Søt musikk til hagefesten

Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og vind, kan man få lyden fra stereoen på verandaen.


Også de som liker musikk og gjerne legger litt penger i god lydkvalitet, kan få anledning til å sette pris på musikken utendørs. Det dreier seg helt enkelt om å skaffe høyttalere som tåler å befinne seg nettopp utendørs. Og da snakker vi ikke om å trekke en plastpose over fatterens gamle bokhyllehøyttalere. Dette dreier seg om høyttalere som er konstruert i spesielle materialer, ofte mer eller mindre det motsatte av det man pleier å ville ha innendørs. Det er plast, kobber og aluminium, i stedet for tre og sprø materialer.
Utendørshøyttalerne er faktisk ikke begrenset til kun å fungere utendørs. Deres spesielle egenskaper passer flere steder, av hvilke majoriteten faktisk er innendørs. Det mest åpenbare stedet hvor man kan sette pris på beskyttelse mot fuktighet, er selvsagt på badet. Å ligge i badekaret og lytte til klassisk musikk er faktisk ikke så verst. Er man bortskjemt med å være i besittelse av et svømmebasseng, bør man selvsagt montere høyttalere der for litt underholdning ved bassengkanten. Enkelte av høyttalerne skryter til og med av å tåle montering i badstue.


Bowers & Wilkins WM6
Blytunge partyhøyttalere

Utmerket konstruksjonskvalitet og fin gjengivelse av mange musikkstiler gir høye poengsummer, men det er med tyngre musikk at de virkelig imponerer.

bildetekst
 

Bidraget fra B&W er en skikkelig rakker, men så er det også den største modellen i WM-serien. Det man får i toppmodellen, er bedre tåleevne i forhold til vær og vind enn den minste modellen, samt et større kabinett med skikkeligere basselement enn mellommodellen. Evnen til å tåle vær og vind får høy karakter; man har ikke nøyd seg med et vanlig plastkabinett, det er i tillegg trukket med et vannavvisende lag.
Triphop låt nærmest perfekt med glimrende bass. Selv dansemusikk klarer B&W bra, men det savnes litt reaksjonstempo i bassregisteret. For å vende tilbake til den typen musikk det skulle handle om her, så låter popmusikk teknisk sett svært bra, selv om det innimellom savnes litt engasjement. Selv mer smektende ballader klarer de faktisk utmerket, med bra nærvær i stemmene og luftige pianoer.

bildetekst
Pris: 5000 kroner
Importør: Hi-Fi Klubben
Hifiklubben.no

Les hele testen her


Canton Pluss XL Outdoor
Uinspirert uteløsning

Hvor fint merket på utsiden enn er, så blir resultatet av å bygge en lavprishøyttaler at det låter nettopp lavpris. En skuffelse fra Canton.

bildetekst
 

Om vi ser bort fra testens prisbombe, så kommer de billigste av de deltakende høyttalerne forbausende nok fra navngjetne Canton. Vi forventet oss en enkel konstruksjon der man har spart på de rette tingene, ikke rotet til noe, men helt enkelt anvendt sin kyndighet til å bygge et par høyttalere som kan stå utendørs og låte bra til en rimelig pris.
Derfor ble vi ytterst forbauset når disse høyttalerne faktisk låter dårligere enn prisen antyder. Skal vi begynne med å være snille, kan man jo si at de har et tight mellomregister, og at både popmusikken og den akustiske musikken faktisk er svært fengende. Men det brister i det øvre registeret. Cymbalene freser mer enn de klinger, og blåserseksjoner blir skingrende. Dessverre ender Cantons forsøk på å bygge billige utehøyttalere med en anbefaling om å gå tilbake til tegnebordet og øke budsjettene.

bildetekst

Pris: 3200 kroner
Importør: Njål Hansson AS
www.njal-hansson.no

Les hele testen her 


Mirage Oasis Omni 5
Spre musikken i hagen

Sitter gjestene spredt utover, kan Mirages rundstrålende lyd være en løsning. For mer konsentrert lytting finnes det imidlertid bedre valg.

