Multirom

Hjemmeelektronikk

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.


Er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio.
Tanken bak multirommet er å kunne styre musikk og bilde i flere rom i boligen, samtidig som dette utstyret er skjult i vegger og tak. Det er et perfekt kompromiss for par hvor den ene har dilla på tekniske gadgets og den andre foretrekker interiør uten store, mørke høytalere. Med et multirom blir lyd- og bildeanlegget en integrert del av boligen på lik linje med et lysstyringssystem eller en sentralstøvsuger.

- Multirom er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio, iPod, musikk fra datamaskinen etc. Tanken er at systemet skal gi fleksibilitet og muligheter, sier Leif Tore Rytterbakken i LTR audio og video design.

Øker boligverdien?
Rytterbakken er en stor tilhenger av multiromsystemet, og han mener det har flere fordeler over et vanlig stereoanlegg.
- Med multirom får du en god lydakustikk som er bedre enn fra et stereoanlegg som spiller musikk fra ett sted. Det skyldes blant annet at lyd fra taket vil spre seg utover i hele rommet.

Rytterbakken mener også at et multirom er en investering som holder seg langt bedre enn kjøp av et stereoanlegg.
- Siden hele systemet er integrert og nærmest gjemt bort, vil det ikke bli avleggs eller falle i verdi slik et stereoanlegg gjør. Tvert i mot kan et multirom gi verdiøkning på huset og øke salgbarheten av det.

Diskret
Ettersom systemet integreres i selve boligen, er det best å installere et multirom ved nybygg eller totalrenovering av bolig. Da får installatøren kommet seg inn bak vegger og tak og lagt kablene i skjul. Og nettopp det at systemet er diskret og alt ligger i skjul, er noe som særlig appellerer til kvinner, i følge Rytterbakken.

- Multirom kan lages til fordel for de som ikke liker å ha store høytalere, kabler og bokser synlig. I et multirom er alle kabler borte, høytalerne er bare rundinger i taket som du ikke legger merke til, og styringssystemet er ikke stort større enn en lysbryter. Når jeg har snakket med kunder i etterkant, er det særlig kona som er fornøyd.

Lyd i hage og badstu
Akkurat som med trådløse systemer, gir et integrert multirom beboerne mulighet til å høre på musikk over hele huset. Og du trenger ikke begrense deg til huset.

- Mange velger å ha lyd i stue, kjøkken, bad, og soverom, men vi ser også at enkelte ønsker å ha lyd på terrassen. Det er også mulig med lyd i hagen, og det finnes høytalere som er formet som steiner. Du kan til og med få høytalere i badstua. Det finnes høytalere som tåler både varmen og fuktigheten i badstuer, forteller Rytterbakken.

Et multirom krever selvsagt en viss investering, og du får dem i ulike prisklasser.
- Mange tror at multirom er beregnet på folk som Røkke, men du får i dag et godt system til under 50.000 kroner med lyduttak i fire rom, sier Rytterbakken.

Men har du penger som brenner i lomma, er det ikke noe problem å svi av mer. Du kan utvide lyduttakene, bruke mer avanserte styringssystemer, integrere film- og billedsystemer, og kanskje installere mobile møbler. Hva med en tv-skjerm som senkes ned fra taket når du vil se tv? Og jo mer som skal integreres, desto dyrere blir det.

- Det dyreste anlegget vi har solgt kostet en kvart million, men du kan gå videre over det. Ønsker du å bruke en million, får du gjort det, sier Rytterbakken.
23 oktober 2008

Første digitalopptaker for RiksTV

Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastings...

Hjemmekino for ulike lommebøker

Vi viser deg ulike hjemmekinoløsninger - i kategoriene dyrt, medium og billig.

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

En lyd for hvert hus

Det er ikke mange som kjøper vanlige stereoanlegg lenger, og for den som brukeren smarttelefonen som musikkmaskin mangler det ikke på tøffe høyttalere....

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Musikkanlegg med stil

Musikkanlegg med innovativt design og god lydkvalitet trenger ikke være altfor kostbare. Sjekk ut disse spreke musikkanleggene.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Ny lyd i retro design

Dagens lydprodukter byr på ny teknikk i retro design.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Få kjapt bredbånd – i hele huset

Har du oversikt over hvordan internett-tilbudet ditt egentlig fungerer? Vi guider deg til den beste bredbåndsoppkoblingen for huset ditt.

Søt musikk til hagefesten

Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og...

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

TV på kjøkkenet

Med TV på kjøkkenet behøver du ikke gå glipp av yndlingsprogrammet når du lager mat.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no