Mild vinter gir flere rotter

Forsikring
Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedyr.
– Rottene yngler både vår og høst, og er vinteren mild kan kullene øke. Det er også større fare for at flere unger overlever vinteren, sier forsker Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet til Newswire.

Områdesjef Eilif Lundberg i skadedyrfirmaet Anticimex sier det har vært en økning i rotteproblemene over det meste av landet i vinter.

– Mildværet har fått fart på rottene. Det blir flere av dem, sier Lundberg.

Folkehelseinstituttet opplyser at rotteplagen varierer fra år til år, men at problemene øker når vinteren er mild og tilgangen på mat er bedre.

Forsikringsbransjen anslår at skadedyr, deriblant rotter, ødelegger boliger for over 100 millioner kroner i året.

Ekstra forsikring

En vanlig villaforsikring dekker skader av vann, brann og tyveri, men ikke skader forårsaket av insekter eller skadedyr.

– For å sikre seg økonomisk mot rotteskader må man tegne en superforsikring i tillegg til vanlig forsikring, sier fagsjef Øyvind Huse i If Skadeforsikring.

Forsikringsselskapet opplever nå at stadig flere kjøper utvidet boligforsikring. Tre av ti som tegner villaforsikring i selskapet kjøper nå en superforsikring.

– Men fortsatt er det bare 15 prosent av våre kunder som har en slik forsikring på boligen sin, sier Øyvind Huse.

Skaper brann

– Rotter kan gjøre enorme skader i boliger. Hvert år har vi tilfeller der vi utbetaler flere hundre tusen kroner i erstatning etter rotteinvasjon, sier Øyvind Huse.

Rotter som tar bolig i hus kan formere seg svært raskt. Et par rotter kan bli til tre tusen på ett år. De kan gnage seg gjennom det meste, ledninger inkludert.

– Vi har sett eksempler på rotter som har gnaget over ledninger i koblingsskap og forårsaket kortslutning og brann, sier Øyvind Huse.

If Skadeforsikring har også opplevd rotter som har gnaget av avløpsslangen til oppvaskmaskinen, slik at det oppsto en større vannskade.

I kloakken

Rotteplagene er verst i større byer, og det er viktig å kontrollere bestanden i kloakksystemet. I Stavanger har man gjort dette i 20 år og dermed klart å holde bestanden nede.

– Man klarer aldri å bli helt kvitt rottene, men bestanden må holdes på et akseptabelt nivå, sier Lars Ove Hansen i Anticimex Stavanger.

Hansen sier giftbruk er siste utvei, det er forebygging av problemet som er absolutt viktigst.

TIPS FOR ROTTEFRITT HUS:

- Unngå store komposthauger nær huset.

- Fjern nedfallsfrukt.

- Vær oppmerksom på ødelagte og sprukne ledninger som kan føre inn i huset.

- Unngå åpne sluk i kjellere. Sett inn musesperre.

- Vær spesielt oppmerksom i nye boliger.

- Unngå å mate fugler på steder der rotter kan komme til.
23. oktober 2008
Mer om Forsikring

Nå kan du flytte fra flommen

Forsikring En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området. 

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Forsikring Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Tyven tar ikke sommerferie

Forsikring De siste par årene har det blitt vanlig med runtreisende innbruddsbander i Norge, og problemene ser ut til å øke om sommeren. Men det skal ikke mye til...

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80  prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjulte feil og mangler på eiendommen ved boligsalg.

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Uværet "Dagmar" - Hva har du krav på?

Forsikring Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Slik reduserer du flomskadene

Forsikring Er huset ditt skadet etter flommen, er det flere ting du kan gjøre for å begrense skadeomfanget.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Spiser hus for millioner

Forsikring Oslo (NW): Borebiller, stokkmaur, rotter og andre krypdyr gnager seg gjennom husene våre. I fjor ødela skadedyr for nærmere 100 millioner kroner i...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no