Knivskarp duell

Blu-ray er mer enn bare et nytt DVD-format med skarpere bilde. Nå kommer spillere som både er billigere, bedre og har funksjoner ingen har sett før.


Sammenlignet med vanlig DVD er det bildekvaliteten som er det mest synlige fremskrittet med Blu-ray-formatet. De fleste som ser Blu-ray-film på en HDTV, skjønner med en gang hva det dreier seg om. En bildekvalitet vanlig DVD ikke har været i nærheten av. Selv ikke med oppskalering av bildet til tilnærmet HD-kvalitet.

Ikke nok med det. På Blu-ray får man også mye bedre lydkvalitet: Rett og slett HD-lyd, hvor man slipper MP3-kvaliteten surroundlyd har hatt hittil på vanlig DVD.

Den nye generasjon spillere, er ikke bare raskere til å starte og billigere. De har også nye tllleggsfunksjoner, som internettilkobling, og Blu-ray Profile 2.0, som gir brukeren nye funksjoner. Som interaktiviteten Blu-ray Profile 2.0 gir i form av ekstramateriale man kan laste ned fra en nettverkstilkobling, såkalt BD-Live (se forklaring).

I denne testen er Samsung BD-P1500 sammenlignet med den mer avanserte Panasonic DMP-BD50. Samsung-spilleren mangler flere av funksjonene til Panasonic-spilleren, men koster mindre. Hvilken som gir best valuta for pengene skal vi fortelle her.

Surroundlyd i høyere kvalitet
Lydkvaliteten på de nye HD-formatene er også forbedret, og mange spillere støtter høyoppløst surroundlyd.
Dolby True HD og DTS HD kalles de mest utbredte lydformatene på Blu-ray, og de gir langt bedre lydkvalitet enn de gamle Dolby Digital og DTS-formatene gir på vanlig DVD.
Noen spillere har støtte for høyoppløst surroundlyd via HDMI-utgangen for decoding i en receiver, og noen få har også har støtte for det tapsfrie lydformatet DTS HD Master Audio, som skiller seg fra vanlig DTS HD med langt høyere datastrøm i åtte kanaler med lyd.
Dette formatet er foreløpig ikke veldig utbredt, men både Philips og Panasonic-spilleren er forberedt for kommende filmer med lydspor i DTS HD Master Audio via HDMI-utgangen.

Flere funksjoner med BD Profile 2
Java er navnet på et programmeringspråk for data, og menysystemenes funksjoner på Blu-ray-spillere, er bygget rundt dette programmeringsspråket.
Og akkurat som på dataprogrammer, snakker man om versjonsnumre av Java, eller BD-J Profile som det heter (Blu-ray Disc Java Profile).
De første Blu-ray-spillerne hadde profil 1.0 som gir interaktive menyer på skjermen, noe vanlig DVD ikke har, mens de fleste Blu-ray-spillerne som er i salg nå har profil 1.1. Som gjør det mulig å se tilleggsstoff på filmen i et lite popup-vindu på skjermen.
Den nyeste profilen heter 2.0, og er så ny at den først nå er å finne i siste generasjon Blu-ray-spillere. Da kan man koble Blu-ray-spilleren til internett og få tilgang til en mengde tilleggsfunksjoner på skjermen. Merk at tilleggsfunksjonene bare fungerer fullstendig med filmer som har støtte for profil 2.0.

Slik testet vi:
Lydkvaliteten testet vi på to forskjellige anlegg. Både fra spillernes analoge utganger og den digitale HDMI-utgangen. Samsung-spilleren ble til å begynne sammenlignet med Sony BDP-S500 på en HD-projektor, deretter ble Panasonic BD50 sammenlignet med Samsung BD-P1500. Med både oppskalert DVD og Blu-ray-filmer.

Resten av testen ble gjort på Pioneers nye Kuro LX5090 plasma-tv. En flatskjerm som nok en gang flytter grensene for bildekvalitet. Den nye generasjonen plasma-tv fra Pioneer, er enda skarpere med finere farge- og kontrastgraderinger. Skjermen har et sjokkerende dypt sortnivå og likevel er den i stand til å vise detaljer i skygger, som drukner på andre tv-er. Et perfekt redskap for å teste høyoppløst video. 


Samsung BD-P1500
Funn til prisen
Dette er Samsungs oppfølger til den prisgunstige BD-P1400 som vi har skamrost tidligere. Bare bedre ustyrt.

