Nytt nett - nye muligheter

Hjemmeelektronikk

Det nye digitale bakkenettet for TV- og radiosendinger åpner nå i høst. Men hva vil dette bety for deg som seer?


Mange ser frem til flere TV-kanaler når det nye digitale bakkenettet gjennomføres i høst.
Hele 80 prosent vil få tilgang til det nye digitale bakkenettet i løpet av høsten. På sikt er målsetningen 95 prosent husstandsdekning og 70 prosent dekning i hytteområdene.

Fordelen med det nye nettet er at det frigjøres plass til flere kanaler. Det analoge nettet gir bare plass til fire kanaler. Men digitalisering og komprimering åpner rom for atskillig flere kanaler. I tillegg vil mottakerne få bedre lyd og bilde. Den eneste investeringen som må til for å bli i stand til å motta de digitale sendingene, er en liten digital omformer.

Digitalboks
– I første rekke er det bare de med egne antenner, enten på taket eller bordmodeller, som trenger en digitalboks, forteller Hans Erik Hansen i Sverres TV-service.

– De som er koblet til et kabelanlegg eller har parabol trenger ikke å tenke på det. Det er i så fall bare dersom de er misfornøyd med den leverandøren av TV-signaler de har i dag, sier Hansen. Det er heller ikke nødvendig å løpe i forretningen for å kjøpe en digitalboks umiddelbart.

En god stund framover vil de to systemene kjøres parallellt. Men har du ikke skaffet deg en boks innen det analoge sendingene stenges, litt ulikt tidspunkt fra landsdel til landsdel, vil du få svart skjerm.

De boksene som kommer i handelen umiddelbart, skal ikke koste mer enn 1500 kroner. Deres eneste oppgave er å omforme signaler. – Etter hvert vil det komme flere typer avanserte bokser med mange muligheter. Blant annet harddisk der man kan lagre de programmene man ikke rekker å se. Flatskjermer med innbygget digitalomformer er også underveis, forteller Hansen.

Den digitale boksen monteres mellom antenneutgangen på veggen og TV-apparatet. Dermed er man klar for mottak. – Det er ikke nødvendig å skifte TVapparat. Det er heller ikke behov for omfattende kanaljustering. I dag er de fleste TV’er utstyrt med scartkontakt. Kobler man kabelen til scartinngangen på apparatet og velger AV-kanalen, skjer innstillingen automatisk, informerer Hansen.

Les også:

Blomstrende gleder i adventstiden

Blomstrende planter lyser opp og skaper gleder i den mørke adventstiden.

Flere programpakker
Det digitale bakkenettet vil tilby flere programpakker. Grunnpakken, som inneholder NRK 1, NRK 2, NRK 3, NRK Super og 14 radiokanaler, vil være gratis bortsett fra den vanlige NRK-avgiften. Dette gjelder også TV2 fram til utgangen av 2009.

Velger du Rikspakken må du i tillegg ut med 189 kroner per måned. Da får du 16 TV-kanaler og fire radiokanaler i tillegg. Utover dette vil det bli tilbudt ekstrapakke med filmkanaler til 200 kroner for en måned.

Utvalget av kanaler bygger på undersøkelser som har kartlagt nordmenns TVbruk. Tilbudet innbefatter derfor de kanalene vi ser mest på.

– Har du flere TV-apparater, enten hjemme, på hytta, i bilen, båten eller campingvognen må du ha en boks til hvert apparat. Velger du Rikspakken får du reduksjon på 70 prosent på hver ekstra programpakke, forteller Hans Erik Hansen.

Mer info på www.rikstv.no

 

Les også:

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Fakta om digitalt bakkenett:

Innføres i løpet av høsten 2007

 • Skal etter hvert oppnå 95 prosent
  dekningsgrad 
 • Gjelder i første rekke
  de med egen antenne
 • Fordrer en digitalboks
  som omformer signalene 
 • Tilbyr gratis grunnpakke med programmer
 • Flere programpakker tilgjengelig
  mot betaling
23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Slik får du TV-signaler i flere rom

Hjemmeelektronikk TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Hjemmeelektronikk Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Hjemmeelektronikk Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Hjemmeelektronikk Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er over oss, og vi merker til dels kraftige forbedringer.

HD-bilder på 300” til ”gi-bort-pris”

Hjemmeelektronikk Den rimeligste vei til å utnytte HD-bilder til det fulle er projektor. Vi tester de rimeligste modellene med full 1080p oppløsning.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Hjemmeelektronikk Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Hva bør du se etter når du velger TV?

Hjemmeelektronikk Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Hjemmeelektronikk Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Hjemmeelektronikk Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

Veggpryd med knall lyd

Hjemmeelektronikk Hvem har sagt at god lyd må være synlig? Med moderne vegghøyttalere kan du få ekte hi-fi lyd samtidig som du holder stua fri for bokser og ledninger....

Merk deg bokstavene DLNA

Hjemmeelektronikk Merk deg bokstavene DLNA. Det kommer til å bli det nye begrepet innen elektronikk fremover.

Første digitalopptaker for RiksTV

Hjemmeelektronikk Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Hjemmeelektronikk Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Kanalpakken på plass

Hjemmeelektronikk Nå er den nye kanalpakken for det digitale bakkenettet klar.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no