Bilde: John Nordahl

Full HD for alle penga

Hjemmeelektronikk

Full HD er veien å gå om vi skal tro TV-produsentene. Årets nye LCD-modeller er klare, og vi har sett på noen av de beste 40/42 tommerne!

Tiden står ikke stille på flatskjermfronten, og i løpet av sensommeren har nesten samtlige produsenter lansert sine nye modeller. Høstsesongen er nemlig tiden da storforbrukerne av film og sport setter seg godt til rette i sofaen, og for mange betyr det også innkjøp av ny flatskjerm...

Så hva kan de nye modellene by på? Kort sagt - bedre bilde, flottere design og flere finesser enn de man hadde i fjor. Akkurat som i bilbransjen er det en beinhard kamp om kundene, og derfor gjelder det å stadig flikke og forbedre produktene man tilbyr. Ofte dreier det seg bare om en «facelift» av fjorårets modell, men i noen tilfeller er det også snakk om helt nye modeller der alt er bygd på nytt fra bunnen.

Les mer om Lyd og bilde her

Det skal mye til for å kjøpe «katta i sekken» i dag. De aller fleste flatskjermene holder nemlig god kvalitet. Men om du følger nøye med, går det også an å gjøre et ekstra godt kjøp. Hvert år er det en eller annen produsent som slår til og oppnår et hestehodes forsprang på konkurrentene.

Testen
Denne gangen har vi testet et utvalg av LCD-flatskjermer fra kjente leverandører, midt i den populære prisklassen rundt 15.000 kroner. For ikke lenge siden var dette et segment med nokså magert utstyrte modeller, men i dag kan du kjøpe en meget velutstyrt og flott TV til denne prisen. Modellene fra Samsung, Sony, JVC, Grundig og Toshiba henvender seg til de som stiller litt ekstra krav til bildekvalitet, tilkoblingsmuligheter og ikke minst brukervennlighet. Derfor er det også disse kriteriene vi har lagt mest vekt på i testen. Og som resultatene viser, har dette utviklet seg til et svært spennende segment.

Prisene som oppgis i testen er leverandørenes veiledende priser.Sony KDL-40W4000
Spenstig arvtager

KDL-40W4000 tar over stafettpinnen fra W3000-modellen som ble vinner i fjorårets store LCD-test. Klarer Sony å bevare forspranget fra forrige mesterskap?

bildetekst
Sony KDL-40W4000
40 tommer, 1920 x 1080
Oppgitt kontrast: 33000:1
1080p/24 kompatibel
Innganger: 3 HDMI (1.3), 2 SCART, 2 Komponent, PC inngang
Pris: kr 15.000

 
Sylskarpe, kontrastrike bilder og god brukervennlighet er det som preger den siste modellen fra Sony. Bravia-skjermene har lenge vært en slags rettesnor for det generelle nivået på flatskjermer i denne prisklassen, og mye kan tyde på at KDL-40W4000 kommer til å fortsette denne trenden. Det eneste den egentlig mangler er 100Hz og muligheten til å glatte ut hakkete filmbilder. Alt annet gjør den med stor selvfølge og fortjener derfor en sterk anbefaling.

bildetekstLes hele testen av Sony KDL-40W4000 herGrundig Vision 7 42
Sylskarp storebror

Grundig Vision 6 ble vinner i forrige flatskjermtest – klarer storebror Vision 7 seg like bra mot konkurrentene?

bildetekst
Grundig Vision 7 42
40 tommer, 1920 x 1080
Oppgitt kontrast: 10000:1
Innganger: 2 HDMI, 2 SCART, 2 Komponent,
PC inngang
Pris kr 12.000

 
Grundigs 42-tommer utmerker seg med flere gode egenskaper. Vi trekker spesielt frem den naturlige fargegjengivelsen og det gode svartnivået i bildet. Grundig har også vært lure ved å inkludere bevegelseskompensering på denne modellen, som dermed kan vise litt glattere bilder enn enkelte av konkurrentene. Grundig kunne gjerne kostet på seg en ekstra HDMI-inngang i denne prisklassen, men til gjengjeld er både brukervennligheten og funksjonaliteten ellers helt glimrende.

bildetekst

Les hele testen av Grundig Vision 7 42 herJVC LT-42R90
Frisk nykommer

JVC har satset friskt på nytt design i 2008, og resultatet er blant annet den lekre 42R90.

