Her vil katten din aller helst bli klødd

Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø dem? 

katt med blomster


Her ønsker katten at du kjæler med den

Det kan virke vanskelig å gjøre katten fornøyd, og noen ganger virker det som om de skifter mening fra dag til dag. Men de er jo fryktelig søte allikevel, og som katteeier gjør man sitt beste for at katten skal trives. Nå kan heldigvis vitenskapen hjelpe deg på vei mot et fornøyd katt!

Et team med britiske forskere har nemlig studert katters atferd, og kartlagt hvor katter reagerer mest positivt på å bli klødd. Undersøkelsen studerte 34 katter, hvor alle var mellom 6 og 12 måneder gamle, og det hele foregikk i kattenes egne hjem.

Her ble de kost med av sin egen eier eller av fremmede, og det foregikk rundt haken, på kinn, ved haleroten, oppå hodet, på ryggen og på brystet.

I det neste eksperimentet ble katten bare klødd av sin egen eier, og her var det kun rundt hodet, ryggen og halen.

Positive og negative reaksjoner

Eksperimentene ble filmet, og kattens reaksjoner ble delt inn i positive og negative: Hvis katten nikket blidt med hodet, snuste eller blunket langsomt, ble det sett på som et positivt tegn, og hvis katten skvatt, viftet med halen eller vippet med ørene, ble det sett på som et negativt tegn.

Pussig nok utviste katten flere negative tegn når den ble kjælt med av sin egen eier, men det kan også ha noe å gjøre med at interaksjonen mellom begge parter var annerledes enn kattene var vant til.

Generelt foretrakk kattene å bli strøket rundt haken og kinnene eller mellom øynene og ørene, og de var minst fornøyde med å bli tatt på rundt haleroten.

Men liker katten det egentlig?

Vitenskapen kan dog ikke gi et entydig svar på om katter faktisk liker å bli berørt: “Vi forventer at katter tolererer berøring og faktisk også nyter det, men det er ikke nok forskning på området,” bemerker forskerne i undersøkelsen.

Så på den fronten må du nok forsøke å lese kattens signaler og eventuelt teste ut om forskernes beviser holder mål – det kan jo hende at akkurat din katt reagerer helt motsatt.

Kilde: Mentalfloss

Vil du lære mer om katter? Abonnere på vårt nyhetsbrev her!