Spiser hus for millioner

Forsikring
Oslo (NW): Borebiller, stokkmaur, rotter og andre krypdyr gnager seg gjennom husene våre. I fjor ødela skadedyr for nærmere 100 millioner kroner i norske hjem, men bare en av ti har en forsikring som dekker slike skader.
Det er særlig i den varme årstiden skadedyrene invaderer husene våre. Maur og biller trives best i fuktige og varme omgivelser, og skadene på baderom kan bli svært store.

– Vi vet at skadedyr har ødelagt for opptil én million kroner i en bolig. I fjor utbetalte vi erstatninger på fire millioner kroner til slike skader, men det er bare toppen av isfjellet, sier fagsjef for eiendom i If Skadeforsikring, Øyvind Huse til nyhetsbyrået Newswire.

Dekkes ikke

Beregninger forsikringsselskapet har gjort viser at de totale skadedyrskadene er på rundt 100 millioner kroner.

Vanlig villaforsikring dekker ikke bygningsskader forårsaket av skadedyr som dette. Da er alternativet en tilleggsforsikring, hos If kalt Superforsikring.

I dag er det bare en av ti med boligforsikring i If som har tegnet en slik tilleggsforsikring.

Våte bad

Det er svært viktig å unngå fuktskader i baderom og andre våtrom for å unngå disse problemene.

– Særlig folk som bor nær kysten og fuktige steder bør være ekstra påpasselige. Og dersom man oppdager skadedyr i boligen bør det sjekkes av fagfolk umiddelbart. Tas det raskt, kan det utbedres med enkle midler som fås kjøpt hos en faghandler eller hagesenter, sier fagkonsulent Erik Haga i If Skadeforsikring.

Farlige rotter

Rotter er også utbredt, og formerer de seg kan det få katastrofale følger.

– Dersom man har besøk av én rotte er det ikke så farlig, men straks det blir to, blir det raskt flere. To rotter kan under riktige forhold bli til tre tusen i løpet av ett år, forteller Erik Haga. Rotter gnager seg gjennom det meste, også elektriske ledninger og apparater.

– Hører man mistenkelige lyder eller oppdager maur, biller eller andre krypdyr i boligen er det viktig å gjøre noe med det. Da bør man ta kontakt med et selskap som tar seg av skadedyr eller et forsikringsselskap.

Uforklarlig lukt

En av de største utbetalingene fra If etter angrep fra skadedyr var i forbindelse med eierskifte av et hus i Kristiansand.

– En måned etter at den nye eieren hadde flyttet inn i huset, merket han en forferdelig stank. Da han skulle undersøke hva dette var, fant han drøssevis med rottelik under gulvene, sier advokat Jan Erik Hoslemo, som jobber med skadedyrsaker.

– Totalt kostet dette rotteangrepet vel 400 000 kroner. Det første man merker når det gjelder rotter er gjerne stanken av rottelik. Det er derfor viktig å være oppmerksom og få huset sjekket dersom man merker en uforklarlig lukt i huset, sier Hoslemo.

Maur verst

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring er det stokkmaur som utgjør den største trusselen.

– Av våre skader er det 41 prosent som skyldes stokkmaur. 38 prosent er råteskader og 4 prosent skyldes stripet borebille, sier markedssjef Alf Ivar Berglund i Norsk Hussopp Forsikring.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Forsikring

Nå kan du flytte fra flommen

Forsikring En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området. 

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Forsikring Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Tyven tar ikke sommerferie

Forsikring De siste par årene har det blitt vanlig med runtreisende innbruddsbander i Norge, og problemene ser ut til å øke om sommeren. Men det skal ikke mye til...

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80  prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjulte feil og mangler på eiendommen ved boligsalg.

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Uværet "Dagmar" - Hva har du krav på?

Forsikring Uværet "Dagmar" gjorde skader for millioner av kroner. Se hvilke rettigheter du har etter "Dagmar".

Slik reduserer du flomskadene

Forsikring Er huset ditt skadet etter flommen, er det flere ting du kan gjøre for å begrense skadeomfanget.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no