Uværet «Dagmar» – Hva har du krav på?

Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Naturskade med veltet tre

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) anslår naturskadeerstatningene etter uværet «Dagmar» til om lag 774 millioner kroner. Fylket som ble hardest rammet var Møre og Romsdal.

– Møre og Romsdal er også det fylket som er hardest rammet, året sett under ett med mer enn 400 millioner kroner i anslått erstatning etter naturskader. Det er også høye erstatninger i Oppland, Nordland, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag i 2011, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i FNO.

Forsikringsselskapene antydet i media at kommuner som hadde gitt tillatelse til bygging i risikoutsatte områder kunne måtte komme til å ta en del av regninga med å utbedre det ødelagte.

Hvilke rettigheter har du etter «Dagmar»?
Men hva med den enkelte som ble rammet, og som fikk sin bolig eller sin eiendom ødelagt i større eller mindre grad? Hvilke rettigheter har de i slike situasjoner?

Statens naturskadefond har til oppgave å yte erstatning for naturskader i de tilfeller hvor det ikke er adgang til å forsikre seg mot skaden ved en alminnelig forsikring.

Med ”naturskade”etter naturskadeloven forstås skade som direkte skyldes naturulykke, så som skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv, vulkanutbrudd eller lignende.

(saken fortsetter under bildet)

Med naturskadeloven forstås skade som direkte skyldes naturulykke

«Dagmar» blåste ned 700 000 m³ skog, i følge Statens landbruks-forvaltning. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Etter lov om naturskadeforsikring følger det at ting i Norge som også er forsikret mot brannskade, er forsikret mot naturskade, dersom skaden på vedkommende ting ikke dekkes av annen forsikring. Naturskade skal forstås på samme måte etter denne loven som etter naturskadeloven.

Du kan lese flere artikler om juridiske spørsmål her.

Et viktig spørsmål vil være hva som konkret dekkes?

Dersom den forsikrede ”ting” er et bolighus eller fritidshus omfatter forsikringen også naturskader på hage, hageanlegg og gårdsplass oppad begrenset til 5 dekar, inkludert den tilførselsvei som ligger innenfor hagen, hageanlegget og gårdsplassen.

Forsikringsselskapet svarer ikke for naturskade på skog eller avkling på rot, varer under transport, motorvogn og tilhenger til bil, skip og småbåter og ting i disse.

Disse forsikringsobjektene vil ved ordinære forsikringsformer dog allerede være sikret mot den praktiske naturskaderisiko.

Naturskadeerstatning kan settes ned, eller falle bort når skadens inntreden eller omfang helt eller delvis skyldes svak konstruksjon i forhold til de påkjenninger tingen kan ventes å bli utsatt for, dårlig vedlikehold eller tilsyn, eller når den skadelidte kan lastes for at han ikke forebygget skaden eller hindret dens omfang.

Artikkelforfatter Advokat Vegard Syvertsen sitter i Vi i Villas ekspertpanel. Send inn spørsmål eller les tidligere besvarte spørsmål her.