Bilde: Colourbox

Vår nye digitale TV-hverdag

Hjemmeelektronikk

Forbrukere med vanlig antenne må snart ta stilling til hvilken TV-platform de skal velge. Alternativet er svart skjerm når de analoge tv-signalene slås av.
Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om, er rådet fra Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.Foto: Einar Vestheim

- I løpet av 2008 og 2009 stenges det analoge bakkenettet. Ser du TV gjennom antenne på taket må du foreta et valg, ellers mister du tv-signalet, forteller Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.
Har du parabol, bredbånds-tv eller kabel-tv er det ingen grunn til å bekymre seg, de påvirkes ikke av utbyggingen av det digitale bakkenettet.
Holen råder forlk å tenke seg godt om før de velger tv-platform.
- Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om! Søk gjerne hjelp hos en forhandler, sier han.
For tv-tittere med antenne vil den nye digitale bakkenettet bety bedre tv-signaler og flere kanaler.
Det digitale bakkenettet dekker 95 prosent av alle husstander, 70 prosent av alle fritidsboliger og langs hele norskekysten.

Du har i hovedsak fire muligheter for å se tv:
Antenne
Får du inn TV2 i dag trenger du sannsynligvis ikke bytte antenne (du må ha såkalt UHF-antenne) for å ta inn digital-tv fra det nye bakkenettet.
Du må ha en digital mottaker (dekoder) for hver tv. Det finnes rabattordninger for flere dekodere. NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super får du se uten å betale abonnementsavgift. For å kunne se TV 2, Lokal-TV og Åpen kanal via antenne må du tegne et abonnement hos RiksTV, men du trenger ikke å betale noe for abonnementet ut 2009. RiksTV tilbyr også pakker med flere kanaler. Den digitale mottakeren kan du flytte med deg, for eksempel fra hjem til hytte.
Nyttige nettsteder: RiksTV og Norges Televisjon (NTV)

Kabel
Har du kabel-tv trenger du ikke dekoder for å se analoge signaler. Mange selskaper tilbyr både digital-TV og analog-TV via kabel. Vil du ha digital kabel-TV må du ha en dekoder. Mange kabelselskaper tilbyr også bredbånd og telefoni.
Nyttige nettsteder: GetCanal Digital og Nornett

Satellitt-TV

Alle TV-sendinger som overføres via parabol er digitale. Slike TV-sendinger sendes over en satellitt som mottas med en parabolantenne i hjemmet som er rettet mot satellitten.
Mottak med parabolantenne krever en dekoder som er tilpasset signalleverandørens spesifikasjoner i tillegg til en tilpasset parabolantenne plassert slik at den har fri sikt mot satellitten.
Kapasiteten i satelittnettet er så stor at det gis mulighet for programmer i HD-kvalitet (høy oppløsning), på den måten får du utnyttet HD-skjermen din fullt ut.
Det finnes et stort antall programpakker.
Nyttige nettsteder: Canal Digital og Viasat

Bredbånds-TV

Med bredbånds-TV formidles tv-signalene gjennom bredbåndsforbindelsen din. Dette krever en bredbåndsforbindelse av svært høykvalitet, og er foreløpig mest aktuelt der det er fiberoptisk nett. Du må også ha en dekoder som følger med abonnementet fra din bredbåndsleverandør. Dekodere finnes vanligvis med samme type funksjonalitet som dekodere for kabel-tv og dekodere for bakkenettet. Bredbånds-TV er fortsatt lite utbredt i Norge, men er ventet å øke i omfang. Slike løsninger tilbys ofte av bredbåndsleverandører som tilbyr både internett, telefoni og TV i en og samme løsning og kabel (kalles ofte for Triple-play).
NB! Bredbånds-TV er ikke det samme som web-tv.

Nyttige nettsteder:
altibox.no, fasttv.no, homebase.no, ivisjon.no, nextgentel.no

Nyttige lenker om det digitale bakkenettet:

digitaltvinorge.no
Norges Televisjon (NTV)
RiksTV

23. oktober 2008

Mer om Hjemmeelektronikk

Slik får du TV-signaler i flere rom

Hjemmeelektronikk TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Hjemmeelektronikk Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Hjemmeelektronikk Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Hjemmeelektronikk Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er over oss, og vi merker til dels kraftige forbedringer.

HD-bilder på 300” til ”gi-bort-pris”

Hjemmeelektronikk Den rimeligste vei til å utnytte HD-bilder til det fulle er projektor. Vi tester de rimeligste modellene med full 1080p oppløsning.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Hjemmeelektronikk Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Hva bør du se etter når du velger TV?

Hjemmeelektronikk Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Hjemmeelektronikk Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Hjemmeelektronikk Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

Veggpryd med knall lyd

Hjemmeelektronikk Hvem har sagt at god lyd må være synlig? Med moderne vegghøyttalere kan du få ekte hi-fi lyd samtidig som du holder stua fri for bokser og ledninger....

Merk deg bokstavene DLNA

Hjemmeelektronikk Merk deg bokstavene DLNA. Det kommer til å bli det nye begrepet innen elektronikk fremover.

Første digitalopptaker for RiksTV

Hjemmeelektronikk Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Hjemmeelektronikk Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Kanalpakken på plass

Hjemmeelektronikk Nå er den nye kanalpakken for det digitale bakkenettet klar.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no