Boligsalg i nedgangstider

Kjøp og salg av bolig

Skal du selge bolig i dagens marked? Vi gir deg rådene.

Avisene melder om lavere boligpriser, salg under takst og boliger som ligger ute lenger enn før. Da er det ikke rart om man kvier seg for å gi seg i kast med boligsalg i dag. Mange velger å vente, men ikke alle har muligheten til det.

- Vi har gjort en liten, uformell undersøkelse blant våre egen oppdrag, og det viser seg at til tross for anbefalinger er det bare rundt 30% som selger boligen før de kjøper ny, sier Karsten Onsrud, salgsdirektør ved Krogsveen.

- De fleste har altså kjøpt ny bolig allerede. Da er det viktig å komme raskt i gang og få kontakt med en megler som er lokalkjent.

Erfaring heller enn høy takst
Onsrud understreker at det i dagens marked er spesielt viktig å finne en megler som både har erfaring og er kjent med det lokale markedet. Tiden da de fleste boliger gikk til takst eller mer, er forbi for denne gang.

- Hver bolig er forskjellig, og det bør legges en egen salgsstrategi for den enkelte bolig. Markedserfaring hos meglere er mye viktigere nå enn det var for kort tid siden. En megler som har opplevd nedgangstider før, vil ha sitte på erfaringer som en megler som bare har opplevd oppgangen ikke vil ha. Erfarne meglere vet også hva som er attraktivt i området og kan gi gode råd uti fra det.

Når det gjelder pris, er det ikke lenger slik at du kan skjele til andre solgte eiendommer i området for å få en indikasjon. Megler bør være erfaren nok til å gi deg et realistisk bilde på hva du kan få i dagens marked, i stedet for å skru opp forventninger som neppe lar seg innfri.

Ting tar tid
- Ikke se på hva naboen fikk i fjor. Mange ser seg blinde på hva tilsvarende boliger har gått for tidligere, men markedet har falt. Det selges ikke for de samme prisene i dag som det gjorde i fjor.

Mens boligene i fjor gjerne ble solgt etter første visningshelg, går salgene i dag ofte tregere.
- Som selger må du være forberedt på at det nå tar lenger tid å få solgt boligen. Ikke være overrasket om det tar et par måneder fra du setter i gang til salget er i boks, sier Onsrud.

Dette er noe du bør ta høyde for om du velger å kjøpe ny bolig før du selger. Sørg for at du har kapital nok til å sitte med to eiendommer noen måneder dersom salget drøyer, og forsøk å få satt en lang overtakelsesfrist på den nye boligen.

Selge før du kjøper?
Når dagens marked er som det er, bør man da helst selge boligen før man kjøpe ny? Onsrud sier det er vanskelig å gi et generelt svar for alle situasjoner.

- Jeg anbefaler alle å ta en vurdering på hvor vidt det er lønt å selge boligen før man kjøper ny. Det er en kalkulert risiko forbundet med å selge først, for du er avhengig av å ha et sted å bo. Hvis du ser etter bolig i et begrenset område, kanskje på grunn av nærhet til jobb, skoler eller barnehage, har du et mindre utvalg å velge fra enn en som bare skal ha ei leilighet i Oslo. Sistnevnte får du på timen.

En i mengden
I tidligere år ville vi nå vært inne i høysesongen for gode boligsalg. Men dagens situasjon har forandret også dette. Det har aldri lagt flere boliger til salgs på Finn enn nå.

- Sånn som det er i dag, er det ikke noe tidspunkt som er gunstigere å selge på enn andre. Hadde du spurt meg for en måned siden, ville jeg sagt at august pleier å være en god måned, men slik har det ikke vært i år. Mye av det som ikke ble solgt i første halvår, er kommet ut igjen på markedet, sier Onsrud.

Men det er også slik av markedet ikke er unisont over hele landet. Det kan variere stort mellom de forskjellige byene og landsdelene.
- Lytt til megleren som kjenner det lokale markedet. Hun vet når det lønner seg å legge ut boligen for salg i ditt område, anbefaler Onsrud.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no