bildetekst
JVC LT-42R90
42 tommer, 1920 x 1080
Oppgitt kontrast: 7500:1
1080p/24 kompatibel
Innganger: 3 HDMI, 2 SCART, 1 Komponent,
PC inngang
Pris kr 13.000

 
Bildepanelet på denne TV-en har ikke helt de samme kontrast- og fargeegenskapene som Sony og Grundig, og det gir oss litt mindre å arbeide med når vi skal stille inn bildet best mulig. Svartnivået er for grått til at JVC-skjermen kan fungere optimalt som filmskjerm i mørke rom. Fargebalansen er dessuten i varmeste laget til å gi helt korrekte bilder. Bortsett fra det er JVC-skjermen gjennomgående behagelig både når det gjelder bilde og lyd, og gir et flott inntrykk fra det meste av TV-programmer.

bildetekst

Les hele testen av JVC LT-42R90 her
Toshiba 42XV500PG
Flat fornøyelse

42XV500PG er nyeste modell fra Toshiba, som er kjent for sine kompakte skjermer med flott bildekvalitet.

bildetekst
Toshiba 42XV500PG
42 tommer, 1920 x 1080
Oppgitt kontrast: 25000:1
1080p/24 kompatibel
Innganger: 3 HDMI, 2 SCART, 1 Komponent
PC inngang
Pris kr 12.000

 
42XV500PG er nyeste modell fra Toshiba, som er kjent for sine kompakte skjermer med flott bildekvalitet. Toshiba har gjort en rekke forbedringer på sin nye LCD-serie, og 42XV500 gir konkurrentene tøff konkurranse på flere områder. De mer avanserte brukerne vil sette pris på Toshibas gode justeringsmuligheter, men skjermen er lett å ta i bruk selv for nybegynnerne. Når det er sagt, finnes det andre skjermer i testen som gir et bedre bilderesultat rett opp av esken. Og selv etter nøye kalibrering kan ikke 42XV500 måle seg helt med skarpheten og svartnivået til Grundig eller Sony sine testdeltakere.

bildetekst

Les hele testen av Toshiba 42XV500PG her Samsung LE40A656
Rødglødende vakker

Samsung er blant de ledende flatskjermprodusentene når det gjelder design, noe de bekrefter med den nye Crystal Design-serien. Og bildet ser slett ikke verst ut, det heller!

bildetekst
Samsung LE40A656
40 tommer, 1920 x 1080
Oppgitt kontrast: 50000:1
1080p/24 kompatibel
Innganger: 3 HDMI, 2 SCART, 1 Komponent
PC inngang
Pris kr 15.000

 
Samsung har satset høyt, og lykkes i å lage en flatskjerm som imponerer både i påslått og avslått tilstand. Foruten det frekke utseendet har LE40A656 en svært energisk bildekvalitet med imponerende fargegjengivelse, skarphet og svartnivå. Samsung har også ivaretatt brukervennligheten på forbilledlig vis, med bra menysystem og svært stilig fjernkontroll. Dermed er det ikke bare stilpoeng, men ren og skjær ytelse som bringer Samsung til topps denne gangen!

Best i test!

bildetekst

Les hele testen av Samsung LE40A656 her
23 oktober 2008

Første digitalopptaker for RiksTV

Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastings...

Hjemmekino for ulike lommebøker

Vi viser deg ulike hjemmekinoløsninger - i kategoriene dyrt, medium og billig.

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

Multirom

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.

En lyd for hvert hus

Det er ikke mange som kjøper vanlige stereoanlegg lenger, og for den som brukeren smarttelefonen som musikkmaskin mangler det ikke på tøffe høyttalere....

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Musikkanlegg med stil

Musikkanlegg med innovativt design og god lydkvalitet trenger ikke være altfor kostbare. Sjekk ut disse spreke musikkanleggene.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Ny lyd i retro design

Dagens lydprodukter byr på ny teknikk i retro design.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Få kjapt bredbånd – i hele huset

Har du oversikt over hvordan internett-tilbudet ditt egentlig fungerer? Vi guider deg til den beste bredbåndsoppkoblingen for huset ditt.

Søt musikk til hagefesten

Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og...

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

TV på kjøkkenet

Med TV på kjøkkenet behøver du ikke gå glipp av yndlingsprogrammet når du lager mat.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no