge trenger altså ikke å være like involvert i alle deler av oppussingen, men det lønner seg å finne ut dette på forhånd, slik at man unngår misforståelser underveis.

LES OGSÅ: 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Trenger ikke være negativt

Å unngå diskusjoner og småkrangler når man pusser opp er nærmest uungårlig. Likevel trenger det ikke være negativt.

De fleste som deltok i undersøkelsen, fortalte nemlig at selv om prosessen til tider kunne være vanskelig og frustrerende, var det også en morsom og givende tid. Flere fant ut hvordan de fungerer sammen som et team. 

– For noen kan krangler og diskusjoner være en måte å renske luften på, sier Erøy. 

Småkrangler kan nemlig være bedre enn å holde alt inne over lengre tid før det ender i en større krangel.

– Litt krangling kan også hjelpe ved at man ser hvordan man takler slike situasjoner sammen senere, og vet hvordan man skal kommunisere og samarbeide om ting går skeis, sier Erøy. 

LES OGSÅ: Byggetabbene som irriterer

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

8. februar 2016
Mer om Annet om boligen

10 ting med vinteren alle foreldre kjenner til

Annet om boligen Barn er herlige. Vinter er flott. Men sammen kan de to by på utfordringer vi foreldre bærer med oss resten av livet. 

Slik slipper du flatt bilbatteri i vinter

Annet om boligen Bli flinkere til å vedlikeholde bilbatteriet og unngå å ikke få startet bilen i kulda.

1,7 millioner nordmenn har mistet NRKs FM-kanaler

Annet om boligen Onsdag 20. september ble FM-båndet kuttet på Østlandet. Kommersielle kanaler vil fortsette å bruke FM frem til 13. desember, men etter desember er det...

Husk å stille klokka på søndag

Annet om boligen Vintertid is coming. Husk å stille klokka én time tilbake på søndag. 

20 geniale iPhone-triks

Annet om boligen Vi blir overrasket hvis du kjenner til alle disse smarte iPhone-triksene.

12 takrenner som er seg selv nok

Annet om boligen Alle takrenner har samme funksjon. Men ikke alle takrenner har likt utseende. Disse 12 vannførerne tør å skille seg ut fra mengden.

Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Annet om boligen Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Vinn store premier hver dag i vår julekalender

Annet om boligen Vi i villas julekalender har premier verdt over 10.000 kr hver dag og en badestamp til 55.000 kr i hovedpremie! Bli med på førjulsgavedrysset du også!

Sjekk her hvor perfekt fridagene faller til neste år

Annet om boligen Vi viser deg hvordan du får mest mulig fri.

Start treningen hjemme i stuen

Annet om boligen Unngå kaoset på treningssenteret ved å gjøre øvelser i fred og ro i din egen stue. Vi snakket med bloggeren Treningsfrue om når, hvor og hvordan.

Gode råd når du skal leie ut boligen via Airbnb

Annet om boligen Se Airbnbs egne råd til hvordan du trygt leier ut boligen din og hvordan du finner drømmedestinasjonen som gjest.

12 problemer katteeiere kjenner seg igjen i

Annet om boligen Har du pus i hus? Da har du garantert stått overfor en eller flere av disse situasjonene, noen mer frustrerende enn andre.

Apps til hus og hjem

Annet om boligen Hvor mange ganger har du lurt på hvilke dimensjoner vinduet ditt har, eller stått på IKEA og lurt på om den kommoden får plass på soverommet? Her er appene som hjelper deg.

Aktuelle produkter

Annet om boligen Aktuelle produkter fra Vi i Villa 2-2011.

Jeg og mitt hus: Otto Robsahm

Annet om boligen Otto Robsahm – aktuell med Sinnasnekker’n på TVNorge.