Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring

Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Vannskader koster samfunnet like mye som brannskader
Økningen i antall vannskader er alarmerende - og koster nesten like mye som brannskader.
- If er bekymret over at antall vannskader øker igjen, spesielt når økningen kommer på toppen av et allerede meget høyt nivå. Dette sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i If Forsikring.

Hundre kroner pr kvadratmeter til vedlikehold
If gir alle kunder følgende tommelfingerregel: Alle huseiere bør hvert år sette av hundre kroner per kvadratmeter bolig til vedlikehold.

Vannskader like dyrt som brann
Forsikringsselskapenes skadetall for første halvår i år viser at tallet på vannledningsskader vil stige til 68 000 i 2006. Det gir erstatningsutbetalinger på 2.1 milliarder kroner.

Økningen er størst i privathus, mens erstatningsutbetalingene etter vannskader øker mest i næringsbygg. I følge Vannskadekontoret hos Sintef Byggforsk koster vannskader 3 milliarder kroner i året når egenandeler og skader som ikke gir erstatning legges til. Det betyr at utgiftene fra vannskader kan sammenlignes med de årlige brannkostnadene.

Felles innsats
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening ser det alarmerende antall vannskader som en stor belastning for kundene. Dessuten truer utviklingen rørbransjens omdømme.

Verken forsikringsselskapene eller rørleggerbransjen ønsker å leve med så store utgifter. Derfor inviterer Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) og If Forsikring til åpning av prosjektet ”Vann på avveier – en bransjeutfordring”.

Prosjektet skal gå over fem år, og innledes 9. oktober med en stor vannskadekonferanse på Ifs Sikkerhetssenter på Hobøl i Akershus. Der deltar, foruten et førtitalls fagfolk, blant andre Guri Størvold, statssekretær i Kommunal- og Regionaldepartementet. Staten sponser også vannskadeprosjektet med åtti millioner kroner gjennom Byggekostnadsprogrammet.

Les også:

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

 

Forsikringsreduksjon
If Forsikring har tre hundre av NRLs medlemsbedrifter som kunder. Forsikringsselskapet vil belønne bedrifter som unngår vannskader med en tilpasset ansvarsforsikring. Dette vil både forbrukere, rørleggere og forsikringsselskap tjene på.

Vannskadestatistikk:
  • I følge samlet skadestatistikk fra forsikringsselskapene var antall registrerte vannskader i Norge i 1990 45.732, og samlet utbetaling for disse 481 millioner kroner.
  • I 1996 hadde antall registrerte skader økt til hele 80.550, og kostnaden for disse beløp seg til 1.084 millioner kroner.
  • I 2001 hadde antall skader sunket til ca 77.000, mens samlet kostnad var økt til 2.037 millioner kroner.
  • I 2005 var tallene henholdsvis ca 65.765 skadetilfeller, og samlet kostnad var 1.668 millioner kroner.
  • I tillegg til forsikringsutbetalingene kommer egenandeler, ikke erstatningsberettigede skader pluss skader på statlige bygg (staten er selvassurandør). Skadestatistikken omfatter heller ikke fuktskader , som anslås å ha et stort omfang. Vannskadekontoret ved Byggforsk anslår de reelle samlede årskostnadene til å være ca. 3 milliarder kroner. (Kilde: Årsberetning 2001)

23. oktober 2008
Mer om Forsikring

Nå kan du flytte fra flommen

Forsikring En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området. 

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Forsikring Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Tyven tar ikke sommerferie

Forsikring De siste par årene har det blitt vanlig med runtreisende innbruddsbander i Norge, og problemene ser ut til å øke om sommeren. Men det skal ikke mye til...

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80  prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjulte feil og mangler på eiendommen ved boligsalg.

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Uværet "Dagmar" - Hva har du krav på?

Forsikring Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Slik reduserer du flomskadene

Forsikring Er huset ditt skadet etter flommen, er det flere ting du kan gjøre for å begrense skadeomfanget.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Spiser hus for millioner

Forsikring Oslo (NW): Borebiller, stokkmaur, rotter og andre krypdyr gnager seg gjennom husene våre. I fjor ødela skadedyr for nærmere 100 millioner kroner i norske hjem, men bare en av ti har en forsikring som dekker slike skader.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no