bildetekst
 

Si hva du vil om Mirage, men de tør i hvert fall å være annerledes. Der alle andre har et lite område med perfekte lytteforhold, kjører de i stedet på med sin Omnipolar-teknikk for å spre lyden 360 grader rundt høyttaleren. Poenget er at man skal få like bra lyd hvor man enn måtte befinne seg, og det høres ut som den perfekte teknikk for utendørshøyttalere.
Når det gjelder Omnipolar-teknikken, blir vi ikke overbevist. Det er ikke dermed sagt at det rent teknisk er dårlig, for det ble rimelig bra partysving på poplåtene, og de kan spille drivende. Den akustiske musikken hadde bra attack i pianoet, men det er helt enkelt vanskelig å venne seg til at instrumentene flyter omkring litt hvor som helst i omgivelsene. Som høyttalere for bakgrunnsmusikk på hagefesten, kan de uansett duge.

bildetekst

Pris: 3500 kroner
Importør: Mono AS
www.mono.no

Les hele testen her 


Preference IO-605
Prisgunstige, med et bluferdig ytre

Med en uanselig utside og en beskjeden prislapp, er dette en virkelig underdog som sjarmerte oss i senk umiddelbart.

bildetekst
 

Preference likner mange av de andre på utsiden, og man begynner nesten å mistenke at det pågår en utstrakt smugtitting produsentene imellom, eller i det minste at fantasien har begynt å tørke ut. IO-605 er ikke så fælt tunge, men de kjennes likevel stabile ut, og det finnes egentlig intet vondt å si om konstruksjonen utover at designen er trist.
Pianoplinging og kvinnelig skjønnsang låt kvikt og trivelig som seg hør og bør, selv om lydbildet kjentes noe innestengt ut. Dette ble etterfulgt av en meget rytmisk og dansevennlig låt der inntrykket bestod, men der det var en usedvanlig tilstedeværelse i trommeseksjonen. I rask rekkefølge utfordret vi dem med triphop, og med unntak av at diskanten kjentes litt anstrengt ut, var det et detaljert lydbilde med bra separasjon som møtte oss. Etter dette var vi overhodet ikke urolige for momentet med listepop, og ganske riktig låter de fullstendig glimrende i denne sammenhengen.

bildetekst

Pris: 3200 kroner
Importør: Vedos

www.vedos.no

Les hele testen her 


Sonance Mariner 61
Fleksible med finesse

Utmerket feste for alle tenkelige underlag, er en bra begynnelse. Når de i tillegg har en såpass kontrollert lyd, er det bare å gi tommelen opp.

bildetekst
 

Mariner 61 er en mellommodell i Sonances sortiment av utendørshøyttalere. 61-modellen er ganske middels i størrelse, som en gjennomsnittlig bokhyllehøyttaler. Det gjør den lett å plassere på uteplassen uten at den blir for dominerende. Vil man at den skal smelte bedre inn med omgivelsene, kan man faktisk male den, ifølge instruksjonene i håndboken.

Akkurat som hos Bowers & Wilkins’ høyttalere, imponerer Sonance mest med tyngre musikk. Dundrer man på med virkelig tung rock, låter den helt uanstrengt, med utmerket kontroll og flott separasjon. Derimot låter bassen noe tilbakeholden iblant, noe som var ekstra tydelig både i triphop og akustiske stykker. Miss Lis stemme låt derimot fantastisk, med en svært tydelig frasering, og popmusikk kommer virkelig til sin rett med særdeles medrivende spilleglede.
bildetekst

Pris:5 000 kroner
Importør: NCMS

www.ncms.no

Les hele testen her 


Soundterrain RS-69G
Gjem lyden

Diskré høyttalere som ikke skjemmer uteplassen, er et stort pluss. Men når det går utover lydkvaliteten i den grad det gjør her, er det neppe verdt det.

bildetekst
 

Hva gjør man når det klør i fingrene etter å rigge til et lydanlegg på uteplassen, men den kjære samboeren legger ned veto mot stygge høyttalere? Skaffer høyttalere som ikke synes, selvfølgelig. Blant de vanligste triksene er at man forsøker å etterlikne steiner. Det finnes en mengde varianter på markedet, og vi lar Soundterrain representere dette segmentet. For å passe inn i forskjellige miljøer og landskap, finnes steinhøyttalerne i forskjellige utførelser som minner om bergarter som er naturlig forekommende.

