Nytt nett - nye muligheter

Hjemmeelektronikk

Det nye digitale bakkenettet for TV- og radiosendinger åpner nå i høst. Men hva vil dette bety for deg som seer?


Mange ser frem til flere TV-kanaler når det nye digitale bakkenettet gjennomføres i høst.
Hele 80 prosent vil få tilgang til det nye digitale bakkenettet i løpet av høsten. På sikt er målsetningen 95 prosent husstandsdekning og 70 prosent dekning i hytteområdene.

Fordelen med det nye nettet er at det frigjøres plass til flere kanaler. Det analoge nettet gir bare plass til fire kanaler. Men digitalisering og komprimering åpner rom for atskillig flere kanaler. I tillegg vil mottakerne få bedre lyd og bilde. Den eneste investeringen som må til for å bli i stand til å motta de digitale sendingene, er en liten digital omformer.

Digitalboks
– I første rekke er det bare de med egne antenner, enten på taket eller bordmodeller, som trenger en digitalboks, forteller Hans Erik Hansen i Sverres TV-service.

– De som er koblet til et kabelanlegg eller har parabol trenger ikke å tenke på det. Det er i så fall bare dersom de er misfornøyd med den leverandøren av TV-signaler de har i dag, sier Hansen. Det er heller ikke nødvendig å løpe i forretningen for å kjøpe en digitalboks umiddelbart.

En god stund framover vil de to systemene kjøres parallellt. Men har du ikke skaffet deg en boks innen det analoge sendingene stenges, litt ulikt tidspunkt fra landsdel til landsdel, vil du få svart skjerm.

De boksene som kommer i handelen umiddelbart, skal ikke koste mer enn 1500 kroner. Deres eneste oppgave er å omforme signaler. – Etter hvert vil det komme flere typer avanserte bokser med mange muligheter. Blant annet harddisk der man kan lagre de programmene man ikke rekker å se. Flatskjermer med innbygget digitalomformer er også underveis, forteller Hansen.

Den digitale boksen monteres mellom antenneutgangen på veggen og TV-apparatet. Dermed er man klar for mottak. – Det er ikke nødvendig å skifte TVapparat. Det er heller ikke behov for omfattende kanaljustering. I dag er de fleste TV’er utstyrt med scartkontakt. Kobler man kabelen til scartinngangen på apparatet og velger AV-kanalen, skjer innstillingen automatisk, informerer Hansen.

Flere programpakker
Det digitale bakkenettet vil tilby flere programpakker. Grunnpakken, som inneholder NRK 1, NRK 2, NRK 3, NRK Super og 14 radiokanaler, vil være gratis bortsett fra den vanlige NRK-avgiften. Dette gjelder også TV2 fram til utgangen av 2009.

Velger du Rikspakken må du i tillegg ut med 189 kroner per måned. Da får du 16 TV-kanaler og fire radiokanaler i tillegg. Utover dette vil det bli tilbudt ekstrapakke med filmkanaler til 200 kroner for en måned.

Utvalget av kanaler bygger på undersøkelser som har kartlagt nordmenns TVbruk. Tilbudet innbefatter derfor de kanalene vi ser mest på.

– Har du flere TV-apparater, enten hjemme, på hytta, i bilen, båten eller campingvognen må du ha en boks til hvert apparat. Velger du Rikspakken får du reduksjon på 70 prosent på hver ekstra programpakke, forteller Hans Erik Hansen.

Mer info på www.rikstv.no

 

Fakta om digitalt bakkenett:

Innføres i løpet av høsten 2007

 • Skal etter hvert oppnå 95 prosent
  dekningsgrad 
 • Gjelder i første rekke
  de med egen antenne
 • Fordrer en digitalboks
  som omformer signalene 
 • Tilbyr gratis grunnpakke med programmer
 • Flere programpakker tilgjengelig
  mot betaling
23 oktober 2008

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Full HD for alle penga

Full HD er veien å gå om vi skal tro TV-produsentene. Årets nye LCD-modeller er klare, og vi har sett på noen av de beste 40/42 tommerne!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Test: Billig superbilde

32-tommers flatskjermer passer utmerket for deg som vil ha en rimelig TV med bra bilde. Vi har testet de nyeste modellene mellom fem og åtte tusen...

Knivskarp duell

Blu-ray er mer enn bare et nytt DVD-format med skarpere bilde. Nå kommer spillere som både er billigere, bedre og har funksjoner ingen har sett før.

Snerten mediaspiller som spiller «alt»

TVIX M-6500A er en mediaspiller som kan avspille de mest populære digitale film, foto og musikkformatene direkte på en tv eller stereoanlegg.

Mye nytt fra LG

LG har lansert en mengde nye, spennende produkter.

Antennetips

Vurderer man innendørsantenne bør man være klar over følgende:

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Hvilken farge er du i dag?

Philips introduserer i høst den første lampen, som tilpasser til hjem og stemning. LivingColors gir deg alle regnbuens farger, slik at du til enhver...

Speilrefleks for alle

Når bildekvaliteten teller mest, da velger man speilrefleks. Hvilken modell som passer deg best, finner du ut i denne testen av de fire nyeste kameraene...

Test av kompaktkameraer: Avslappet automatikk

Fotografering er for mange en hobby, og da er det ofte en glede i seg selv å dreie på ratt og spaker.

Nye vifter fra PAX

Pax Electro Products AB lanserer nå den helt nye vifteserien PAX Termic.

Fang levende øyeblikk enkelt og billig!

De superbillige videokameraene gjør inntog. De er små, lette og meget enkle i bruk. Og de har blitt ytterst populære! Fang øyeblikket, og last det...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no