«Vi bruker i større grad det trådløse nettverket til streaming av blant annet musikk og film – gjerne flere steder i huset på én gang»
«Vi bruker i større grad det trådløse nettverket til streaming av blant annet musikk og film – gjerne flere steder i huset på én gang» Bilde: Getty Images og produsentene

Få kjapt bredbånd – i hele huset

Hjemmeelektronikk

Har du oversikt over hvordan internett-tilbudet ditt egentlig fungerer? Vi guider deg til den beste bredbåndsoppkoblingen for huset ditt.

«Kjære, har du nett? Her inne skjer jo det ingenting!» roper du, og rister irritert på mobilen i håp om at nettproppen plutselig skal løsne og raskere linje brått skal åpenbare seg.

Er du lei av dårlig nett, kan det være verdt å utforske bredbåndstilbudet for ditt område.

Raskere tider

Vi stiller stadig høyere krav til å være på nett – over alt og hele tiden, og vi bruker i større grad det trådløse nettverket til streaming av blant annet musikk og film – gjerne flere steder i huset på én gang.

De fleste husstander har flere bredbåndstilbydere å velge mellom, og det gjør Norge til et av de fremste landene på dette området.Teknikken utvikles i rasende fart, og det kan være vanskelig å vite hvilket bredbånd du skal velge for å få den beste oppkoblingen i forhold til pris og behov.

Det vanligste bredbåndet er ADSL, som er oppkobling via telefonnettet. Internett gjennom kabel-tv-nettet er også vanlig, mens den raskeste og mest moderne oppkoblingen er fiber.

Fibernettet i Norge blir stadig mer utbygd, men er ennå vanligst i boligkomplekser med mange mennesker.

Les også:

Start juleforbredelsene nå!

Her får du fire fine ideer, som skaper god førjulsstemning og som gjør at du slipper å gjøre alt i siste liten i desember. Hvis du har barn kan dere...

Fiber i villa blir også mer utbredt, men foreløpig er kostnadene for å knytte eneboligen din til fibernettet høye, og passer best for deg som trenger en lynrask forbindelse og laster ned og strømmer mye innhold hver dag.   

Uten avbrudd

På telepriser.no eller nyttbredband.no kan du taste inn adressen din og finne en oversikt over bredbåndsleverandører i ditt fylke. Det er så klart ikke bare hastigheten som er viktig når du skal vurdere bredbåndsleverandør, at linjen er stabil, er også avgjørende, særlig om du ser mye film via nettet.

Strømming av tv-tjenester vil nemlig bli rimelig uholdbart om sendingen fryser til en gang i minuttet – mens du kanskje ikke vil legge merke til det engang ved vanlig surfing.

Hastigheten som loves av leverandøren stemmer nesten aldri i praksis. Om du lurer på hvor rask linjen din egentlig er, bør du ta en test på nettstedet nettfart.no.

Test gjerne flere ganger. Om hastigheten stemmer dårlig overens med du du er blitt lovet fra leverandøren, bør du klage, men vær klar over at de hastighetene som markedsføres er maksgrensen – det er også vanlig å operere med en minimumsgrense.

Les også:

Årets staude, Hestemynte – aromatisk og dekorativ

Denne flotte stauden har også blitt valgt som årets staude av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund forteller Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved...

Dette gjelder særlig for mobile bredbånd, hvor det først og fremst handler om å få bra signalstyrke.

Hjemmekontoret er ikke hva det engang var. Med trådløst nettverk kan du jobbe fra sofakroken!

Utstyret i orden

Har du et trådløst nettverk som flere i husholdningen deler på, har du antakeligvis en ruter. Om du opplever at bredbåndet er treigt, kan du prøve å sette opp en antenne på taket som kobles til ruteren som tar imot mobilsignalene.

Ofte er det faktisk nok å plassere ruteren på et sted i huset hvor mottaket er bra – for eksempel ved et vindu eller høyt oppe i huset. Avstanden fra datamaskinen, nettbrettet eller telefonen din til ruteren har også noe å si. Jo lenger unna du sitter ruteren, jo svakere blir Wi-Fi-signalene.

Les også:

Lek med lakk!

Å male med skoletavlelakk er både lekkert og dekorativt. Gamle kjøkkenskap eller en sliten dør får et helt nytt uttrykk med lakken. Dessuten får du en...

