Ved innbrudd og tyverier fra hjemmet får du penger fra forsikringsselskapet. Sjekk hva egenandelen din er!
Ved innbrudd og tyverier fra hjemmet får du penger fra forsikringsselskapet. Sjekk hva egenandelen din er! Bilde: GETTY IMAGES

Har du god nok innboforsikring?

Forsikring

Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår som er vanlige, og hva du kan betale ekstra for å forsikre.

Å ha en god forsikring er gull verdt når uhellet først er ute, enten du blir rammet av innbrudd, vannskader eller ren og skjær uflaks. Vet du egentlig nok om hva innboforsikringen din dekker?

Enten du bor i hus eller leilighet, er du nødt til å ha en innboforsikring. Med innbo menes alt av møbler, klær, smykker, pyntegjenstander og elektriske apparater – kort sagt det meste du bruker i hjemmet. Uttrykket «løsøre» dekker eiendeler som du vanligvis også har hjemme, men bruker utenfor husets fire vegger. Det kan være alt fra sykkelen din, barnevogna, skiene eller gressklipperen.


Vannskader kan ødelegge mye. Med innforsikring er du dekket.  

Dette dekkes

Har du innbrudd i huset og ting blir stjålet eller ødelagt, får du igjen penger for dette. Innboforsikringen dekker også skader forårsaket av brann, vannlekkasjer eller strømbrudd. Det siste kan for eksempel gjelde dersom fryseren takker for seg og all maten blir ødelagt.

Du får dekket utgiftene om du må bo et annet sted på grunn av brann eller vannskader i leiligheten, og forsikringsselskapet står deg også bi med dekning av advokatutgifter ved rettstvister. Alle familiemedlemmer er dekket av innboforsikring – også barn som har flyttet på hybel for å studere (dersom de ikke har meldt flytting til Folkeregisteret).

Før du tegner en forsikring, bør du sjekke hva den øvre grensen for erstatning er i de ulike tilfellene. Noen forsikringsselskaper dekker alt, mens andre operer med beløpsgrenser på for eksempel hagemøbler, sykkel eller hvis du har blitt frastjålet vesken din (en vanlig innboforsikring dekker vanligvis bare verdier tapt ved veskenapping innen Norden).

Dette dekkes ikke

Om du har spesielt verdifulle eiendeler som malerier, smykker eller en rådyr sykkel, bør du vurdere å sikre disse med en egen tilleggsforsikring for å få full uttelling på erstatningen – særlig dersom det er ting du ofte bruker utenfor hjemmet.

Hvis du mister telefonen i bakken og den knuser, dekkes det normalt ikke av en vanlig innboforsikring. Det er heller ikke gitt at eiendeler du har liggende i bilen er dekket av din vanlige forsikring, ei heller ting du rett og slett somler bort.

Flere forsikringsselskaper tilbyr imidlertid – mot et premietillegg – en superforsikring som dekker blant annet skader forårsaket av uhell både i og utenfor hjemmet. Disse noe dyrere avtalene har gjerne navn som Pluss, Super, Best eller lignende, og gir deg ekstra fordeler også i form av høyere erstatningssummer i ulike tilfeller. Mange av dem har også inkludert flytteforsikring for eiendeler du selv flytter.


En tilleggsforsikring på innboforsikringen din gjør at du også får dekket utgifter i forbindelse  med uhell – for eksempel når en guttunge med glatte hender mister taket på iPaden. 

Velg riktig tilbud

Det kan være vanskelig å sammenligne tilbudene fra de ulike forsikringsselskapene. Om du bruker tjenestene Finansportalen.no eller Forsikringsavtale.no, får du god hjelp til å finne ut hvem som har de beste vilkårene for deg. Er det for eksempel viktigst for deg å ha lav egenandel på erstatningssummen, eller at premien du må betale er så lav som mulig? Det er også mange måter å få billigere forsikring på – blant annet ved å installere boligalarm, ta en boligsjekk eller å ha en skikkelig brannalarm (bare røykvarsler kvalifiserer ikke til rabatt).
Og til slutt: Sørg i hvert fall for å lukke vinduer og låse dører før du stikker ut av huset – ellers blir erstatningen mager om tyvene skulle komme på besøk …


Flytter du, bør du sørge for at du er forsikret mot uhell når du selv frakter kassene.  

Slik beregner du verdien

Hva er egentlig eiendelene dine verdt? Tall fra forsikringsselskapet If viser at mange nordmenn underforsikrer eiendelene sine.

Det er opp til deg selv å fastsette hva innboet ditt er verdt, og det er lett å glemme at dette gjerne stiger i verdi etter hvert som du skaffer deg flere ting til hjemmet – uten at du gjør noe med forsikringssummen.
Det er lurt å ta bilder av rommene dine – og av andre ting du eier – jevnlig. Oppbevar disse bildene på en usb-stick i et brannsikkert skap, eller last dem opp til en nettlagringstjeneste. Det er gjerne i tilfeller hvor huset brenner og alt innboet går tapt, at folk oppdager at de er underforsikret.

– Vi har bedre råd enn noen gang. Det synes i norske boliger. Som en bieffekt av velstanden, mister vi dessverre litt oversikten over hva vi eier og har, sier Richard A. Zimowski, fagsjef hos If.

Bruk en innbokalkulator for å anslå hva eiendelene dine er verdt, for eksempel denne hos Finansnæringens Hovedorganisasjon: fno.no/hoved/fakta/skadeforsikring/innbokalkulator/

Kilder: Finansportalen.no, Codan.no, If.no, dnb.no og Gjensidige.no

10 september 2014

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Dette bør du gjøre før stormen

Rens sluket, sikre båten og pakk ned trampolinen før uværet kommer. Bor du i innlandet bør du passe på julepynten.

Vannskader som forskringen din ikke dekker

De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Tyven tar ikke sommerferie

De siste par årene har det blitt vanlig med runtreisende innbruddsbander i Norge, og problemene ser ut til å øke om sommeren. Men det skal ikke mye til...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Om lag 80 prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjult...

Bør du forsikre hvitevarene?

Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Uværet "Dagmar" - Hva har du krav på?

Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Slik reduserer du flomskadene

Er huset ditt skadet etter flommen, er det flere ting du kan gjøre for å begrense skadeomfanget.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Vet du hva du har i huset?

Har du forsikret boligen og innboet ditt riktig? Vet du hvilke tilbud som gjelder? Tar du dine forholdsregler? Det kan bli dyrt å ikke ha oversikt over...

Er leietager forsikret?

Pass på leietagerne når du leier ut hytta i ferien. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker skader.

Vannskader koster mer enn før

Vannskader koster mer enn før.

Eierskifteforsikring:

Ferske tall fra Gjensidige Nor`s eiendomsavdeling viser at 19% av alle eiendomssalg ender med en eller annen form for klage. Selv om eierskifteforsikrin...