Boligsalg i nedgangstider

Kjøp og salg av bolig

Skal du selge bolig i dagens marked? Vi gir deg rådene.

Avisene melder om lavere boligpriser, salg under takst og boliger som ligger ute lenger enn før. Da er det ikke rart om man kvier seg for å gi seg i kast med boligsalg i dag. Mange velger å vente, men ikke alle har muligheten til det.

- Vi har gjort en liten, uformell undersøkelse blant våre egen oppdrag, og det viser seg at til tross for anbefalinger er det bare rundt 30% som selger boligen før de kjøper ny, sier Karsten Onsrud, salgsdirektør ved Krogsveen.

- De fleste har altså kjøpt ny bolig allerede. Da er det viktig å komme raskt i gang og få kontakt med en megler som er lokalkjent.

Erfaring heller enn høy takst
Onsrud understreker at det i dagens marked er spesielt viktig å finne en megler som både har erfaring og er kjent med det lokale markedet. Tiden da de fleste boliger gikk til takst eller mer, er forbi for denne gang.

- Hver bolig er forskjellig, og det bør legges en egen salgsstrategi for den enkelte bolig. Markedserfaring hos meglere er mye viktigere nå enn det var for kort tid siden. En megler som har opplevd nedgangstider før, vil ha sitte på erfaringer som en megler som bare har opplevd oppgangen ikke vil ha. Erfarne meglere vet også hva som er attraktivt i området og kan gi gode råd uti fra det.

Når det gjelder pris, er det ikke lenger slik at du kan skjele til andre solgte eiendommer i området for å få en indikasjon. Megler bør være erfaren nok til å gi deg et realistisk bilde på hva du kan få i dagens marked, i stedet for å skru opp forventninger som neppe lar seg innfri.

Ting tar tid
- Ikke se på hva naboen fikk i fjor. Mange ser seg blinde på hva tilsvarende boliger har gått for tidligere, men markedet har falt. Det selges ikke for de samme prisene i dag som det gjorde i fjor.

Mens boligene i fjor gjerne ble solgt etter første visningshelg, går salgene i dag ofte tregere.
- Som selger må du være forberedt på at det nå tar lenger tid å få solgt boligen. Ikke være overrasket om det tar et par måneder fra du setter i gang til salget er i boks, sier Onsrud.

Dette er noe du bør ta høyde for om du velger å kjøpe ny bolig før du selger. Sørg for at du har kapital nok til å sitte med to eiendommer noen måneder dersom salget drøyer, og forsøk å få satt en lang overtakelsesfrist på den nye boligen.

Selge før du kjøper?
Når dagens marked er som det er, bør man da helst selge boligen før man kjøpe ny? Onsrud sier det er vanskelig å gi et generelt svar for alle situasjoner.

- Jeg anbefaler alle å ta en vurdering på hvor vidt det er lønt å selge boligen før man kjøper ny. Det er en kalkulert risiko forbundet med å selge først, for du er avhengig av å ha et sted å bo. Hvis du ser etter bolig i et begrenset område, kanskje på grunn av nærhet til jobb, skoler eller barnehage, har du et mindre utvalg å velge fra enn en som bare skal ha ei leilighet i Oslo. Sistnevnte får du på timen.

En i mengden
I tidligere år ville vi nå vært inne i høysesongen for gode boligsalg. Men dagens situasjon har forandret også dette. Det har aldri lagt flere boliger til salgs på Finn enn nå.

- Sånn som det er i dag, er det ikke noe tidspunkt som er gunstigere å selge på enn andre. Hadde du spurt meg for en måned siden, ville jeg sagt at august pleier å være en god måned, men slik har det ikke vært i år. Mye av det som ikke ble solgt i første halvår, er kommet ut igjen på markedet, sier Onsrud.

Men det er også slik av markedet ikke er unisont over hele landet. Det kan variere stort mellom de forskjellige byene og landsdelene.
- Lytt til megleren som kjenner det lokale markedet. Hun vet når det lønner seg å legge ut boligen for salg i ditt område, anbefaler Onsrud.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no