Bilde: Colourbox

Hva bør du se etter når du velger TV?

Hjemmeelektronikk
Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Synes du det er vanskelig å velge TV? Du er ikke alene. Det blir stadig flere nye begreper å forholde seg til, og det er lett å bli overveldet av informasjonsmengden der ute. Men slik behøver det ikke være. Analyser dine egne behov først, så blir det lettere å ta valget etterpå.

- Det er nok en del som sitter på gjerdet fordi de er forvirret. Men utviklingen stopper ikke, så det er bare å kaste seg ut i det først som sist. Man kjøper jo TV for å ha glede av den her og nå, ikke om ti år, sier Audun Hage i Lyd & Bilde

Diskuter lyd og bilde i vårt forum: LCD eller Plasma?

Stor eller liten?
- Størrelsen bestemmer du blant annet ut fra avstanden fra TV-en til der du sitter, sier Hage.

I ei lita stue eller på kjøkkenet er det bedre med en mindre skjerm, i ei større stue kan du gå for større skjerm. Det finnes mange teorier om hvor stor avstanden mellom seer og TV-skjerm bør være, men en grei tommelfingerregel er at du ikke bør sitte nærmere enn tre ganger diagonalen på skjermen. Kjøper du en 50 tommers TV, bør du med andre ord kunne sitte fire meter unna skjermen, mens du med en 32 tommers TV kan sitte 2,5 meter unna.

- Når folk bytter ut billedrør-TV med en flatskjerm for første gang, går de gjerne for en flatskjerm i samme størrelse. Jeg vil heller anbefale dem å gå et hakk eller to opp, for når TV-en henges på veggen, kommer den gjerne litt lenger unna enn den gamle TV-en gjorde. I tillegg har vi bedre kvalitet på TV-signalene i dag, og de gjør seg bedre på større skjermer. Du får rett og slett en bedre opplevelse med en større skjerm, mener Hage.

Plasma eller LCD?
Mange skygger unna plasma etter å ha hørt om bilder som brenner seg fast i skjermen. Dette har vært tilfelle før, men teknologien har utviklet seg, og problemet er betydelig redusert for dagens plasmaskjermer. Hage anbefaler likevel at du unngår plasmaskjermer om du ønsker å bruke TV-en til TV-spill og PC-bruk.

- Hvis TV-bruken medfører en del statiske skjermbilder, heller jeg i retning av LCD-skjermer, nettopp fordi plasma har et lite problem med innbrenning. Med LCD er det absolutt ingen fare for at det skal skje. En rimelig LCD-skjerm har dessuten gjerne høyere oppløsning enn en rimelig plasmaskjerm.

Er du derimot filmbuff eller skal bruke TV-en til vanlig fjernsynstitting, kan plasma, med sine gode fargeegenskaper og responstid, være aktuelt.

- Fortrinnet er at plasma har litt bedre bilde i mørke omgivelser, slik mange liker å ha det når de ser film. Plasma har her et bedre svartnivå, mens LCD kan gi litt gråskjær i det mørke, sier Hage.

HD-klar eller full-HD?
HD står for high definition, eller høyoppløselig. HD skjermer har flere piksler, og jo flere piksler, desto bedre billedkvalitet - opp til visst punkt. Du får rett og slett klarere bilde med HD enn uten - vel og merke om TV-signalene er i HD. NRK begynner for eksempel å sende i HD først neste år.

Så hva er forskjellen på en TV som er HD-klar og full-HD? Kort fortalt: antallet piksler. En HD-klar skjerm har minimum 1024x768 piksler, mens en full-HD har 1920x1080 piksler. En HD-klar tv takler også signaler med høyere oppløsning.

Selgeren i butikken vil kanskje forsøke å overbevise deg om at full-HD er veien å gå, men en svensk undersøkelse har vist at det er vanskelig å se forskjell på HD-klar og full-HD på 42" eller 52" skjermer. Du må med andre ord opp i enda større skjermer for at det virkelig skal gi utslag.

