Disse vannskadene dekker ikke forsikringen din

Forsikring

Vannskader er uforutsigbart, ubehagelig og kan være kostbart. Det er ikke alle lekkasjer som dekkes av forsikringen, men du kan redusere sjansen for kjedelige overraskelser. Her er bransjens beste råd. 

Tapp, tapp, tapp. Lyden av vann som lekker kan by på fortvilelse hos boligeiere.

Hvis skaden skyldes slitasje eller dårlig vedlikehold, eller at lekkasjen har oppstått over tid, har ikke forsikringsselskapet noe ansvar til å dekke skaden.

En forsikring dekker skade som oppstår brått oguforutsett. Skader som utvikles over tid faller utenfor denne definisjonen selv om oppdagelsen for så vidt har skjedd plutselig.

– Mange boligeiere får seg en ubehagelig og kostbar oppdagelse, i så måte. Særlig kan det bli kostbart om det har oppstått skjulte skader på badet, sier Fagkonsulent Are Skaar Nielsen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS.

Å utsette rehabilitering av gamle sluk og utette bad, kan ansees som en risikosport. For eksempel vil et originalt bad i en gammel gård ikke tåle at du dusjer direkte på gulvet.

Trenger vannet gjennom et gammelt gulv, eller oppstår det lekkasje rundt et eldre sluk, kan du ikke forvente at forsikringen dekker verken oppretting eller følgeskader.

Les forsikringsvilkårene

– Hovedregelen er skader som skyldes sprukne vannrør og slukpotter er dekket, sier skadesjef Inge Oksvik i forsikringsselskapet If.

– Skader på grunn av manglende- eller dårlig membran, kondens og lekkasjer i overgang mellom membran og sluk/rør dekkes normalt ikke. Dette på grunn av at skader som oppstår her enten skyldes manglende vedlikehold eller dårlig håndverk, sier han.

– Vi oppfordrer folk til å sette seg godt inn i forsikringsvilkårene sine. Da unngår vi både misforståeler og forventninger vi ikke kan innfri, sier Oksvik.

Han mener mange bør bli flinkere til reagere raskt om de ser antydninger til fukt eller vann på avveie.

Denne dokumentasjonen må du ha på plass

Dersom det plutselig oppstår en feil på rørsystemet, vil en lekkasjeskade stort sett dekkes. Men er det materialfeil, konstruksjonsfeil eller uriktig montasje, er ikke det noe en forsikring dekker uten videre. Det betyr at også skader på nye bad kan falle utenfor.

Derfor understreker If betydningen av å bruke fagfolk og å kreve dokumentasjon for arbeidet som utføres, og hvilke produkter som monteres.

– Skal du kunne klage og reklamere på dårlig utført arbeid, må du ha et firma å reklamere til. Et seriøst firma har gjerne ansvarsforsikring. Er firmaet solid er det også større sannsynlighet for at det eksisterer også om noen år, sier Inge Oksvik.

Her får du full oversikt over hvilken dokumentasjon du må ha i orden for badet ditt.

If anbefaler at du sjekker regnskapstall hos Brønnøysund før du engasjerer en rørlegger, dersom du er usikker. Firmaet må også være momsregistrert og ha et organisasjonsnummer.

– Be gjerne om referanser du kan kontakte før du bestemmer deg for hvilket firma du vil bruke, sier skadesjefen i If.

Slik reduserer du sjansen for ubehagelige forsikringsoverraskelser:

  • Les gjennom vilkårene i forsikringsavtalen din.

  • Er du en handyman? Slipp denne siden av deg selv løs på andre rom enn bad og kjøkken. Og i alle fall for å installere, fikse eller utbedre VVS- og el-installasjoner. Her kan du kun bruke godkjente fagfolk.

  • Sørg for å bruke skikkelig håndverkere når du pusser opp bad og kjøkken. Spør venner og kjente om anbefalinger. Regnskap i Brønnøysyundregisteret kan også gi deg en indikasjon på om firma vil eksistere over tid.

  • Skaff deg dokumentasjon for VVS-arbeider og still krav til håndtverksbedriften om at dokumentasjonen følger formkrav. (når det legges membran på baderom skal dette for eksempel dokumenteres med foto).

  • Dokumentasjonen for VVS-arbeider skal også beskrive produktene som er montert. Dette gjør det enklere for rørleggeren å skifte ut komponenter etc om det skulle bli behov for dette siden.

  • Har du oppdaget fukt eller råte? Utbedr skaden med en gang. Den kan bare bli verre.

  • All inngripen i el-anlegg og rørsystem krever i dokumentasjon fra utførende håndverker.

  • Kontakt profesjonelle raskest mulig etter at skaden er oppdaget, de kan vurdere skaden og behovet for utbedringer

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

26 september 2016
Mer om Forsikring

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Seks veier til billigere forsikring

Forsikring En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Dette bør du gjøre før stormen

Forsikring Rens sluket, sikre båten og pakk ned trampolinen før uværet kommer. Bor du i innlandet bør du passe på julepynten.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikring Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi har sjekket de tre største, norske selskapene.

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Er du også underforsikret?

Forsikring Hvert år opplever et hundretalls mennesker at de ikke får erstattet alle eiendeler etter skade fordi de har tegnet for lav forsikringssum, viser Gjensidiges egne erfaringer.

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80 prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjult...

Har du god nok innboforsikring?

Forsikring Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...