Veggpryd med knall lyd

Hjemmeelektronikk
Hvem har sagt at god lyd må være synlig? Med moderne vegghøyttalere kan du få ekte hi-fi lyd samtidig som du holder stua fri for bokser og ledninger. Vi gir deg en innføring i vegghøyttalere og hva du bør tenke på!

In-wall høyttalere (eller innfellingshøyttalere som de også kalles) fungerer akkurat som vanlige høyttalere, bare med ett unntak. I stedet for å bruke et eget kabinett, sitter høyttalerelementene på en ramme som felles rett inn i veggen. Takmonterte høyttalere benytter samme prinsipp. Nesten alle innfellingshøyttalere kommer med rammer, deksler og griller som kan males, og dermed gå i ett med vegger og tak.

Vegghøyttalere
Om du er omgitt av murvegger, eller kvier deg for å skjære hull i allerede oppførte gipsvegger, kan såkalte on-wall høyttalere være løsningen. Dette er vegghøyttalere som kan henges rett på veggen. De skrus fast ved hjelp av braketter og kan ofte vinkles i ønsket retning. Fordelen med vegghøyttalere er at de krever færre fysiske inngrep, og er lettere å ta med seg hvis du flytter.

Voldsom utvikling
Tradisjonelt sett har ikke vegg- og takhøyttalere vært kjent for god lydkvalitet. Men her har det skjedd en aldri så liten revolusjon de siste årene. Flere produsenter har kommet på banen, og moderne in-wall høyttalere bruker nå like avansert teknologi som de beste konvensjonelle hi-fi høyttalerne.

Les hele artikkelen her

Dette bør du tenke på

Siden innfellingshøyttalere blir en permanent del av innredningen din, sier det seg selv at plasseringen blir ekstra viktig. Du har langt mindre mulighet til å prøve og feile enn med frittstående høyttalere. Derfor gjelder det å planlegge godt på forhånd.

1. Bruksområde
Først må du bestemme hva høyttaleren skal brukes til. Til bakgrunnsmusikk er takmonterte høyttalere et ideelt valg. Da kan du dekke store arealer med lite retningsbestemt lyd. Her er ikke kvaliteten på høyttalerne så kritisk - det er bedre å kjøpe et større antall, slik at du kan dekke større deler av huset.
Om du derimot skal bruke høyttalerne til mer aktiv og kritisk lytting, for eksempel i et dedikert stereo- eller hjemmekinoanlegg, spiller kvaliteten en viktigere rolle. Her er velplasserte in-wall høyttalere veien å gå.

2. Plassering og montering
Frontmonterte vegghøyttalere låter best når de spiller direkte mot lytteren, montert i ørehøyde. I likhet med vanlige stereohøyttalere bør de ha litt avstand mellom seg for å gi et lydbilde med romslig stereoperspektiv. De trives også best når de plasseres med god avstand fra hjørner og sidevegger. Et fornuftig utgangspunkt (hvis mulig) er å ha omtrent samme avstand mellom høyttalerne, som det er mellom deg og høyttalerne når du sitter i lytteposisjon. I et fullt hjemmekinosystem bør senterkanalen monteres rett under eller over skjermen, mens bakhøyttalerne kan sitte høyt på veggen eller monteres i taket.

3. Justeringsmuligheter
Høyttalere som er beregnet på fast montering er avhengig av flere justeringsmuligheter enn vanlige høyttalere. Det er en fordel å kunne tilpasse diskant- og bassnivået i forhold til plasseringen, og det kan også være kjekt med diskantelementer som kan vinkles mot eller vekk fra lytteposisjon. Ellers velges innfellingshøyttalere på lik linje med vanlige høyttalere - større høyttalere kan som regel spille høyere, med et bredere frekvensområde og fyldigere bassgjengivelse enn de mindre variantene.

4. Ekstra basshjelp
De fleste innfellingshøyttalere har begrenset bassgjengivelse sammenlignet med store frittstående høyttalere, og har derfor godt av litt drahjelp fra en separat basshøyttaler (subwoofer). Spesielt til hjemmekino er en eller flere subwoofere et must. Det finnes subwoofere for innfelling, men de kraftige vibrasjonene gjør at det er ofte lettere å få til et bra resultat med en frittstående sub. De kommer i alle størrelser og kan gjerne skjules i et skap, under bordet eller bak sofaen.

5. Ledninger og elektronikk
Skjulte høyttalere medfører også skjulte ledninger. Når ledninger skal føres inne i veggen, er det et krav om at de skal legges i rør (såkalte elektrikerrør). For best resultat bør du derfor begynne å planlegge grovplasseringen av høyttalere og elektronikk allerede under oppføringen av huset, slik at elektrikeren kan legge opp de nødvendige rørene på forhånd. I et eksisterende hjem dreier det seg kanskje bare om en enkelt vegg/reisverk som skal bygges om, og da er det ofte nok å trekke rørene til et vegguttak hvor forsterkeren kan kobles til.

9 desember 2008

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Full HD for alle penga

Full HD er veien å gå om vi skal tro TV-produsentene. Årets nye LCD-modeller er klare, og vi har sett på noen av de beste 40/42 tommerne!

Elektrointeriør - fremtiden er hvit

Lyd- og bildeprodukter er blitt fullverdige interiørartikler. Og den hotteste fargen er hvit.

Test: Billig superbilde

32-tommers flatskjermer passer utmerket for deg som vil ha en rimelig TV med bra bilde. Vi har testet de nyeste modellene mellom fem og åtte tusen...

Knivskarp duell

Blu-ray er mer enn bare et nytt DVD-format med skarpere bilde. Nå kommer spillere som både er billigere, bedre og har funksjoner ingen har sett før.

Snerten mediaspiller som spiller «alt»

TVIX M-6500A er en mediaspiller som kan avspille de mest populære digitale film, foto og musikkformatene direkte på en tv eller stereoanlegg.

Mye nytt fra LG

LG har lansert en mengde nye, spennende produkter.

Antennetips

Vurderer man innendørsantenne bør man være klar over følgende:

Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for...

Hvilken farge er du i dag?

Philips introduserer i høst den første lampen, som tilpasser til hjem og stemning. LivingColors gir deg alle regnbuens farger, slik at du til enhver...

Speilrefleks for alle

Når bildekvaliteten teller mest, da velger man speilrefleks. Hvilken modell som passer deg best, finner du ut i denne testen av de fire nyeste kameraene...

Test av kompaktkameraer: Avslappet automatikk

Fotografering er for mange en hobby, og da er det ofte en glede i seg selv å dreie på ratt og spaker.

Nye vifter fra PAX

Pax Electro Products AB lanserer nå den helt nye vifteserien PAX Termic.

Fang levende øyeblikk enkelt og billig!

De superbillige videokameraene gjør inntog. De er små, lette og meget enkle i bruk. Og de har blitt ytterst populære! Fang øyeblikket, og last det...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no