Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot vraket ditt


Dette får du i vrakpant i 2018

Nytt av året er altså at du får 3000 kroner i vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen, i tillegg utbetales det 5000 kr i vrakpant på lastebiler og 500 kroner i vrakpant for moped og motorsykkel.

Vrakpant for bil i 2018 er fortsatt 3000 kroner.

Ifølge NRK er det stor pågang for å få vraket mopeder og campingvogner.

– Vi har hatt mest pågang på mopeder og campingvogner. Folk synes det er veldig fint å kunne få vrakpant, forteller Marte Røsnæs, som er daglig leder i Røsnæs Bilopphuggeri i Halden til nrk.no

Ring på forhånd

Den gamle campingvogna, bobilen eller mopeden må leveres til en godkjent biloppsamler – på samme måte som når du skal vrake en bil.

Selv om vrakpantordningen nå også gjelder campingvogner, bobiler, lastebiler, mopeder og motorsykler, er det ikke sikkert at alle biloppsamlerne vil ta i mot vraket ditt.

Årsaken er ifølge NRK at det er lite penger å tjene. Derfor bør du ringe biloppsamlerne på forhånd for å sjekke.

Årsavgift og vrakpant

Nytt av året er det også at årsavgiften for bil inkluderes i forsikringpremien.

På grunn av dette får du ikke årsavgiften refundert ved vraking av bil innen 20. mars (hele årsavgiften) eller 30. juni (halve årsavgiften) slik som i 2017.

Det er kun vrakpant som utbetales uansett når på året bilen vrakes. Vrakpantordningen administreres av Miljødirektoratet, i samarbeid med Skatteetaten.

Fakta om vrakpantordningen

  • Ordningen med vrakpant ble i 1978 innført for å få bort bilvrak.
  • I 2016 vedtok Stortinget å utvide vrakpantordningen til flere typer kjøretøy for å gi eiere av utrangerte bobiler, lastebiler, mopeder mm et økonomisk insitament til å levere inn kjøretøyet til godkjente biloppsamlere.
  • Miljødirektoratet administrerer ordningen i samarbeid med Skatteetaten.
  • Skatteetaten betaler ut vrakpanten til eier og driftsstøtten til biloppsamlere.

Kilder: ragnsells.no, nrk.no og Miljødirektoratet.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!