Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig

Alt du trenger å vite om boareal!

Sett deg grundig inn i begrepene om boligareal når du skal på boligjakt.
Sett deg grundig inn i begrepene om boligareal når du skal på boligjakt.
  I 2003 satt Barne- og familiedepartementet ned et arbeidsutvalg som fikk i oppdrag å foreslå tiltak for å bedre forbrukernes informasjonsgrunnlag ved salg og kjøp av bolig. Her er utvalgets konklusjoner der alle begreper om boligareal er tydelig definert.

 

 

Utvalget foreslo flere virkemidler med sikte på å bedre forbrukernes stilling på boligmarkedet. Blant annet ble arealangivelsen vurdert.

Ved salg og markedsføring av boliger skal det gis opplysninger til kjøperen om boligens areal. Arealet skal angis nøyaktig, det er ikke tilstrekkelig med en omtrentlig angivelse. Problemene omkring arealangivelse av boliger består først og fremst i uklarheter omkring begrepet boligareal (BOA/boa).

Boligareal (BOA)
Begrepet boligareal er forklart i Norsk Standard 3940 – arealstandarden – som angir regler for arealberegning. Boligarealet er det arealet som ligger innenfor ytterveggene, eller de omsluttende veggene. I dette arealet medregnes ikke boder og garasje, men oppholdsrom som soverom, stue og kjøkken. Baderom, vaskerom og entré er også med i boligarealet – og trappen mellom boligetasjene, men ikke trappen til kjeller eller loft hvor det bare er boder eller garasje.

For leiligheter oppstår det sjelden usikkerhet omkring funksjonen til de enkelte rom, men ved vurdering av eneboliger, rekkehus og liknende er det ikke like enkelt. Her kan takstmannens eller meglerens skjønn gi ulike vurderinger om hvilke rom som skal medregnes i boligarealet. Kjellere kan være delvis innredet, loftsrom kan ha vanskelig atkomst og rom som tilfredsstiller krav til boligrom i arealstandarden, kan ha for lite vindusflate, være for små eller ha for lav takhøyde til å tilfredsstille kravet til oppholdsrom i den tekniske byggeforskriften, slik at de ikke er godkjent som oppholdsrom av bygningsmyndighetene.

Ved at det kan være ulik oppfatning om hvilke rom som inngår i boligarealet, kan det også oppstå uenighet om hvilke trafikkarealer som trapper og ganger/korridorer, som skal medregnes i boligarealet. Arealstandarden er under revisjon. I forslaget til ny standard er boligareal (BOA) tatt ut. Det foreslås at arealet isteden angis som bruksareal (BRA) for hver etasje.

Les også:

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Bruksareal (BRA)
Bruksareal er det areal av bruksenheter og felles deler som ligger innenfor omsluttende vegger. En etasjes bruksareal er summen av bruksarealene for etasjens bruksenheter og felles deler. En leilighet er en bruksenhet. Alle måleverdige deler av bygningen medregnes i bruksarealet, også boder og garasje, men det gjøres enkelte fratrekk, som for veggene mellom leiligheter og søyler og skorsteiner som ligger inntil disse veggene.

I en vanlig enebolig vil alt areal innenfor ytterveggene medregnes i bruksarealet. Et rom, uansett funksjon, er måleverdig når det er tilgjengelige via trapp, dør eller stige, det har gulv og en fri høyde over gulvet på minst 1,9 meter i en bredde på minst 0,6 meter. Rom med skråtak regnes som måleverdig til 0,6 meter utenfor den del av rommet hvor høyden er 1,9 meter eller til begrensende vegg (knevegg). Trappeåpninger og sjakter er måleverdige selv om de ikke har gulv. 

Bruttoareal (BTA)
I dagens boligannonser oppgis også et annet areal, bta. Dette står for bruttoareal som er arealet av alle etasjene i bygningen medregnet ytterveggene, eller som det står i standarden, arealet av de måleverdige delene, begrenset av ytterveggenes utside. Brutto- arealet for hele bygningen er summen av bruttoarealene for bygningens etasjer, medregnet loft og kjeller. 

Grunnflate/bebygd areal (BYA)
Et annet arealbegrep som særlig brukes muntlig, er grunnflate. Det finner vi ikke forklart i standarden, men for de fleste er grunnflaten det arealet som bygningen dekker på tomta, det vil si "fotavtrykket" av bygningen. Standardens betegnelse er bebygd areal (BYA). I bebygd areal skal terrasser som ligger mer enn 0,5 m over bakken og åpne arealer som svalganger og carport medregnes. Alle utkragede bygningsdeler som ligger nærmere terrenget enn 3 meter, skal medregnes, samt de som krager ut mer enn 1,5 meter og ligger mindre enn 5 meter over terrenget.

I forslaget til ny standard er dette forenklet ved at alle utkragede bygningsdeler som ligger nærmere terrenget enn 5 meter, skal medregnes i bebygd areal. Areal som i sin helhet ligger under terreng medregnes ikke i bebygd areal, men kan medregnes i bruksarealet.

Åpent areal (OPA)
Åpent areal er arealet av deler som delvis mangler vegger eller tak som balkonger, takterrasser, overdekket inngangsparti og carport.

Les også:

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Nettoareal (NTA)
Dette er gulvarealet i de enkelte rom, medregnet arealet som dekkes av kjøkkeninnredningen og garderobeskapene.

Konstruksjonsareal (KA)
Konstruksjonsarealet er det arealet som vegger, sjakter og kanaler opptar i gulvnivå.

Kapasitetsgivende bruksareal
(BRA-K) Husbanken har egne arealregler. Kapasitetsgivende bruksareal er bygningens bruksareal med unntak av kjeller, loft- og sportsbod. BRA-K er det arealet som blir lagt til grunn når størrelsen på husbanklånet fastsettes og benyttes også til å angi boligens standard i forhold til Husbankens minstestandard.

Beregnet areal (BA)
For å gjøre det mulig for Husbanken å foreta en tilnærmet sammenlikning av ulike boliger, enten de ligger i skrått eller på flatt terreng, har en eller flere etasjer osv., multipliseres hvert plan med en beregningsfaktor. Denne faktoren er høyere for boligetasjen og som dermed har høyere byggkostnader, enn for kjeller- og loftsetasjen. Det arealet som da fremkommer, kalles beregnet areal. Husbankens arealgrenser uttrykkes i dette arealet.Les også:

Så stor terrasse kan du bygge uten å søke

Planlegger du å bygge ny terrasse eller platting? Det er fullt mulig å bygge terrasse uten å søke, men før du setter i gang må du sette deg inn i...

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengene dine?

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler for hva som skal opplyses i boligannonser.

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no