- Full-HD har egentlig ikke noe for seg på skjermer mindre enn 42 tommer. Du ser større forskjeller på billedkvaliteten på kontrast og fargegjengivelse, sier Hage.

Billedkvalitet
De aller, aller fleste av oss kjøper TV for å se på den, og da sier det seg selv at billedkvaliteten er viktig. Men hva vil det si? Jo, du skal se etter kontraster, svartnivå, fargegjengivelse og betraktningsvinkel. Skjermen bør gi godt bilde selv om du sitter litt på skrå for TV-en. Svart skal være svart, uten blå- eller gråtoner. Gress skal være gressgrønt, og hud skal se ut som hud. Og et lite tips når du handler: Skal du vurdere TV-er opp mot hverandre i butikken, bør du sjekke at TV-ene du ser på har samme farge- og kontrastinnstilling.

Mottaker i TV-en
Det er mange som nå går over på det digitale bakkenettet, og da må de ha en såkalt MPG4- mottaker for dette. Denne mottakeren må være godkjent av RiksTV, som er leverandør av det digitale bakkenettet. Et tips når du handler er derfor å spørre i butikken om TV-en støtter RiksTV.

- Denne mottakeren kan du enten ha i separat boks eller innebygd i TV-en din. Fordelen med å ha den innebygd er at du slipper en ekstra boks og kan skifte kanal med den vanlige fjernekontrollen. En annen fordel er at du også sparer en inngang til TV-en, sier Hage.

TV-titting eller flerbruksfunksjon?
TV-er i dag er ikke lenger bare TV-er - de er underholdningssentre. Da blir tilkoblingsmulighetene en viktig del av TV-en. Hvis du er vant til scart-utgang, bør du nå gjøre deg kjent med begrepet HDMI, som er den digitale varianten av SCART-kontakt. HDMI står for High Definition Multimedia Interface - eller høyoppløselig multimediaoverføring. HDMI er en tilkoblingsstandard som brukes på en rekke produkter, som spillkonsoller, DVD, Blu-Ray.

Og her er regelen enkel: Jo flere, desto bedre.

- Dyrere TV-er er gjerne litt bedre utrustet på dette området, sier Hage.

3 mars 2009

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Full HD for alle penga

Full HD er veien å gå om vi skal tro TV-produsentene. Årets nye LCD-modeller er klare, og vi har sett på noen av de beste 40/42 tommerne!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Test: Billig superbilde

32-tommers flatskjermer passer utmerket for deg som vil ha en rimelig TV med bra bilde. Vi har testet de nyeste modellene mellom fem og åtte tusen...

Knivskarp duell

Blu-ray er mer enn bare et nytt DVD-format med skarpere bilde. Nå kommer spillere som både er billigere, bedre og har funksjoner ingen har sett før.

Snerten mediaspiller som spiller «alt»

TVIX M-6500A er en mediaspiller som kan avspille de mest populære digitale film, foto og musikkformatene direkte på en tv eller stereoanlegg.

Mye nytt fra LG

LG har lansert en mengde nye, spennende produkter.

Antennetips

Vurderer man innendørsantenne bør man være klar over følgende:

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Hvilken farge er du i dag?

Philips introduserer i høst den første lampen, som tilpasser til hjem og stemning. LivingColors gir deg alle regnbuens farger, slik at du til enhver...

Speilrefleks for alle

Når bildekvaliteten teller mest, da velger man speilrefleks. Hvilken modell som passer deg best, finner du ut i denne testen av de fire nyeste kameraene...

Test av kompaktkameraer: Avslappet automatikk

Fotografering er for mange en hobby, og da er det ofte en glede i seg selv å dreie på ratt og spaker.

Nye vifter fra PAX

Pax Electro Products AB lanserer nå den helt nye vifteserien PAX Termic.

Fang levende øyeblikk enkelt og billig!

De superbillige videokameraene gjør inntog. De er små, lette og meget enkle i bruk. Og de har blitt ytterst populære! Fang øyeblikket, og last det...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no