Multirom

Hjemmeelektronikk

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.


Er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio.
Tanken bak multirommet er å kunne styre musikk og bilde i flere rom i boligen, samtidig som dette utstyret er skjult i vegger og tak. Det er et perfekt kompromiss for par hvor den ene har dilla på tekniske gadgets og den andre foretrekker interiør uten store, mørke høytalere. Med et multirom blir lyd- og bildeanlegget en integrert del av boligen på lik linje med et lysstyringssystem eller en sentralstøvsuger.

- Multirom er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio, iPod, musikk fra datamaskinen etc. Tanken er at systemet skal gi fleksibilitet og muligheter, sier Leif Tore Rytterbakken i LTR audio og video design.

Øker boligverdien?
Rytterbakken er en stor tilhenger av multiromsystemet, og han mener det har flere fordeler over et vanlig stereoanlegg.
- Med multirom får du en god lydakustikk som er bedre enn fra et stereoanlegg som spiller musikk fra ett sted. Det skyldes blant annet at lyd fra taket vil spre seg utover i hele rommet.

Rytterbakken mener også at et multirom er en investering som holder seg langt bedre enn kjøp av et stereoanlegg.
- Siden hele systemet er integrert og nærmest gjemt bort, vil det ikke bli avleggs eller falle i verdi slik et stereoanlegg gjør. Tvert i mot kan et multirom gi verdiøkning på huset og øke salgbarheten av det.

Diskret
Ettersom systemet integreres i selve boligen, er det best å installere et multirom ved nybygg eller totalrenovering av bolig. Da får installatøren kommet seg inn bak vegger og tak og lagt kablene i skjul. Og nettopp det at systemet er diskret og alt ligger i skjul, er noe som særlig appellerer til kvinner, i følge Rytterbakken.

- Multirom kan lages til fordel for de som ikke liker å ha store høytalere, kabler og bokser synlig. I et multirom er alle kabler borte, høytalerne er bare rundinger i taket som du ikke legger merke til, og styringssystemet er ikke stort større enn en lysbryter. Når jeg har snakket med kunder i etterkant, er det særlig kona som er fornøyd.

Lyd i hage og badstu
Akkurat som med trådløse systemer, gir et integrert multirom beboerne mulighet til å høre på musikk over hele huset. Og du trenger ikke begrense deg til huset.

- Mange velger å ha lyd i stue, kjøkken, bad, og soverom, men vi ser også at enkelte ønsker å ha lyd på terrassen. Det er også mulig med lyd i hagen, og det finnes høytalere som er formet som steiner. Du kan til og med få høytalere i badstua. Det finnes høytalere som tåler både varmen og fuktigheten i badstuer, forteller Rytterbakken.

Et multirom krever selvsagt en viss investering, og du får dem i ulike prisklasser.
- Mange tror at multirom er beregnet på folk som Røkke, men du får i dag et godt system til under 50.000 kroner med lyduttak i fire rom, sier Rytterbakken.

Men har du penger som brenner i lomma, er det ikke noe problem å svi av mer. Du kan utvide lyduttakene, bruke mer avanserte styringssystemer, integrere film- og billedsystemer, og kanskje installere mobile møbler. Hva med en tv-skjerm som senkes ned fra taket når du vil se tv? Og jo mer som skal integreres, desto dyrere blir det.

- Det dyreste anlegget vi har solgt kostet en kvart million, men du kan gå videre over det. Ønsker du å bruke en million, får du gjort det, sier Rytterbakken.
23. oktober 2008

Mer om Hjemmeelektronikk

Slik får du TV-signaler i flere rom

Hjemmeelektronikk TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Hjemmeelektronikk Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Hjemmeelektronikk Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Hjemmeelektronikk Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er over oss, og vi merker til dels kraftige forbedringer.

HD-bilder på 300” til ”gi-bort-pris”

Hjemmeelektronikk Den rimeligste vei til å utnytte HD-bilder til det fulle er projektor. Vi tester de rimeligste modellene med full 1080p oppløsning.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Hjemmeelektronikk Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Hva bør du se etter når du velger TV?

Hjemmeelektronikk Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Hjemmeelektronikk Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Hjemmeelektronikk Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

Veggpryd med knall lyd

Hjemmeelektronikk Hvem har sagt at god lyd må være synlig? Med moderne vegghøyttalere kan du få ekte hi-fi lyd samtidig som du holder stua fri for bokser og ledninger....

Merk deg bokstavene DLNA

Hjemmeelektronikk Merk deg bokstavene DLNA. Det kommer til å bli det nye begrepet innen elektronikk fremover.

Første digitalopptaker for RiksTV

Hjemmeelektronikk Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Hjemmeelektronikk Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Kanalpakken på plass

Hjemmeelektronikk Nå er den nye kanalpakken for det digitale bakkenettet klar.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no