Sørg for at du har en ruter av god kvalitet, det kan forbedre hastigheten på nettet. Du kan også forbedre signalene ved å sette opp en Wi-Fi-forsterker (se produkttips).

Når mor ser film på iPaden, poden laster ned spill til pc-en og far leser nyheter på mobilen – samtidig, er det smart å ha bredbånd med høy hastighet.

Tallenes tale

Det er antall megabits pr sekund (mbit/s) som avgjør hvor raskt bredbåndet ditt er. Et typisk norsk privatabonnement leverer en hastighet på 6–8 mbit/s. Antall gigabyte (GB) angir hvor stort volum du kan surfe for. For endel holder det med 2 GB pr. måned, mens mange avanserte brukere kan trenge 10 GB eller mer.

Mobile bredbånd blir bedre og bedre, men hastigheten her kommer også an på hvor sterke signaler som snappes opp gjennom veggene og hvor mange i området som bruker de samme signalene.

Etter hvert som 4G-mobilnettet blir tilbudt til større deler av landet, vil du kunne nyte godt av stadig høyere surfehastigheter på over 20 mbit/s.

Sjekklisten for bredbånd

  • Velg tilbyder ut ifra hvem som har det beste tilbudet til ditt behov der du bor (telepriser.no). Sjekk ting som bindingstid og om du må bytte leid utstyr som ruter, dekoder og bredbåndstelefon. Har du bindingstid på ditt eksisterende bredbåndstilbud, og vil det være enkelt å bytte ut utstyr som ruter og evt.
  • Vil du ha både telefoni, internett og tv fra samme leverandør, eller vil du stå fritt til å bytte?
  • Om du vurderer å betale for fibertilkobling, kan det ta lang tid før utbyggingen starter i ditt område. Sjekk dette før du signerer på noe. Du kan også få en lavere pris dersom du er villig til å ta en del av installeringen selv, som å grave ned fiberkabelen som skal koble deg på nettet.
  • Hva er ditt behov for overføringskapasitet? Er dere mange i husstanden og har mange internett-dingser i bruk samtidig, øker behovet for en rask linje.
  • Tilbyr leverandøren brannmur og virusprogram for at tilkoblingen skal være sikker? Hvor raskt lover de å utbedre feil og brudd på tilkoblingen, og har de gode åpningstider for support?

Kilder: Bredbandsguiden.no, nyttbredband.no, telepriser.no, forbrukerradet.no, nettfart.no

Dingsene som forbedrer nettet ditt

Forleng rekkevidden på det trådløse nettverket med Asus EA-N66 nettverksadapter. Dette forsterker signalstyrken fra ruteren med opp til 450 mbit/s. Kr 649 kr, Netonnet.no.

Retningsantenne for GSM/3G/4G forsterker mobilnettet. Kr 1099, Dustinhome.no.

D-Link DHP-309AV forsterker nettet ditt ved å lage et aksesspunkt til det trådløse nettet via en helt vanlig stikkontakt. Kr 379 kr på Cdon.no.

27 februar 2014
Mer om Hjemmeelektronikk

Første digitalopptaker for RiksTV

Hjemmeelektronikk Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!

Hjemmekino for ulike lommebøker

Hjemmeelektronikk Vi viser deg ulike hjemmekinoløsninger - i kategoriene dyrt, medium og billig.

Få trådløs musikk i hele huset

Hjemmeelektronikk Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

Multirom

Hjemmeelektronikk Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.

En lyd for hvert hus

Hjemmeelektronikk Det er ikke mange som kjøper vanlige stereoanlegg lenger, og for den som brukeren smarttelefonen som musikkmaskin mangler det ikke på tøffe høyttalere....

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Hjemmeelektronikk Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Musikkanlegg med stil

Hjemmeelektronikk Musikkanlegg med innovativt design og god lydkvalitet trenger ikke være altfor kostbare. Sjekk ut disse spreke musikkanleggene.

Slik får du TV-signaler i flere rom

Hjemmeelektronikk TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Hjemmeelektronikk Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Ny lyd i retro design

Hjemmeelektronikk Dagens lydprodukter byr på ny teknikk i retro design.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Hjemmeelektronikk Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Søt musikk til hagefesten

Hjemmeelektronikk Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og...

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hjemmeelektronikk Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd & Rön. 

TV på kjøkkenet

Hjemmeelektronikk Med TV på kjøkkenet behøver du ikke gå glipp av yndlingsprogrammet når du lager mat.