Butikkene tilbyr tilleggsforsikringer, men trenger vi dem?
Butikkene tilbyr tilleggsforsikringer, men trenger vi dem? Bilde: Colourbox

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring

Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Hvitevarer koster gjerne fra fem til femten tusen kroner, en ikke ubetydelig sum i hverdagsøkonomien. En del lurer derfor på om det kan være lurt å forsikre slike varer.

Denne ideen er gjerne plantet av leverandørene, som selger slike tilleggsforsikringer. Går du i butikken, vil selgeren ofte spørre om du ønsker å kjøpe forsikring av varen. Handler du på nett, får du et tilsvarende salgsfremstøt.

Trygghetsavtaler og tilleggsforsikringer
– Husk å kjøpe forsikring, står det på Experts nettsider når du legger en vare i den digitale handlekurven. Samtidig får du anledning til å velge forsikring av varen i tre eller fem år.


Hvitevarer: Det lønner seg sjelden å tilleggsforsikre dem. Sett av penger i en buffer i stedet.

Hos Elkjøp og Lefdal møter du det samme, bortsett fra at de kaller forsikringen for en trygghetsavtale.

– Trygghetsavtalen dekker uhell og uforutsette hendelser som ikke dekkes av garanti og reklamasjon. Trygghetsavtalen dekker også erstatning ved tyveri gjennom innbrudd i bolig, fritidsbolig eller kontor.

Les også:

Finn ut hva slags hund du bør ha med rase-valgomaten

Lurer du på hvilken hunderase du skal velge? Da bør du prøve denne online rasevelgeren, som hjelper deg å velge riktig hund for ditt ønske og bruk.

Vi vet at butikken vil selge oss disse forsikringene, men trenger vi dem? Svaret er i de aller fleste tilfeller nei.

Hva sier Forbrukerkjøpsloven?
Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å klage på mangler ved en vare innen to år, noe som er regulert i §27.

– Dersom det foreligger en mangel ved tingen, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Denne fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen.

For ting som er ment å vare vesentlig lenger, som hvitevarer, er fristen fem år.

– Dersom tingen eller deler av den ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre, er fristen for å reklamere fem år. Dette gjelder ikke så langt selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid.

Du kan lese hele lovteksten i Lovdata.

Les også:

Gode tips når du skal male veggene inne

Har du tenkt å bruke regnværsdager til å male veggene inne i sommer? Da bør du få med deg disse tipsene fra malermesteren.

Garantier
Forbrukerkjøpsloven regulerer en rekke forhold ved kjøp og salg av varer. Garantier er derimot utstedt av produsent eller leverandør av varer og er rettslig bindende.

Slike garantier kan dekke samme område som forbrukerkjøpsloven eller de kan garantere for mer enn den dekningen loven gir. En garanti kan dog ikke begrense forbrukernes rettigheter etter forbrukerkjøpsloven.

Eksisterende forsikringer
De fleste som har behov for hvitevarer, har også gjerne behov for forsikringer som innboforsikring, villaforsikring eller reiseforsikring. Har du en eller flere av disse forsikringene, har du sannsynligvis alt du trenger i tillegg til de rettighetene du har gjennom forbrukerkjøpsloven.

– Vær oppmerksom på at vanlige forsikringer som innboforsikring, villaforsikring og reiseforsikring allerede dekker mange av de samme områdene som tilleggsforsikringen, sier Forbrukerrådet, som mener at tilleggforsikringer stort sett er overflødige.

Det eneste du bør passe på, er at du er godt nok forsikret i forhold til innboforskring. Mange undervurderer hvor mye det vil koste å erstatte innboet, og er derfor underforsikret.

Hvis du likevel vurderer tilleggsforsikring:
* Undersøk først hvilke garantier som eventuelt følger med varen.
* Undersøk så hva dine eksisterende forsikringer dekker.
* Be om å få forsikringsbetingelsene skriftlig og gå gjennom dem i ro og mak hjemme.
* Vurder hvor sannsynlig det er at noe skjer med varen som ikke er dekket av forbrukerkjøpsloven eller de eksisterende forsikringer.
* Hvis du fremdeles mener du har behov for tilleggsforsikring eller trygghetsavtale, vurder om prisen står i samsvar med det forsikringen dekker. Kanskje kan det være like lurt å bygge seg opp en buffer slik at du har råd til å erstatte varene når de ryker?

Les også:

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

6. mars 2011

Mer om Forsikring

Nå kan du flytte fra flommen

Forsikring En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området. 

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Forsikring Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Tyven tar ikke sommerferie

Forsikring De siste par årene har det blitt vanlig med runtreisende innbruddsbander i Norge, og problemene ser ut til å øke om sommeren. Men det skal ikke mye til...

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80  prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjulte feil og mangler på eiendommen ved boligsalg.

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Uværet "Dagmar" - Hva har du krav på?

Forsikring Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Slik reduserer du flomskadene

Forsikring Er huset ditt skadet etter flommen, er det flere ting du kan gjøre for å begrense skadeomfanget.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til...

Spiser hus for millioner

Forsikring Oslo (NW): Borebiller, stokkmaur, rotter og andre krypdyr gnager seg gjennom husene våre. I fjor ødela skadedyr for nærmere 100 millioner kroner i norske hjem, men bare en av ti har en forsikring som dekker slike skader.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no