Første digitalopptaker for RiksTV

Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!


Grundig mottakeren har digital tekst-tv, men foreløpig er det bare NRK som leverer innhold.

Grundig DTR8860VOD
Nøkkelfunksjoner

– Digital opptager med 500 GB harddisk
– 2 tv-tunere – ta opp én kanal, se en annen
– Utstyrt med super-tekst-tv (MHP)
– Universalfjernkontroll for tv og DVD i tillegg
– Kortleser for betalingstjenester
– USB- og LAN-tilkoblinger for fremtidige tjenester

Pris: kr 4300 (uten abb.)
Importør: Grundig Norge

Rekordfart
Mens underholdningshungrige kunder renner ned dørene på landets el-forretninger på jakt etter den store digital-tv-opplevelsen, har RiksTV kanskje vært litt i skyggen av parabolleverandørene når det gjelder den tekniske plattformen. For mens både Viasat- og Canal Digital-kunder har kunnet velge blant både enkle og mer avanserte mottakere og HD-sendinger, har RiksTV kun hatt enkle mottakere i sitt sortiment. Slik er det ikke lenger, og den raske introduksjonen av verdens første MPEG4 HD-PVR viser at RiksTV mener alvor i kampen om digital-tv-kundene. Game on!

Solid kandidat
Mottakeren virker svært solid og velbygd. Den leveres i svart utførelse, noe som gir den et ganske anonymt preg i tv-benken. Knapper på fronten kan styre de viktigste funksjonene. Fjernkontrollen er brukervennlig, selv om den er litt stor og kanskje uoversiktlig for novisen. Men avanserte brukere vil sette pris på de mange direktefunksjonene man har tilgjengelig. En bonus med fjernkontrollen er at den er programmerbar. Man kan styre både DVD-spiller og tv ved å legge inn en unik kode i fjernkontrollen. Den kan styre de aller fleste merker på markedet. Displayet på fronten består av såkalte 7-segmentstall og viser kun kanalnummer, og ikke hele kanalnavnet som for eksempel mottakerne fra KAON og HUMAX med dot-matrise-display. Denne modellen har imidlertid såkalt digital super-tekst-tv basert på MHP-standarden (multimedia Home Platform). Foreløpig er det kun NRK som leverer innhold til plattformen, men vi håper at andre kommer etter.

Mottakeren har både HDMI- og komponentutganger som kan brukes til å se HD-innhold på tv-en eller projektoren.

Enkel installasjon
Installasjonen går som en lek på Grundigs nye flaggskip, takket være en steg-for-steg-guide som tar en gjennom nødvendige installasjonstrinn. Etter å ha foretatt diverse valg for tv-innstillinger, gjør mottakeren et kanalsøk. Er alt vel, og man har tilstrekkelige signaler, får man inn hele RiksTV sin kanalpakke. Sliter man litt med å finne noen av kanalene, kan man bruke signalmåleren til å finstille antennen. Etter kanalsøket vises kanalene i standardrekkefølgen til RiksTV. Ønsker man å endre på dette, kan man opprette favorittlister. Men så veldig mange kanalene er det ikke å bla gjennom per dags dato … Menyene er lettleste og mottakeren er intuitiv nok til at man stort sett klarer seg med informasjonen på tv-skjermen når endringer skal utføres.

Tips: For tips vedrørende antenner og antenneinstallasjon, se den store testen av antenner for RiksTV på lydogbilde.no.

Tilkoblinger
Mottakeren har det vi forventer av tilkoblinger. 2 scartkontakter tar seg av de analoge signalene til eldre tv-er eller DVD-spiller/-opptaker. Sistnevnte vil kunne være et bra tilskudd til opptaksfunksjonen i mottakeren, da man kan «tømme» over opptak fra mottakeren, for så å brenne dem ut på DVD for mer permanent lagring/frigjøring av plass på harddisken. På en flat-tv vil HDMI være den foretrukne overføringsmetoden. Har man ikke HDMI-inngang på tv-en eller projektoren, er faktisk komponentutgangene et fullgodt analogt alternativ opptil 1080i oppløsning. HDMI/komponent har faktisk nå blitt et tema siden RiksTV straks vil kunne tilby programmer og filmer i HD-kvalitet via deres nye nedlastingstjeneste. De har som kjent litt for dårlig kapasitet i nettet til å sende live-HD, men den nye tjenesten er et kjærkomment tillegg for de med en moderne flat-tv.

Filmbibliotek
Harddisken er på hele 500 GB i denne mottakeren. Det er vesentlig større enn hva konkurrerende bokser i andre plattformer (parabol, kabel-tv) kan vise til. Den store harddisken har en helt klar rolle i denne boksen. For en fast sum i måneden vil man kunne laste ned filmer og annet programinnhold fra RiksTV i perioder med ledig kapasitet (om natten). Tjenesten kalles VOD – Video On Demand – hvis man legger godviljen til. For ekte VOD er i våre øyne et system der man søker seg frem til en tittel i en meny, for så å bestille tjenesten og se den direkte uten forsinkelse. Canal Digital og Viasat har hatt lignende tjenester med sine KIOSK- og Ticket-kanaler. Disse ble lite benyttet fordi utvalget var for snevert, og man hadde kun tilgang til filmen i 24 timer fra bestilling. Det unike ved RiksTV sitt nye tilbud er at man etter nedlasting kan se filmen så mange ganger man vil, da den ligger på harddisken. Om de nedlastede filmene vil kunne la seg overføre til annet medium (for eksempel DVD via en DVD-opptaker), vil vise seg, men trolig ligger det inne kopibeskyttelse i form av MacroVision eller noe lignende DRM-sperre (Digital Rights Management). Men uansett mener vi at tjenesten er et stort løft, selv om man vil måtte vente litt (over natten) før innholdet er på plass.