Samsung BD-P1500
HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
(Oppgr. til 2.0)
Ethernett-tilkobling
USB-kontakt
Pris kr 3.300

Mesteparten av oppgraderingen fra BD-P1400 til BD-P1500, ligger i mer utstyr, og teknisk sett er det ikke lett å se framskritt på den nye spilleren. Den har Blu-ray profil 1.1 som åpner for avspilling av ekstramateriale og bilde-i-bilde funksjon på filmer med Profile 1.1, men den støtter ikke mer avanserte Profile 2.0 som de mer påkostede spillerne gjør. Men spilleren kan oppgraderes til Profil 2.0 på et senere tidspunkt, altså når Samsung er klar med en oppdatering av programvaren til BD-P1500.

Brukervennlighet
Spilleren er raskere enn de flest på oppstart og avspilling. Fra spilleren ble slått på til James Bond dukket opp på Pioneer-skjermen, tok det bare 45 sekunder. Et stort framskritt siden tidligere generasjon Blu-ray-spillere, som gjerne brukte et par minutter før det i det hele tatt glimtet i skjermen. Dette er en ren plug-and-play-spiller, for den er blottet for oppsettmeny eller avanserte innstillingsmuligheter.

Bildekvalitet
Som forgjengeren BD-P1400, er BD-P1500 et funn til prisen. La gå at dette ikke er den mest velutstyrte spilleren på markedet, bildekvaliteten er det lite å utsette på. På testfilmene leverer den knivskarpt bilde i full oppløsning, og en sammenligning med Sony BDP-S500, viste at den dyrere Sony-spilleren bare var marginalt skarpere og bedre detaljert. Men sammenlignet med Panasonic-spilleren, mangler Samsung-spilleren den samme fokuserte detaljgjengivelsen.

Lydkvalitet
Dialoger og lydeffekter fungerer veldig godt både via HDMI- og de analoge stereoutgangene. Spilleren lyder balansert og klart, men er presenterer ikke et like åpent og gjennomsiktig lydbilde som Panasonic-spilleren. Noe som gjør musikkopplevelsen blodfattig og tamt med slappere dynamikk enn ønsket. Enten det er musikk fra CD eller Blu-ray. Tilkoblet en ekstern digitalkonverter (RME ADI-2), løfter den dynamiske kontrasten seg, men det er fremdeles et stykke igjen til Panasonic-spillerens lydkvalitet.

Pluss:
Strålende bildekvalitet
Rask oppstart
Gunstig pris
Minus:
Støtter ikke BD Profile 2.0
Blass lydkvalitet


Panasonic BD50
Skarpt bilde – Fokusert lyd
Panasonic-spilleren seiler opp som kongen blant siste generasjon Blu-ray-spillere. Ikke uten grunn.

Fakta
Panasonic DMP-BD50
* HDMI 1.3, 1080p/24
* Blu-ray profil 2.0
* Ethernett-tilkobling
* SD-minnekortleser
* Sekskanals lydtilkoblinger
Pris kr 4.990

Panasonics nye DMP-BD50 er en av få spillere hittil som støtter de utvidede mulighetene til Blu-ray profil 2.0. Som åpner for avspilling av utvidet ekstramateriale, uten å måtte avbryte filmen. Spilleren koster mer enn Samsung-spilleren, og mye av grunnen er at BD50 er bedre utstyrt.

Brukervennlighet
Foruten flere tilkoblinger enn de fleste, har BD50 Ethernettkontakt – og en SD-minnekortplass under lokket foran, som kan vise bilder fra et digitalkamera direkte på skjermen. Pussig nok støtter ikke bildevisningen bildeformatet til digitalkameraet. Spilleren er nemlig for dum ti å skjønne at de fleste digitalbildene enten er 4:3 eller 3:2-bildeformat, og så bildene vises i 16:9-bredformat.

Bildekvalitet
Panasonic BD50 koster mer enn Samsung-spilleren, og det er ikke sikkert den er like prisverd som BD-P1500, men når den også på DVD-avspilling viser at den ligger et hestehode foran på fokus detaljgjengivelse, er det ingen tvil. Selv om det skiller marginalt på sortnivå, kontrast og bevegelseskarphet i favør den dyrere Panasonic-spilleren, er det nok til at vi utroper BD50 til den nye bildemesteren!

Lydkvalitet
Som den rimeligere BD30-modellen, er Panasonic BD50 en glimrende musikkformidler. Lydkvalitetene er krystallklar både fra HDMI og de analoge utgangene, med spretten dynamikk og potent bass. Dialoger i film er bedre fokusert og det er mye lettere å følge dialoger selv når lydeffektene i bakgrunnen blir vel overdrevne. Panasonic-spilleren er også en glimrende CD-spiller, som fint kan erstatte den gamle CD- eller DVD-spilleren som musikkformidler.

Pluss:
Glimrende lydkvalitet
Klasseledende bildekvalitet
Avanserte funksjoner
Minnekortplass
Minus:
Treg oppstart
Skalerer ikke digitalbilder