Bilde: Colourbox

Vår nye digitale TV-hverdag

Hjemmeelektronikk

Forbrukere med vanlig antenne må snart ta stilling til hvilken TV-platform de skal velge. Alternativet er svart skjerm når de analoge tv-signalene slås av.
Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om, er rådet fra Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.Foto: Einar Vestheim

- I løpet av 2008 og 2009 stenges det analoge bakkenettet. Ser du TV gjennom antenne på taket må du foreta et valg, ellers mister du tv-signalet, forteller Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.
Har du parabol, bredbånds-tv eller kabel-tv er det ingen grunn til å bekymre seg, de påvirkes ikke av utbyggingen av det digitale bakkenettet.
Holen råder forlk å tenke seg godt om før de velger tv-platform.
- Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om! Søk gjerne hjelp hos en forhandler, sier han.
For tv-tittere med antenne vil den nye digitale bakkenettet bety bedre tv-signaler og flere kanaler.
Det digitale bakkenettet dekker 95 prosent av alle husstander, 70 prosent av alle fritidsboliger og langs hele norskekysten.

Du har i hovedsak fire muligheter for å se tv:
Antenne
Får du inn TV2 i dag trenger du sannsynligvis ikke bytte antenne (du må ha såkalt UHF-antenne) for å ta inn digital-tv fra det nye bakkenettet.
Du må ha en digital mottaker (dekoder) for hver tv. Det finnes rabattordninger for flere dekodere. NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super får du se uten å betale abonnementsavgift. For å kunne se TV 2, Lokal-TV og Åpen kanal via antenne må du tegne et abonnement hos RiksTV, men du trenger ikke å betale noe for abonnementet ut 2009. RiksTV tilbyr også pakker med flere kanaler. Den digitale mottakeren kan du flytte med deg, for eksempel fra hjem til hytte.
Nyttige nettsteder: RiksTV og Norges Televisjon (NTV)

Kabel
Har du kabel-tv trenger du ikke dekoder for å se analoge signaler. Mange selskaper tilbyr både digital-TV og analog-TV via kabel. Vil du ha digital kabel-TV må du ha en dekoder. Mange kabelselskaper tilbyr også bredbånd og telefoni.
Nyttige nettsteder: GetCanal Digital og Nornett

Satellitt-TV

Alle TV-sendinger som overføres via parabol er digitale. Slike TV-sendinger sendes over en satellitt som mottas med en parabolantenne i hjemmet som er rettet mot satellitten.
Mottak med parabolantenne krever en dekoder som er tilpasset signalleverandørens spesifikasjoner i tillegg til en tilpasset parabolantenne plassert slik at den har fri sikt mot satellitten.
Kapasiteten i satelittnettet er så stor at det gis mulighet for programmer i HD-kvalitet (høy oppløsning), på den måten får du utnyttet HD-skjermen din fullt ut.
Det finnes et stort antall programpakker.
Nyttige nettsteder: Canal Digital og Viasat

Bredbånds-TV

Med bredbånds-TV formidles tv-signalene gjennom bredbåndsforbindelsen din. Dette krever en bredbåndsforbindelse av svært høykvalitet, og er foreløpig mest aktuelt der det er fiberoptisk nett. Du må også ha en dekoder som følger med abonnementet fra din bredbåndsleverandør. Dekodere finnes vanligvis med samme type funksjonalitet som dekodere for kabel-tv og dekodere for bakkenettet. Bredbånds-TV er fortsatt lite utbredt i Norge, men er ventet å øke i omfang. Slike løsninger tilbys ofte av bredbåndsleverandører som tilbyr både internett, telefoni og TV i en og samme løsning og kabel (kalles ofte for Triple-play).
NB! Bredbånds-TV er ikke det samme som web-tv.

Nyttige nettsteder:
altibox.no, fasttv.no, homebase.no, ivisjon.no, nextgentel.no

Nyttige lenker om det digitale bakkenettet:

digitaltvinorge.no
Norges Televisjon (NTV)
RiksTV

23 oktober 2008

Første digitalopptaker for RiksTV

Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastings...

Hjemmekino for ulike lommebøker

Vi viser deg ulike hjemmekinoløsninger - i kategoriene dyrt, medium og billig.

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

Multirom

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.

En lyd for hvert hus

Det er ikke mange som kjøper vanlige stereoanlegg lenger, og for den som brukeren smarttelefonen som musikkmaskin mangler det ikke på tøffe høyttalere....

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Musikkanlegg med stil

Musikkanlegg med innovativt design og god lydkvalitet trenger ikke være altfor kostbare. Sjekk ut disse spreke musikkanleggene.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Ny lyd i retro design

Dagens lydprodukter byr på ny teknikk i retro design.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Få kjapt bredbånd – i hele huset

Har du oversikt over hvordan internett-tilbudet ditt egentlig fungerer? Vi guider deg til den beste bredbåndsoppkoblingen for huset ditt.

Søt musikk til hagefesten

Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og...

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

TV på kjøkkenet

Med TV på kjøkkenet behøver du ikke gå glipp av yndlingsprogrammet når du lager mat.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no