Programguiden og opptak
Programguiden viser en oversikt over kommende tv-programmer for hele 7 dager frem i tid. Dette er spesielt brukervennlig når man har gode opptaksmuligheter. Man kan enkelt merke et program for opptak i menyen, og all nødvendig informasjon overføres til mottakerens opptakstimer. Mottakeren har 2 tunere, hvilket betyr at den kan dekode to kanaler samtidig, og normalt vil man da kunne ta opp to ulike kanaler samtidig. Men prøver man det her, får man en konfliktmelding på skjermen. Grundig har nemlig valgt en noe enklere løsning ved lansering der den ene tuneren er forbeholdt livesendinger for ikke å virke for teknisk komplisert for kunder. Vi må ikke glemme at mange av disse kundene kun har hatt vanlig tv tidligere. Men når konkurrentenes PVR-bokser (kabel-tv og parabol) alle kan ta opp to kanaler og se på en tredje, så har Grundig valgt å gjøre dette tilgjengelig ved neste programvareslipp rundt juletider. Ønsker man å ta opp programmer utover et enkelt programs varighet, kan man benytte den manuelle timer-funksjonen med start- og stopptider. I tillegg har mottakeren såkalt pauseopptak eller time-shift, der man kan stoppe livesendingen og mottakeren begynner å ta opp sendingen. Når man er klar til å se igjen, trykker man bare på play-tasten!

Riks-TIVO
Amerikanske TIVO var først ute med en intelligent digital opptaker. Viasat Plus/PlusHD og GET kabel-tv PVR har også en brukervennlig funksjon som heter «serieopptak» i sine digitale PVR-bokser. Her kan man enkelt ta opp hele tv-serien ved å trykke på serieopptak i opptaksmenyen. Denne funksjonen planlegger også Grundig å komme med i sin PVR, muligens allerede ved neste programvareslipp. TIVO tok imidlertid opptak til et enda høyere nivå der opptakeren «lærte» av dine opptaksvalg og tok automatisk opp programmer den «trodde» man ville like. Men så langt går ikke grundig i denne omgangen, heldigvis!

Forberedt for fremtiden
Grundigs PVR-boks er ganske unik på mange måter. Den inneholder en del innganger vi knytter store forventninger til. Bak kortleserluken på fronten finner vi en USB-kontakt. Hva har så Grundig tenkt med denne, tro? Grundig er meget tilbakeholden med informasjon om dette, men det åpner for en rekke spennende muligheter. Man vil helt sikkert kunne spille av ulikt digitalt media gjennom denne inngangen, enten fra en minnepinne eller mediaspiller. Men kan den for eksempel brukes til å overføre innhold ut av mottakeren? Kanskje til en bærbar avspiller? Over programkortplassen finnes det en kortleser til. Denne skal visstnok kunne lese bankkort for å belaste eventuelle betalingstjenester. Mottakeren har også en nettverkskontakt som vil kunne koble den til Internett … Mulighetene er nesten ubegrenset! Vil vi kunne se ekte VOD-tjenester kanskje fra en webbasert tjeneste? Vil man kunne styre mottakeren til å gjøre opptak fra en laptop eller mobiltelefon, eller kanskje streame innhold som ligger på harddisken til disse? Fremtiden vil vise!

Tips: Sjekk ut tester av andre mottakere for RiksTV på lygogbilde.no!

Konklusjon
DTR8860VOD fra Grundig er et må-ha-produkt for de som skal satse seriøst på RiksTV som primærunderholdningskilde. Den er lettinstallert, har bra signalfølsomhet og er funksjonsmessig stabil og fin i daglig bruk. Mottakeren har et oversiktlig brukergrensesnitt som sentrerer seg omkring programguiden for hele 7 dager frem. Bildekvaliteten er upåklagelig, selv på de analoge utgangene.

Den har gode opptaksmuligheter, og ankepunktet med at man kun kan ta opp én kanal om gangen, blir rettet i neste programvare. Man vil også få på plass serieopptak i nær fremtid. Mottakeren har også super-tekst-tv med en helt annen opplevelse enn tradisjonell tekst-tv. Den nye nedlastingstjenesten der man vil kunne laste ned innhold – også en god del i HD – virker spennende, selv om tjenesten ikke var oppe da vi testet mottakeren. DTR 8860 VOD har en rekke innganger vi knytter store forhåpninger til, men om de blir aktivert, gjenstår å se. Et ypperlig produkt som gjør at kampen om de avanserte digital-tv-kundene nå vil tilspisse seg for alvor.

Grundig DTR8860VOD
Tilkoblinger: 5
Funksjonalitet: 5
Brukervennlighet: 5
Kvalitetsfølelse: 5

Pluss:
Støysvak
Stor harddisk
Filmnedlasting
Super-tekst-tv
Minus:
– Litt tregt kanalskifte

 Totalt: