Brent av lav boligforsikring

Forsikring

20 prosent av alle som får boligen totalskadet av brann, har underforsikret innbo og løsøre. Det viser tall fra If Skadeforsikring.


Blir boligen din totalskadd i brann må innboet også erstattes - det kan bli dyrere enn du tror. Foto: Colourbox.
– Generelt er mange nordmenn underforsikret på innbo og løsøre. Skulle boligen brenne opp, vil hver femte nordmann ikke ha høy nok forsikringssum til å få dekket de verdiene som går tapt, sier fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring.

Nordmenn verdsetter innboet svært forskjellig, viser en undersøkelse If har gjort blant sine kunder.

– Folk i Akershus har en gjennomsnittlig innbo- og løsøreforsikring på 750 000 kroner. I Finnmark er tallet 455 000 kroner, sier Lycke.

Boligtypen har også mye å si. Villaeiere har dobbelt så høy forsikringssum som de som bor i leilighet.

Kjøper nytt og dyrt
Selv en forsikringssum på over 700 000 kroner er knapt for en familie på tre som bor i en liten enebolig, dersom boligen blir totalskadd i brann, ifølge If.

Arne Lycke tror dette misforholdet har sammenheng med at vi stadig kjøper nye og kostbare eiendeler til boligen, uten å sette opp forsikringsverdiene tilsvarende.

– Forsikringsverdien kan ha vært riktig da forsikringen ble tegnet for flere år siden. For mange er det også vanskelig å vite hvor mye det man har i boligen er verdt, sier Lycke.

Forsikringsselskapene har derfor laget en veiledning som gjør det mye enklere vurdere hvor store verdiene er.

– Størrelsen på boligen er vesentlig, men også antall personer, aldersammensetning og ikke minst fritidssysler.

1500 mister hjemmet
Totalt har nordmenn forsikret innbo og løsøre for nær 530 milliarder kroner. Boligeiere i Akershus, Vestfold, Østfold og Buskerud har høyest innboforsikring.

– Det har nok sammenheng med at det er flere som bor i større eneboliger i disse fylkene enn i Oslo, mener Arne Lycke.

De tre nordligste fylkene har lavest innbodekning, sammen med Sogn og Fjordane og Vest-Agder, viser tallene fra If Skadeforsikring.

– Desto lenger unna man er brannvesenet, desto større blir skadene, med ditto dårlig resultat og konsekvens av lav forsikringssum.

Rundt 1500 boliger blir hvert år ødelagt i brann. 1000 av disse er eneboliger, mens de resterende er delte boliger som rekkehus, tomannsboliger og leiligheter.

23. oktober 2008
Mer om Forsikring

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Seks veier til billigere forsikring

Forsikring En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Dette bør du gjøre før stormen

Forsikring Rens sluket, sikre båten og pakk ned trampolinen før uværet kommer. Bor du i innlandet bør du passe på julepynten.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikring Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

Forsikringen dekker ikke alle fukt- og vannskader

Forsikring Vannskader er uforutsigbart, ubehagelig og kan være kostbart. Det er ikke alle lekkasjer som dekkes av forsikringen, men du kan redusere sjansen for kjedelige overraskelser. Her er bransjens beste råd. 

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Er du også underforsikret?

Forsikring Hvert år opplever et hundretalls mennesker at de ikke får erstattet alle eiendeler etter skade fordi de har tegnet for lav forsikringssum, viser Gjensid...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80 prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjult...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no