Veggpryd med knall lyd

Hjemmeelektronikk
Hvem har sagt at god lyd må være synlig? Med moderne vegghøyttalere kan du få ekte hi-fi lyd samtidig som du holder stua fri for bokser og ledninger. Vi gir deg en innføring i vegghøyttalere og hva du bør tenke på!

In-wall høyttalere (eller innfellingshøyttalere som de også kalles) fungerer akkurat som vanlige høyttalere, bare med ett unntak. I stedet for å bruke et eget kabinett, sitter høyttalerelementene på en ramme som felles rett inn i veggen. Takmonterte høyttalere benytter samme prinsipp. Nesten alle innfellingshøyttalere kommer med rammer, deksler og griller som kan males, og dermed gå i ett med vegger og tak.

Vegghøyttalere
Om du er omgitt av murvegger, eller kvier deg for å skjære hull i allerede oppførte gipsvegger, kan såkalte on-wall høyttalere være løsningen. Dette er vegghøyttalere som kan henges rett på veggen. De skrus fast ved hjelp av braketter og kan ofte vinkles i ønsket retning. Fordelen med vegghøyttalere er at de krever færre fysiske inngrep, og er lettere å ta med seg hvis du flytter.

Voldsom utvikling
Tradisjonelt sett har ikke vegg- og takhøyttalere vært kjent for god lydkvalitet. Men her har det skjedd en aldri så liten revolusjon de siste årene. Flere produsenter har kommet på banen, og moderne in-wall høyttalere bruker nå like avansert teknologi som de beste konvensjonelle hi-fi høyttalerne.

Les hele artikkelen her

Dette bør du tenke på

Siden innfellingshøyttalere blir en permanent del av innredningen din, sier det seg selv at plasseringen blir ekstra viktig. Du har langt mindre mulighet til å prøve og feile enn med frittstående høyttalere. Derfor gjelder det å planlegge godt på forhånd.

1. Bruksområde
Først må du bestemme hva høyttaleren skal brukes til. Til bakgrunnsmusikk er takmonterte høyttalere et ideelt valg. Da kan du dekke store arealer med lite retningsbestemt lyd. Her er ikke kvaliteten på høyttalerne så kritisk - det er bedre å kjøpe et større antall, slik at du kan dekke større deler av huset.
Om du derimot skal bruke høyttalerne til mer aktiv og kritisk lytting, for eksempel i et dedikert stereo- eller hjemmekinoanlegg, spiller kvaliteten en viktigere rolle. Her er velplasserte in-wall høyttalere veien å gå.

2. Plassering og montering
Frontmonterte vegghøyttalere låter best når de spiller direkte mot lytteren, montert i ørehøyde. I likhet med vanlige stereohøyttalere bør de ha litt avstand mellom seg for å gi et lydbilde med romslig stereoperspektiv. De trives også best når de plasseres med god avstand fra hjørner og sidevegger. Et fornuftig utgangspunkt (hvis mulig) er å ha omtrent samme avstand mellom høyttalerne, som det er mellom deg og høyttalerne når du sitter i lytteposisjon. I et fullt hjemmekinosystem bør senterkanalen monteres rett under eller over skjermen, mens bakhøyttalerne kan sitte høyt på veggen eller monteres i taket.

3. Justeringsmuligheter
Høyttalere som er beregnet på fast montering er avhengig av flere justeringsmuligheter enn vanlige høyttalere. Det er en fordel å kunne tilpasse diskant- og bassnivået i forhold til plasseringen, og det kan også være kjekt med diskantelementer som kan vinkles mot eller vekk fra lytteposisjon. Ellers velges innfellingshøyttalere på lik linje med vanlige høyttalere - større høyttalere kan som regel spille høyere, med et bredere frekvensområde og fyldigere bassgjengivelse enn de mindre variantene.

4. Ekstra basshjelp
De fleste innfellingshøyttalere har begrenset bassgjengivelse sammenlignet med store frittstående høyttalere, og har derfor godt av litt drahjelp fra en separat basshøyttaler (subwoofer). Spesielt til hjemmekino er en eller flere subwoofere et must. Det finnes subwoofere for innfelling, men de kraftige vibrasjonene gjør at det er ofte lettere å få til et bra resultat med en frittstående sub. De kommer i alle størrelser og kan gjerne skjules i et skap, under bordet eller bak sofaen.

5. Ledninger og elektronikk
Skjulte høyttalere medfører også skjulte ledninger. Når ledninger skal føres inne i veggen, er det et krav om at de skal legges i rør (såkalte elektrikerrør). For best resultat bør du derfor begynne å planlegge grovplasseringen av høyttalere og elektronikk allerede under oppføringen av huset, slik at elektrikeren kan legge opp de nødvendige rørene på forhånd. I et eksisterende hjem dreier det seg kanskje bare om en enkelt vegg/reisverk som skal bygges om, og da er det ofte nok å trekke rørene til et vegguttak hvor forsterkeren kan kobles til.

09. desember 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Første digitalopptaker for RiksTV

Hjemmeelektronikk Grundig har lansert den første virkelig spennende mottakeren for bakkenettet, der man kan ta opp vanlige sendinger, og i tillegg RiksTVs nye nedlastingstjeneste, der man kan laste ned film og serier om natten for en fast månedspris!

Hjemmekino for ulike lommebøker

Hjemmeelektronikk Vi viser deg ulike hjemmekinoløsninger - i kategoriene dyrt, medium og billig.

Få trådløs musikk i hele huset

Hjemmeelektronikk Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

Multirom

Hjemmeelektronikk Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.

En lyd for hvert hus

Hjemmeelektronikk Det er ikke mange som kjøper vanlige stereoanlegg lenger, og for den som brukeren smarttelefonen som musikkmaskin mangler det ikke på tøffe høyttalere....

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Hjemmeelektronikk Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Musikkanlegg med stil

Hjemmeelektronikk Musikkanlegg med innovativt design og god lydkvalitet trenger ikke være altfor kostbare. Sjekk ut disse spreke musikkanleggene.

Slik får du TV-signaler i flere rom

Hjemmeelektronikk TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Hjemmeelektronikk Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Ny lyd i retro design

Hjemmeelektronikk Dagens lydprodukter byr på ny teknikk i retro design.

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Hjemmeelektronikk Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Få kjapt bredbånd – i hele huset

Hjemmeelektronikk Har du oversikt over hvordan internett-tilbudet ditt egentlig fungerer? Vi guider deg til den beste bredbåndsoppkoblingen for huset ditt.

Søt musikk til hagefesten

Hjemmeelektronikk Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og vind, kan man få lyden fra stereoen på verandaen.

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hjemmeelektronikk Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

TV på kjøkkenet

Hjemmeelektronikk Med TV på kjøkkenet behøver du ikke gå glipp av yndlingsprogrammet når du lager mat.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no