Bredere bånd gir bedre kvalitet

Hjemmeelektronikk
Ny TV-teknologi kan gi deg en bildekvalitet du ikke har sett maken til før. Det gjelder bare å få overført sendingene på best mulig måte.

Teknologien bidrar til at nedlastingen og internettkommunikasjonen går hurtigere og hurtigere. Foto: Trond Folckersahm

HDTV overtar stadig mer av markedet.
Det er kabelselskapene som fører an i kampen for å overføre lyd og bilder på en best, og raskest mulig, måte. De er i ferd med å tilrive seg en stadig større kundemasse. I tillegg til overføring av de tradisjonelle TV-kanalene, kan både Internett og IP- telefoni hentes gjennom TV-kabelen. Dette skjer gjennom overføringslinjer med en langt større kapasitet enn de vi kjenner fra teleselskapene. Ekte bredbånd har større kapasitet enn ADSL, som er en teknologi som utnytter en vanlig telefonlinje og gir mulighet for høyhastighetstransport av data over denne.

Det er HDTV som gjelder
– HDTV-apparatene er i ferd med å innta hjemmene våre, og vi blir i stand til å ta imot sendinger med en langt høyere kvalitet enn før. Utviklingen av fiberoptikk og andre former for bredbåndsoverføring gir nye muligheter for overføringer, sier informasjonskonsulent Jostein Nyhammar i Elektronikkbransjen AS.
I og med at denne TV-teknologien vil dominere innenfor overskuelig framtid, har flere TV-selskaper allerede begynt å sende HDTV-sendinger. Både Canal Digital og Viasat er på banen. Flere vil følge i kjølvannet.
– Også Riks-TV vil følge opp. Når de analoge kanalene blir slokket, blir det større kapasitet på overføringslinjene. På slutten av dette året vil vi se en langt større andel av HDTV-sendinger, mener Nyhammar.

Toveis kommunikasjon
– Kabelnettet er den optimale løsningen. Spesielt fordi HDTV-sendingene er på full fart inn. Nettet kan betegnes som en motorvei med svært mange filer i begge retninger, forteller Knut Børmer, daglig leder i Norsk Kabel-TV Forbund, (NKTF).
Kapasiteten på bredbåndet varierer fra tilbyder til tilbyder. I dag er det Get som kan tilby det raskeste bredbåndet med en hastighet med 26 megabyte per sekund. Allikevel er dette for barnemat å regne i forhold til de systemene som er på vei.
– Det er en ny teknologi på vei. Den har fått navnet EuroDocsis 3.0. Den gir muligheten til å overføre flere hundre megabyte per sekund. Ikke bare en vei, men begge veier. Dette gir også nye muligheter når det gjelder toveis kommunikasjon, forteller Knut Børmer.
De første boksene som støtter systemet er inne til sertifisering i disse dager. Allerede i løpet av 2008 regner man med at aktører i kabelbransjen vil være i stand til å levere signaler med det nye systemet.
– EuroDocsis har ingen begrensninger i forhold til dagens TV-teknologi. Samtidig vil jeg undertstreke at vi i forbundet vil fortsette å levere analoge signaler. Både fordi det fortsatt er mange som har gamle TV-apparater, og også for dem som har flere apparater rundt i huset, informerer Børmer.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Første digitalopptaker for RiksTV

Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastings...

Hjemmekino for ulike lommebøker

Vi viser deg ulike hjemmekinoløsninger - i kategoriene dyrt, medium og billig.

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

Multirom

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.

En lyd for hvert hus

Det er ikke mange som kjøper vanlige stereoanlegg lenger, og for den som brukeren smarttelefonen som musikkmaskin mangler det ikke på tøffe høyttalere....

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Musikkanlegg med stil

Musikkanlegg med innovativt design og god lydkvalitet trenger ikke være altfor kostbare. Sjekk ut disse spreke musikkanleggene.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Ny lyd i retro design

Dagens lydprodukter byr på ny teknikk i retro design.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Få kjapt bredbånd – i hele huset

Har du oversikt over hvordan internett-tilbudet ditt egentlig fungerer? Vi guider deg til den beste bredbåndsoppkoblingen for huset ditt.

Søt musikk til hagefesten

Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og...

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

TV på kjøkkenet

Med TV på kjøkkenet behøver du ikke gå glipp av yndlingsprogrammet når du lager mat.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no