Bilde: Getty Images

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Meterologisk Institutt har sendt ut ekstremvarsel som gjelder gjelder for Oppland og Hedmark, Buskerud, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Ekstremvær, som «Tor», er det ingen som har kontroll over. Men det finnes ting du kan gjøre for å prøve å unngå større skader på huset ditt.

Sikre løse gjenstander

Når kraftig vind i form av storm og orkan slår inn der du bor, lønner det seg å være forberedt.

– Det viktigste du kan gjøre er å binde fast eller sikre løse gjenstander, slik at de ikke flyr av gårde, sier takstsjef i Tryg Forsikring, Lars Angell. 

Selv om en gjenstad nødvendigvis ikke er så tung i seg selv, kan styrken på vinden gjøre at den kan skape ødeleggelser på huset om den ikke er sikret. 

Har du løse gjenstander stående ute, som hagemøbler, trampoline, snømåker eller lignende, lønner det seg å enten sikre dette fast. Eventuelt  kan du sette det inn mens uværet er på sitt verste, eller sette det i garasjen. 

Sjekk taket

Det er sjeldent man får vite i særlig god tid at et ekstremvær er på vei. I de fleste tilfeller er det rett rundt hjørnet, når det først blir meldt.

Man har heller ikke like god tid på seg for å sjekke at alt er i orden før det inntreffer, og mange opplever nok å spørre seg selv hvorfor man ikke har sjekket visse ting tidligere.

Taket er et godt eksempel på dette. Er ikke takkonstruksjonen god nok, vil det være store muligheter for at takstein kan løsne, om vinden er kraftig nok.

– Takskader er en av skadene det meldes mest om til oss, når slikt vær intreffer. Om vinden er kraftig nok, kan den rive med seg takstein og i verste fall kan større deler av taket falle av, informerer Angell. 

Ettersom dette ikke er noe du kjapt kan fikse før uværet kommer, bør du være flink til å sjekke taket ditt fra tid til annen, eller få noen til å se på det. På denne måten kan du føle deg mye sikrere når ekstremværet først kommer. 

Kontakt forsikringselskapet

Om uværet først slår til, og har ført til større skader på huset ditt, er det ikke altfor mye du får gjort.

Det viktigste er derimot å kontakte forsikringselskapet ditt, slik at du kan få erstattning på skadene som er forårsaket på boligen eller løsøre. 

Skader på boligen og løsøre blir normalt erstattet etter gjenanskaffelsesverdien, og erstatningsutbetalingene begynner som regel fortløpende etter hvert som selskapene får taksert de enkelte skadene. 

Tenk på tidligere erfaringer 

Om du bor et sted som har erfart et skikkelig uvær tidligere, kan det være lurt å forhøre seg med mennesker som har blitt påvirket av dette. 

Finn ut hva andre som har opplevd lignende har erfart, og hva de har gjort. På denne måte kan du gjøre deg selv litt mer forberedt.

– Det er viktig å være klar over at dette faktisk er noe som kan ramme hvem som helst. Forhør deg for eksempel med naboen, og ta til deg informasjon så du har en tanke om hva du kan forberede deg på, og hva du eventuelt kan gjøre for å unngå det, sier Angell. 

28. januar 2016
Mer om Forsikring

Nå kan du flytte fra flommen

Forsikring En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området. 

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Forsikring Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Tyven tar ikke sommerferie

Forsikring De siste par årene har det blitt vanlig med runtreisende innbruddsbander i Norge, og problemene ser ut til å øke om sommeren. Men det skal ikke mye til for å sikre huset bedre mens du er på ferie.

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80 prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjult...

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Uværet "Dagmar" - Hva har du krav på?

Forsikring Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Slik reduserer du flomskadene

Forsikring Er huset ditt skadet etter flommen, er det flere ting du kan gjøre for å begrense skadeomfanget.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til...

Spiser hus for millioner

Forsikring Oslo (NW): Borebiller, stokkmaur, rotter og andre krypdyr gnager seg gjennom husene våre. I fjor ødela skadedyr for nærmere 100 millioner kroner i norske hjem, men bare en av ti har en forsikring som dekker slike skader.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...