Av samme grunn som man aldri skal kjøpe vinflasker som ser ut som fisker eller andre artige ting, er vi naturlig mistenksomme overfor konstruksjoner av denne typen. Så mye av arbeidet og en god del av pengene har jo gått til annet enn å gjøre selve produktet bra. Og ganske riktig ble mye av musikken en skuffelse. Lydbildet er innestengt, grøtete og overhodet ikke tiltalende. Høyttalerne passer helt enkelt best for bakgrunnsmusikk som man ikke lytter så nøye på.

bildetekst

Pris: 2200 kroner
Importør: Vedos

www.vedos.se 


Speakercraft OE8 three
Kongen ved bassenget

Gir man blanke i prislappen og bare vil ha best mulig lyd i hagen, er valget lett. Kjøp Speakercrafts høyttalere nå.

bildetekst
 

Man trenger ikke mer enn å kikke på OE8 eller forsøke å løfte på dem for å innse at Speakercraft tar det hele på alvor. Dette er seriøse høyttalere der man dessuten har lagt vekt på å gjøre dem robuste overfor vær og vind. Synes man denne modellen er for stor eller dyr, så finnes det en hel serie der sifrene 5–8 etter OE forteller hvor mange tommer det største elementet er, og der tillegget angir materialet.
Det er egentlig ikke så mye å diskutere. Dette er de høyttalerne i testen som låter best. Den akustiske musikken fikk oss til å lene oss fornøyd tilbake og trampe takten med foten. Triphopens fulle dynamikk slo imot oss, og selv den minste hvisking kom frem nøyaktig like bra som blåseseksjonens utfall fikk nakkehårene til å reise seg. Selv den aggressive rockemusikken låt akkurat så farlig og tung som meningen er. Hadde det ikke vært for prislappen, hadde dette vært testvinneren.
bildetekst

Pris: 8000 kroner
Importør: Mono AS
www.mono.no

Les hele testen her  


Veres 55BIT
Utendørslyd til spottpris
bildetekst

Plastbokser for en tusenlapp kan vel ikke være noe særlig? Jo da – de duger utmerket for sommerens popmusikk, og de er uslåelig prisgunstige.


Iblant finner man produkter på litt uventede steder. Når det gjelder utehøyttalere, leter nok de fleste enten i vanlige hi-fi-butikker der man håper at noen av de velkjente merkene har produkter i dette segmentet. Men at man blant bilstereo-sortimentet hos BRL skulle finne høyttalere for våtrom og utendørsmontering, hadde vi ikke ventet oss.

I denne prisklassen kan man ikke vente seg noen hi-fi-lyd eller for den saks skyld noe som kan måle seg med de andre høyttalerne i testen. Triphop og rock fungerer ikke i det hele tatt. Men utover dette er det faktisk litt vrient å klage uten å virke smålig. Dansemusikken anstrenger høyttalerne, som må kjempe for å holde det sammen, men de klarer det med en hårsbredd. Pianoklangen er meget tilfredsstillende, og når vi går over til lettere pop, låter det faktisk bra. Det er imponerende for denne latterlig lave prisen.

bildetekst

Pris: 900 kroner
Importør: BRL

www.brl.se

Les hele testen her  


Oppsummering
Bader man i penger, er den åpenbare konklusjonen at man skal satse på Speakercrafts vellydende mesterverk. Vil man tvert imot spandere så lite som overhodet mulig, kan vi i stedet anbefale Veres, som er så billige at det ikke burde være mulig. Mellom disse ytterpunktene finnes det flere gode valg. Bowers & Wilkins låter kanonbra og er skikkelige rockemonstre, Preference er en sjarmerende rakker med bra lyd til en utmerket pris, men vil man ha god kontroll, er det snarere Sonance som gjelder. Til tross for at det til en viss grad handler om smak og behag, kunne vi ikke gjøre annet enn å kåre dem til vinnere.