Bredere bånd gir bedre kvalitet

Hjemmeelektronikk
Ny TV-teknologi kan gi deg en bildekvalitet du ikke har sett maken til før. Det gjelder bare å få overført sendingene på best mulig måte.

Teknologien bidrar til at nedlastingen og internettkommunikasjonen går hurtigere og hurtigere. Foto: Trond Folckersahm

HDTV overtar stadig mer av markedet.
Det er kabelselskapene som fører an i kampen for å overføre lyd og bilder på en best, og raskest mulig, måte. De er i ferd med å tilrive seg en stadig større kundemasse. I tillegg til overføring av de tradisjonelle TV-kanalene, kan både Internett og IP- telefoni hentes gjennom TV-kabelen. Dette skjer gjennom overføringslinjer med en langt større kapasitet enn de vi kjenner fra teleselskapene. Ekte bredbånd har større kapasitet enn ADSL, som er en teknologi som utnytter en vanlig telefonlinje og gir mulighet for høyhastighetstransport av data over denne.

Det er HDTV som gjelder
– HDTV-apparatene er i ferd med å innta hjemmene våre, og vi blir i stand til å ta imot sendinger med en langt høyere kvalitet enn før. Utviklingen av fiberoptikk og andre former for bredbåndsoverføring gir nye muligheter for overføringer, sier informasjonskonsulent Jostein Nyhammar i Elektronikkbransjen AS.
I og med at denne TV-teknologien vil dominere innenfor overskuelig framtid, har flere TV-selskaper allerede begynt å sende HDTV-sendinger. Både Canal Digital og Viasat er på banen. Flere vil følge i kjølvannet.
– Også Riks-TV vil følge opp. Når de analoge kanalene blir slokket, blir det større kapasitet på overføringslinjene. På slutten av dette året vil vi se en langt større andel av HDTV-sendinger, mener Nyhammar.

Toveis kommunikasjon
– Kabelnettet er den optimale løsningen. Spesielt fordi HDTV-sendingene er på full fart inn. Nettet kan betegnes som en motorvei med svært mange filer i begge retninger, forteller Knut Børmer, daglig leder i Norsk Kabel-TV Forbund, (NKTF).
Kapasiteten på bredbåndet varierer fra tilbyder til tilbyder. I dag er det Get som kan tilby det raskeste bredbåndet med en hastighet med 26 megabyte per sekund. Allikevel er dette for barnemat å regne i forhold til de systemene som er på vei.
– Det er en ny teknologi på vei. Den har fått navnet EuroDocsis 3.0. Den gir muligheten til å overføre flere hundre megabyte per sekund. Ikke bare en vei, men begge veier. Dette gir også nye muligheter når det gjelder toveis kommunikasjon, forteller Knut Børmer.
De første boksene som støtter systemet er inne til sertifisering i disse dager. Allerede i løpet av 2008 regner man med at aktører i kabelbransjen vil være i stand til å levere signaler med det nye systemet.
– EuroDocsis har ingen begrensninger i forhold til dagens TV-teknologi. Samtidig vil jeg undertstreke at vi i forbundet vil fortsette å levere analoge signaler. Både fordi det fortsatt er mange som har gamle TV-apparater, og også for dem som har flere apparater rundt i huset, informerer Børmer.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Slik får du TV-signaler i flere rom

Hjemmeelektronikk TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Hjemmeelektronikk Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Hjemmeelektronikk Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Hjemmeelektronikk Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er over oss, og vi merker til dels kraftige forbedringer.

HD-bilder på 300” til ”gi-bort-pris”

Hjemmeelektronikk Den rimeligste vei til å utnytte HD-bilder til det fulle er projektor. Vi tester de rimeligste modellene med full 1080p oppløsning.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Hjemmeelektronikk Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Hva bør du se etter når du velger TV?

Hjemmeelektronikk Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Hjemmeelektronikk Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Hjemmeelektronikk Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

Veggpryd med knall lyd

Hjemmeelektronikk Hvem har sagt at god lyd må være synlig? Med moderne vegghøyttalere kan du få ekte hi-fi lyd samtidig som du holder stua fri for bokser og ledninger....

Merk deg bokstavene DLNA

Hjemmeelektronikk Merk deg bokstavene DLNA. Det kommer til å bli det nye begrepet innen elektronikk fremover.

Første digitalopptaker for RiksTV

Hjemmeelektronikk Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Hjemmeelektronikk Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Kanalpakken på plass

Hjemmeelektronikk Nå er den nye kanalpakken for det digitale bakkenettet klar.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no