Vannskader som forskringen din ikke dekker

Forsikring

De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.

Drypplekkasje fra ødelagte pakninger, fukt, råte og kondens utgjør 26 prosent av alle vannskader i norske hjem, viser en undersøkelse YouGov har gjort for rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Dette er skader det ikke føres statistikk over, fordi de ikke dekkes av en vanlig boligforsikring. Men skadene kan føre til at gulv må rives og at rom må bygges opp på nytt, sier daglig leder Håvard Hildrum i Varme & Bad Midt-Norge VVS.

En boligforsikring dekker som regel følgeskadene av en vannskade når et vannrør sprekker eller når det oppstår en annen plutselig skade, som for eksempel lekkasje fra varmtvannsberederen.

– Undersøkelsen viser at mange får kostbare skader på boligen som de selv må bekoste reparasjonen av. Vanligvis dekkes ikke dryppskader eller fukt, fordi skaden oppstår over tid. Men dette er skader vi ser mye av, sier Hildrum.

Fukt, råte og kondens er problemer som hyppigst fører til bygningsskade, viser undersøkelsen. Det har 14 prosent av befolkningen vært utsatt for. Nesten like mange, 12 prosent, har fått drypplekkasje fra ødelagte pakninger.

Lekkasje fra sprukne vannrør, som dekkes av forsikringen, har ti prosent erfart. 61 prosent sier at de aldri har opplevd noen type vannskade hjemme, mens seks prosent svarer vet ikke.

Les også:

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Problemtoaletter

Gamle og sprø pakninger i tilknytning til eldre toaletter og varmtvannsberedere i kjøkkenbenken er en stor synder, ifølge Varme & Bad.
– Det er mindre bruk av pakninger rundt vannrør enn tidligere, men de utgjør fremdeles et stort problem, ikke minst i hus som er bygget på 1950-, 60,- 70- og 80-tallet, sier Håvard Hildrum.

Skadeomfanget blir størst i rom uten sluk, som kjøkken og separate toalettrom.
– Et typisk problem er drypplekkasje fra en pakning i et toalettrom. Når lekkasjen oppdages, har det ofte allerede oppstått en fuktskade i gulvet. Synderne er i hovedsak gamle toaletter fra 1970- og 80-tallet. Toaletter varer ikke evig, og de trenger ettersyn.

Drypplekkasjer kan også oppstå inne i kjøkkenbenken. Gjemt blant vaskemidler, plastposer og annet rot skjuler det seg vannrør og pakninger. Her kan det ta lang tid før lekkasjen oppdages, sier Håvard Hildrum.

Kondens kan også ha sin årsak i pakninger som ryker.

Større belastning

Råte, fuktproblemer og soppvekst kan være et problem i eldre boliger med nye eiere. Årsaken er ofte endret bruk av gamle baderom.

– Når en ung familie overtar et eldre bolighus, blir badet utsatt for ny og større belastning. Der eldre beboere gjerne har badet eller dusjet en gang eller to i uka, kommer så unge mennesker inn som dusjer minst en gang om dagen hver. Det fører til konstant fuktighet. Badet tørker ikke opp mellom hver gang det blir brukt, og dermed blir det raskt fukt- og råteskader i gjennomføringer og rundt sluk.

Les også:

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Håvard Hildrum i Varme & Bad anbefaler jevnlig ettersyn av rør, pakninger og koblinger.

– Følg med selv, og sjekk om alt ser greit ut. Få en rørlegger til å foreta et skikkelig ettersyn hvert femte år. Hvis du overtar en bolig fra andre, bør du også få en fagmann til å se over alt.

05 desember 2013
Mer om Forsikring

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Forsikring Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikring Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Seks veier til billigere forsikring

Forsikring En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Dette bør du gjøre før stormen

Forsikring Rens sluket, sikre båten og pakk ned trampolinen før uværet kommer. Bor du i innlandet bør du passe på julepynten.

Mild vinter gir flere rotter

Forsikring Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedy...

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Forsikring Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper...

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Forsikring Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til vann.

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikring Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

Velg riktig boligforsikring

Forsikring Forsikring av hus og innbo er komplekse produkter. Her får du en oversikt over ulike forsikringer, dekningene du bør be om og mulighetene til å spare...

Forsikringen dekker ikke alle fukt- og vannskader

Forsikring Vannskader er uforutsigbart, ubehagelig og kan være kostbart. Det er ikke alle lekkasjer som dekkes av forsikringen, men du kan redusere sjansen for kjedelige overraskelser. Her er bransjens beste råd. 

Velg riktig forsikring av huset

Forsikring Når det gjelder boligforsikring gjelder det å være føre var, og det er forbausende mange som er ikke vet hva som er inkludert i forsikringen sin. Vi...

Bør du forsikre hvitevarene?

Forsikring Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Er du også underforsikret?

Forsikring Hvert år opplever et hundretalls mennesker at de ikke får erstattet alle eiendeler etter skade fordi de har tegnet for lav forsikringssum, viser Gjensidiges egne erfaringer.

Eierskifteforsikring - Tryggere bolighandel

Forsikring Om lag 80 prosent av alle boligselgere her i landet velger å tegne eierskifteforsikring for å sikre seg mot erstatningskrav fra kjøper vedrørende skjult...

Har du god nok innboforsikring?

Forsikring Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...